EMEKLİLİKLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER:

       SORU: Emeklilik nedir ve nasıl olunur:
CEVAP: Bakıldığında S.G.K. Sözleşmemiz olan ülkelerindeki sosyal güvenlik hukuklarını da irdelerken bir kaç ülke hariç hemen hemen çalışanlar için aynı diye biliriz ve buna göre her çalışan genelde ülkesinin gelişimi için özelde İnsan kendi yaşamı için belli yaşlar arasında kalan, belirlenmiş bir çalışma veya yaş süresi vardır.

 


           Özellikle tüm çalışan işçi ya da memur gibi ücret karşılığı çalışan kişi bu süreyi doldurduğunda ve emeklilik yaşı dolduğunda şartları sağlamış olur ve isterse artık çalışmayabilir. Şartları sağlamış bir kişi işinden ayrılıp emekli olduğunda daha önce çalışırken bağlı olduğu ilin sosyal güvenlik kuruluşunca kendisine aylık bağlanır.

 

 
        SORU: Peki Emeklilik yaşı nasıl belirlenir:
CEVAP:Yaş ve Prim gün sayısı olarak göz önünde bulundurduğumuzda şartlar, ülkeden ülkeye değişiklikler gösterebilmektedir. örneğin Bizim Ülkemizle birlikte Birçok ülkede kadınlar Er­keklere göre daha erken yaşta emekli olurlar. ve sgk verilerine baktığımızda da 1986'da İngiltere, Avustralya, Belçika ve Yunanistan'da emeklilik yaşı kadınlar için 55, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir.Ülkemiz'de ise yaş dolayisiyla prim gün sayısını devlet tarafından farklı statülere ve farklı koşullara göre kanunla belirlenmektedir.Eylül 1999 tarihine kadar, kadınlar 38 erkekler ise 43 yaşında aylığa bağlanabiliyorlar dı ancak O tarihten sonra koşullar ağırlaştırıldıkça, yaş ve prim ödeme gün sayısı da yükseltildi. Ve Kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı,Ocak 2048 tarihi itibariyle 65 olarak uygulanacak der mevzuatımız.
Şayet ilgililer için Değişik durumlar da farklı şartlar bulunduğundan durumunuza özel olan şartları veya kafanıza takılanları her hangi bir meslektaşımızdan yardım alarak durumunuzu daha sağlıklı öğrenebilirsiniz...

 


        SORU: Peki Prim gün sayısı nasıl belirlenir:
CEVAP: Prim gün sayısı emeklilik statüsüne ve sosyal güvenlik sistemine dahil olduğunuz güne göre değişiklikler gösterir. Farklı durumlar için doldurulması gereken farklı prim gün sayıları bulunduğundan durumunuza özel olan prim gün sayısını Herhangi bir meslektaşımıza  danışarak veya sgk emeklilik hesaplama uygulaması yardımıyla kolayca tespit edebilirsiniz.
SORU: Peki Kimler 4/a statüsünde sigortalı olabilir:

 


      CEVAP:Bir hizmet sözleşmesi ile, yahut birden fazla işverenin yanında çalıştırılanlar, 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının a bendi sgk kapsamında sigortalı sayılırlar.

 


        SORU: Peki Kimler 4/b statüsünde sigortalı olabilir:
CEVAP:Kanuna göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan; Kendi iş yeri olan avukat, doktor, mimar gibi ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler, eski adıyla Bağ kur yeni adıyla 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

 


        SORU: Peki Kimler 4/c statüsünde sigortalı olabilir:
CEVAP:Kamu idarelerinde; 4/a'lı sgk olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/a sgk kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar, 4/A ve 4/B'li olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/a kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu' nun 86. maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar, 4/c'li sigortalı sayılmaktadır.

 


       SORU: Peki ssk emeklilik işlemlerinde 1 yıl kaç gün olarak sayılır:
CEVAP:Normalde bir yıl 365 gün olduğu halde, Ülkemizin sosyal güvenlik uygulamasında her ay 30 tam gün olarak dikkate alındığından, 1 yıl da 360 gün olarak dikkate alınır.

 


        SORU: Peki Ne zaman emekli olabilirim:
CEVAP:Emekli olabilmek için Gerekli olan şartlara haiz olması durumunda emekli olabilirsiniz örneğin: yaş,prim gün sayısı ve sigortalılık süresi gibi şartları yerine getirdiğinizde emekli olabilirsiniz.Yerine getirmeniz gereken en önemli şartlar ise emeklilik yaşının doldurulması ve prim ödenen gün sayısının tamamlanmasıdır.der bu çalışmamızın sorulan sorulara cevaben yazdığımızı faydalı olunmasını ister kolaylıklar dilerim...

YORUM EKLE

banner29