Sağlık hak Sahipleri kimlerdir?

SORU:5510 sayılı Kanuna göre sağlık hak sahipleri kimlerdir?
CEVAP:Sigortalı olmayan, kendi adına gelir ve aylık almayan eşi
*18 yaş (İlk Öğretim 18 yaşın içinde) Orta öğrenimde 20 yaş, Yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurmamış evli olmayan çocukları
*Yaşına bakılmaksızın malul olduğu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları,
*Geçiminin sigortalı tarafından sağlanan öz ana ve babası
SORU:Şu ana kadar herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışması olmayan vatandaş, isteğe bağlı sigortalı olabilir mi? Sağlıktan yararlanabilir mi?
CEVAP:5510 sayılı Kanun kapsamında Türkiye'de ikamet edenlerden 18 yaşını doldurmuş kişiler, isteğe bağlı sigortalı olabilecekler ve sağlıktan da yararlanabileceklerdir.
SORU:Prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sağlıktan yararlanamadığı için, 4/a (ssk) sigortalısı eşinden dolayı sağlıktan yararlanabilir mi?
CEVAP:4/b'li Genel sağlık sigortalısı hak sahibi olan kişiler, prim borcu olsa dahi kendi haklarından faydalanmak zorundalar. Bu durumda, borcunu yatırarak kendi hakkından yada Bağ-kur'dan kaydını sildirerek eşinin üzerinden sağlıktan faydalanabilecektir.
SORU:01.10.2008 tarihinden sonra evlenen boşanan veya işe girip çıkan bir kız çocuğu tekrar yararlanabilir mi?
CEVAP:Kanunda yapılan yeni düzenleme ile durumunda değişiklik olan kız çocuklarının tekrar genel sağlık sigortalısı bakmakla yükümlüsü olmalarına imkan verilmiştir.
SORU:Anne ve baba için sağlık hak sahipliği oluşturmak için hangi belgeler istenmektedir?
CEVAP:Sigortalının beyanına istinaden aylık ve geliri olmamak şartıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın işlem yapılmaktadır.
SORU:Genel sağlık sigortalısı boşanan eşlerin ortak çocukları kimden yararlandırılır?
CEVAP:Boşanan eşlerin çocukları mahkeme kararı ile velayetleri eşlerden hangisine verilmiş ise, velayeti alan eş çocuklarını kendi hak sahipliğinden sağlıktan yararlandırılır.
SORU:5510 sayılı Kanuna tabi (4/c)’li devlet memuru olarak göreve başlayan kişinin sağlık aktivasyonunu kim oluşturur?
CEVAP:Göreve başlama yazısı ile birlikte, bulundukları ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat ederek sağlık aktivasyon işlemi hak sahipliği oluşturulacaktır.
SORU:Sigortalının 25 yaşını doldurmuş kız çocukları anne veya babasından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanabilir mi?
CEVAP:Yeni düzenleme ile sağlık sigortası bakımından bakmakla yükümlü olunan çocukların en fazla 25 yaşına kadar bu haklardan yararlanacağı öngörülmekle birlikte, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sağlık yardımlarına müstahak olanların durumlarında değişiklik olana kadar mevcut haklarının verilmesine devam edilecektir.Ayrıca, kız çocukları isteğe bağlı sigorta kapsamında sağlık primlerini ödeyebileceği gibi prim ödeme gücünden yoksun iseler 60 inci madde kapsamında primleri devlet tarafından ödenerek sağlık yardımlarından yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
SORU:Emekli aylığı bağlanan kişilerin, eş ve çocuklarının sağlık aktivasyon işlemleri nasıl oluşturulacaktır?
CEVAP:Emekli aylığı bağlanan, hak sahibi olan eş-çocuklarının sağlık Aktivasyon işlemleri için Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

SORU:Kendi adıma GSS tescili nasıl yaptırabilirim?
CEVAP:İl ve İlçe İdare Kurullarına müracaat ederek Yeşil Kart talep etmeniz halinde Yeşil kart alamamanız halinde de gelir testine istinaden belirli miktarlarda pirim yatırmak şartıyla GSS li olmanız mümkündür.

 


      SORU:Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocuklarının sosyal güvenceleri var mıdır?
CEVAP:Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocukları genel sağlık sigortası kapsamına alındıklarından, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın T.C. numaralı kimlik belgeleri ile sağlıktan yararlanabileceklerdir.
SORU:Herhangi bir sosyal güvencesi ve geliri olmayan kimse sağlıktan yararlanamayacak mıdır?
CEVAP:Bu durumda olan kimseler, ilk olarak bulunduğu yerdeki Kaymakamlığa müracaat ederek gelir tespitinin yapılması gerekir. Sorgulama sonucu herhangi bir gelirinin olmadığı tespit edilirse yeşil karttan faydalanması sağlanır.

 


          SORU:5510 sayılı Kanundan önce sağlık yardımı alanlar Kanundan sonra da yararlanacak mı?
CEVAP:Sgk Verilerince ve 5510 sayılı Kanundan önce sigortalıdan veya emekliden sağlık yardımı alanlar 5510 sayılı kanundan sonrada devam edecektir. Öğrenci ise öğrencilik bitene kadar, Kız çocuğu ise evlenene veya işe girene kadar devam eder.
SORU:5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra boşanan kız çocukları tekrar sağlıktan yararlandırılabilecek ler mi?
CEVAP:Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra boşanan kız çocukları, öğrenci olması şartı ile 25 yaşına kadar ya da malul olması şartı ile tekrar sağlıktan yararlanabilirler. Öğrenci veya malul olmaması halinde hak sahibi anne ya da babaya tekrar dönemeyeceklerdir der ilgili kanunlar Sağlıklı günler dileği ile...

YORUM EKLE

banner29