Seçim yarışı kızıştı

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerde ülke genelinde olduğu gibi Van’da da seçim havasına girildi.
Kentte özellikle son 15 yıldır iki parti yarışıyor:HDP-Ak Parti.
HDP cenahı, 2002, 2004, 2007, 2009 gibi seçimlerde farklı isimlerle seçime girse de, bu partinin fanatik seçmenleri için ismin bir önemi yok.

 


       Parti isminin önemi olmadığı gibi, bunu şu yeryüzünde yaşayan, konuyla bihaber olmayan herkes biliyor ki, adayların, kişilerin kim olduğunun da önemi yok.
Valahi de billahi de söz konusu cenahtaki isimlerin çoğuyla yaptığımız sohbette, hizmet yapıp yapmayacağının da bir önemi yok.
Onlar için önemli olan ideolojik bir bağlılık sonucu verilen kararlar.
Ak Parti cenahında ise yıllardır bir türlü belirlenen adaylara tam destek olmadı. Arkasında örgüt olan bir partiye oy vermek istemeyenler daha iyi adaylar beklerken, bazı kesimler ise ‘niçin ben değil?’, veya ‘niçin benden biri değil?’ düşüncesiyle çekimser oluyor. Hatta bazıları inadına karşı tarafa çalışabiliyor.
Ak Parti uzun süre Van Büyükşehir Adayını açıklamadı. Önceki Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın ismi, hem aday için, hem de Ak Parti seçmeni için sürpriz oldu.

 


          Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Muhalefeti bırak, gel hayallerini gerçekleştir’ demesi üzerine Necdet Takva, böylesi bir göreve soyundu. Söz konusu görevin kendisine verilmesinin ise onur verici olduğunu ifade etti.
Ak Parti ilçe adaylarının kim olacağı ise iki hafta öncesine kadar merakla bekleniyordu. Aslında önce bazına bazı isimler sızdı. Basında ve sosyal medyada isimlerin açıklanmasının ardından tepkiler oluşunca, bazı ilçe adaylarının değişmesi için, önceki hafta yapılan toplantı ertelenmişti.

 


        Geçtiğimiz hafta AK Parti'nin Van ilçe belediye başkan adayları, İskele Mahallesi'nde bulunan 15 Temmuz Şehitler Parkı Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı toplantıda,İpekyolu ilçesinde Muhsin Aydın, Edremit’te İsmail Say, Tuşba’da Salih Akman, Erciş’te A. Menaf Turan, Gevaş’ta Murat Sezer, Çatak’ta Abdurrahman Şeylan, Saray’da Kemalettin Aracı, Çaldıran’da Şefik Ensari, Özalp’ta Şems Mahfuz Halid Kadirhanoğulları, Başkale’de İsmail Ayaz, Bahçesaray’da Meki Arvas, Muradiye’de Kemal Polat ve Gürpınar ilçesinde ise Hayrullah Tanış aday olarak gösterildi.

 

 

         HDP cenahında ise ilçe adayları Van Büyükşehir: Bedia Özgökçe Ertan - Mustafa Avcı, İpekyolu: Azim Yacan, - Şehzade Kurt, Tuşba: Ayşe Minaz - Yılmaz Berki, Muradiye: Leyla Balkan - Yılmaz Şalan Erciş: Yıldız Çetin - Mahmut Pala, Saray: Caziye Duman - Şahabettin Bilmez, Bahçesaray: Gülistan Önver - Garip Aykut, Özalp: Dilan Örenci - Yakup Almaç, Başkale: Şengül Polat - Erkan Acar, Gürpınar: Rojbin Akdağ - Kemal Güler, Gevaş: Melek Arapoğlu - Veysi Şeker, Edremit: Gülcan Kaçmaz - Seyfettin İtah, Çaldıran: Leyla Adsak – Faruk Demir olarak açıklandı.
Van’da CHP ve Saadet Partisi de hem Büyükşehir, hem de ilçe adaylarını açıkladı.

 

 

        2014 seçimlerini hatırlatmak gerekirse, BDP (HDP cenahı) Van Büyükşehir Adayı Bekir Kaya %53 oy alarak seçimleri kazanırken, Ak Parti Van Büyükşehir Adayı Osman Nuri Gülaçar ise %41 oranında oy almıştı. O dönem Saadet Partisi’nin adayı Fethullah Erbaş ise %1 oranında bir oy alabilmişti.
Van’da 15 yıl öncesine kadar seçmenlerin tercihlerinde çok renklilik vardı. Bir dönemler Van’da 7-8 ayrı parti yarışırken, son 15 yıldır sadece iki partinin yarışması, demokrasi açısından bir talihsizliktir bence.

 

 

          Bu sadece Van için geçerli değil, Türkiye’nin birçok ilinde ya iki parti, ya üç parti yarışıyor. Bu seçimlerde ittifaklar da olacağı için iki cenah yarışacak. Batı illerinde Ak Parti-MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ve CHP ile İyi Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı yarışırken, Doğu bölgelerinde Cumhur İttifakı ve HDP yarışacak gibi görünüyor.
Rabbim ülkemize ve milletimize faydalı olma arzusu taşıyan parti ve adayların yardımcısı olsun.
‘Bu ülkenin huzursuzluğu için bilerek veya bilmeyerek adım atanlar, inşallah adım atamaz hale gelir’ diyerek yazımızı tamamlayalım.

YORUM EKLE

banner29