İş Kanununda Merak Edilenler

4857 SAYILI  İŞ KANUNU KAPSAMIN DA OKURLARIMIZDAN GELEN SORULARA CEVABEN:

 

SORU:1)Yasin Bey Hocam İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi ihbar tazminatı alabilir mi şayet alırsa nereye baş vurmalıdır.

 

CEVAP:Merhaba Okurumuz.İş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim süresine bağlı kalınarak diğer tarafa yazılı bildirimde bulunulması esastır. İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi , sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.İşçinin kendi isteğiyle işten (istifa) ayrılması durumunda , ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunamamaktadır.

İşten ayrılmanın yukarıda sayılan nedenler dışında bir gerekçeye dayanması ve işçinin bildirim süresine uymaksızın işi bırakması halinde, işverenin talep etmesine bağlı olarak işi bildirim süresine uymadan bırakan işçi ihbar tazminatı ödemek durumunda kalacaktır.

 

SORU:2)İyi Çalışmalar Hocam.Çalışan İşçinin raporla belgelenmiş sağlık nedenlerine dayalı işe devamsızlıklarında işveren tarafından ücret ödenir mi.

 

CEVAP:Merhabalar Sizlerede İyi Çlışmalar.Kıymetli okurum Durumunuzu  kaç gün Raporlu olduğunuzu  Bil memekle Beraber Baktığımızda  Sosyal sigorta düzenlemeleri açısından;
Çalışanların sağlık nedenlerine dayalı işe devamsızlıklarının 2 günden sonrası için yasa ile Belirlenen esaslar çerçevesinde SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.Bu kapsamdaki Devamsızlıklarda işveren Tarafından ücret ödenmesi yönünde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu konudaki uygulama iş Sözleşmelerinde Belirlenebilmektedir. İş sözleşmesinde bağlayıcı bir hüküm bulunmaması durumunda uygulamaya ilişkin inisiyatif işverene aittir.

 

 

SORU:3)Yasin bey Merhaba Ben İş Verenim Ve Ayrıca Yazılarınızı Sık Sık Okuyanlardanım Faydalı Olduğunuza İnanıyor  Başarılarının Devamını Diler Sizlere Teşekkür Edeiyorum.Sorum Şöyle İzin almadan işe devamsızlık yapan işçi ile ilgili yapılması gereken işlem nedir.

 

CEVAP:Merhaba Saygıdeğer İşverenimiz Görüş ve Temennileriniz İçin Eksik Olmayın.4857 Sayılı İş Kanun 25-2,Maddesine Baktığımızda  iş sözleşmesinin iş veren tarafından bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı ödenmeksizin feshine ilişkin Esasları Düzenlemektedir. Bu kapsamda;
İşvereninden izin Almaksızın veya haklı bir nedene Dayanmaksızın ardı ardına 2 gün, aynı ay içinde 3 gün veya aynı ay içinde tatil günlerini takip eden 2 gün işe devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesi, bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı ödenmeksizin fesih Edilebilmektedir der Kanun Ancak Sizler İşverensiniz İşçiyi Elbette İdare Ediyorsunuz Ancak Böylesi Durumlarda Ahlak Haline Getirmeyen Çlışanı da Gözetmek Daha Doğru Olacağına İnanıyorum  der Kolaylıklar Dilerim.

 

 

SORU:4)Hocam Hamilelik veya doğum nedeni ile işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanır mı.

 

CEVAP:İyi çalışmalar.İşten kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçinin , herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme Açısından Hamilelik veya Doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi Tazminat Haklarından Yararlanmamakla Beraber Vazgeçmiş Sayılmaktadır. Size Önerim doğum öncesi ve doğum sonrası yasal izinlerinizi kullanmanızdır.Sağlıkla Kalın...

YORUM EKLE