İmar Planı ve 18. Madde uygulaması

   Saygıdeğer okurlar, illimizde beş dönem önce Belediye Başkanı olan Aydın Talay tarafından uygulamaya konulan Belediye İmar Planı, bugün bile birçok sorunun çözülmemesine neden oluyor.

    O dönem Belediye'de teknik eleman olarak çalışmakta olan yetkili Harita Mühendisi Abdulmenaf Keyifli tarafından hazırlanan ve birçok kişinin 18. Madde olarak bildiği bu durumdan şikayetçi olmayan yok.

  Çünkü bu madde yüzünden birçok kişi mağdur edildi.

  İnanın bu madde, deprem afeti kadar ilimize zarar verdi.

    O dönemlerde Van Gölü Canavarı söylentileri vardı. Hatta canavarı keşfetmek için dünyanın çeşitli bölgelerinden bilim adamları gelip bu konuyu araştırıyordu.

   Meğer bu madde Van Gölü canavarı gibi bir etki oluşturdu.

   Saygı değer Vanlılar, şehrimizin ulaşımdaki can damarı olması beklenen Van Çevre Yolu'nun, niçin bitmediğinin en önemli sebeplerinden biri 18. Maddedir. Çünkü bu madde yüzünden bu yol bir türlü bitirilemedi.

Sadece 42 kilometre olan bu çevre yolu, 18. Madde yüzünden büyük aksaklıklara sebep oluyor.

    Karayolları Bölge Müdürlüğü, bu tür yolları yaptığında, bu bir kamu meselesi olduğu için bilirkişilerin de vesilesiyle yolun geçtiği arsa sahiplerine çeşitli ödemeler belirlenir ve verilir. Yola başlanır. İtirazlar varsa bu iş mahkemelere bırakılır.

   Hatırlanacağı üzere Şabaniye Yolu daha önce belediyenin bünyesindeydi. Geniş ve büyük bir yol yapılması uygun görülünce, bu yol Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne devredildi. İtirazlara rağmen geç de olsa bu yol tamamlandı.

   Ama şehrimiz için büyük bir önem arz eden 42 kilometrelik bu yol bir türlü bitirilmedi. Bu gidişle de çok zor biter. Çünkü 18. Madde yüzünden bu yola büyük bir engel çıkarılıyor. Arsa sahipleri de bu işten büyük bir zarar elde etti.

    Kimin kiminle ortak olduğu büyük bir çetrefil hal aldı.

   Çevre yolunun geçeceği güzergahtaki bazı arsa sahiplerinin arsasının bir bölümü alınmış, kendisine başka bir bölgede başka bir arsadan pay verilmiş. Kimin kiminle arsa ortağı olduğu belli değil. Allah rızası için birileri bu soruna bir çözüm bulsun.

   Peki gelelim bu işin müsebbiplerine.

   Dönemin valisi, bazı kurum temsilcileri, siyasi parti temsilcileri bu işte sorumludur.

    Özellikle giden Vali Münir Karaloğlu bu işin en büyük sorumlularındandır.

   Zaten kendisi döneminde deprem ve afet mazeret gösterilerek kurumlarda sayısız ihaleler doğrudan alım yöntemi veya pazarlık usulü ile birilerine peşkeş çekildi. Böyle olunca ihaleler yerel gazetelerde yayınlanmadı. Van'da birçok ihale birilerine verildi.

    O yüzden bir iş yapılmadan önce çok iyi düşünülmeli. Çevre Yolu'nun bitmemesinde kimin payı varsa, bu halkın eli onların yakasında olacaktır.

   Ülkemizin birçok köşesinde çevre yolu yapılmaktadır. Hatta bazı zor coğrafyalarda bir-iki kilometrelik çevre yollarının maliyeti, belki bizim 42 kilometrelik yolun maliyetine eş değerdedir. Karadeniz Bölgesi'nin zorlu coğrafyalarındaki yollar, tüneller buna en büyük emsaldir.

    Çevre Yolu'nun bitirilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz.

    Mutlaka bu işin üstüne gidilmeli ve bu yol bir an önce bitirilmelidir.

    Ama bu yol doğru yapılmalı, sağlam ve kaliteli yapılmalı, denetimlerin de iyi olması gerekir.

    Kalın sağlıcakla.

YORUM EKLE