Çökertmeden çıktım da Halilim

       Çökertme türküsünün kahramanı olan Halil, babası tarafından Van ili, Erciş ilçesi, Bozüyük köyündedir. Ailenin büyükleri önce Van'dan İstanköy' e gelir ve daha sonra da Bodrum Karabağ'da Bekiroğlu tepesine yerleşirler.
Halil'in babası, Demirci Ali usta burada bir çingene kızı ile evlenir ve Halil dünyaya gelir. Halil bir namus meselesinden dolayı kız kardeşini öldürdükten sonra kaçak gezmeye başlar. Sık sık İstanköy'e gitmektedir.


       Bu gidişlerden birinde düğüne davet edilir. Düğünde iken Halil'i Rumlar ihbar ederler. Yakalatırlar. Sonuçta Halil yedi yıl hapis yatar. Bu olay üzerine Halil Rumlara diş bilemektedir. Hapisten çıkınca da onlara haşin davranır.


     Böylece Rumlarla Halil arasında bir husumet doğar. Halil bu arada türküde 'Çakır Gülsüm' olarak adlandırılan Hafize adlı kadına ilgi duymaya başlar ve Halil ilk olarak Gülsüm' ü Kara kaya' da ki bir düğünden zorla kaçırır Gülsüm ve annesi ise o dönemde Bodrum'un yönetiminden sorumlu Çerkes Kaymakam olarak bilinen Ömer Lütfi Bey'in evinde hizmetkârlık yapmaktadır.
Türküde adı geçen İbrahim Çavuş, kolculardandır ve Çakır Gülsüm' ün ilk kocasıdır. Arkadaş olmaları sebebiyle Halil'i devamlı kollamaktadır. Halil ikinci olarak Gülsüm' ü, Dertlinin Ali'nin Karabağdaki evinden alarak dağa kaldırır.


      Yalıkavak karşısındaki Güdürde bir in bulur ve Gülsüm' le burada yaşamaya başlar. Bu olaylara kızan kaymakam Ömer Lütfi Bey, Halil'in üzerine Selam oğlu adlı bir kişiyi gönderir. Selam oğlu Halil'i bulur fakat önceden tanıştıkları için kaymakam konusunda Halil'i uyarır.
Halil uyarıları dinleyerek buradan kaçar ve Gülsüm' le birlikte Yalıkavak yakınındaki Çökertmeye gelir. Amacı bir kayıkla adalara kaçmakdır. Rum gemicilerden 'Kosta Paho' ( Kos'lu İstanköylü Paho) ile anlaşır.
Rumlarla aralarındaki husumetten dolayı Paho, tayfa Andon vasıtasıyla Halil'i Çerkes kaymakam'a ihbar eder. Kaymakamın emriyle denizden kol kayığı ile kolcubaşı Barka'nın Ali harekete geçer.


      Ayrıca Paho' nun demir atacağı karaya yakın yerde de jandarma komutanı Ömer Çavuş önceden pusuya yatırılır. Halil'i adalara götürecek kayık yola çıkar. Paho, Halil'i yakalatabilmek için dalgaları bahane ederek Aspata gitmeyi teklif eder ve deniz durulunca adalara rahat geçebileceklerini söyler.
Halil bu teklife inanır. Tekne; Aspat 'tan Bitez koyuna gelerek Hırsız Yatağı denen yere yakın olarak açıkta demir atar. Akşam olduğunda teknede içki faslı başlar. Paho, Halil ve Gülsüm' ün içkilerine 'Balık Ağısı' denilen bir bitkinin sersemletici zehrini koyar.
Bu zehrin etkisi ile Halil ve gülsün uykuya dalarlar. Ömer Çavuş kara pusudadır. Paho, Halil ve Gülsüm' ü uyuttuktan sonra demir alır ve teknesini yavaş yavaş kıyıya yanaştırmaya başlar . Ömer Çavuş tam kıyıya yanaşmadan tekneye ateş edilmesi emrini verir. Kurşunların kendisine isabet edeceğinden korkan Paho tekneyi açığa bırakır.


     Tam bu sırada Kolcu başı Barka'nın Ali de kol kayığı ile Paho' nun teknesini sarar. Paho Halil'den çekindiği için onu uyandırır. Geçen süre içerisinde Barka'nın Ali tekneye girmiştir. Halil ve Gülsüm sersemlemiş bir vaziyette güverteye çıkartılırlar.
Güvertede Halil'in ayağı kayar, Barka'nın Ali Halil'i bacağından yaralar. Halil yaralı bir vaziyette Bodrum'a getirilir ve kaymakamlık binası önünden karaya çıkartılır. Halk kaymakamlık binası önünde toplanmıştır.
O sırada 'Kel Mülazım' adı verilen jandarma komutanı 'Hükümete karşı gelenlerin sonu budur' gibilerden konuşma yapar Halil yaralı bir vaziyette kaymakamlık binası önünde bulunan bir mahsene atılır. Yaraları tımar edilmez.
Burada bir süre acı içinde inler. Daha sonra Ömer Çavuş tarafından boğazına çökülerek öldürülür ve sırtındaki elbiseleriyle birlikte alel acele gömülür.


    Bu olay üzerine Bodrum'dan 'Üçlü Sacayağı' olarak adlandırılan türkülerin ikincisi olan 'Çökertme' türküsü yakılır.(*)
Çökertmeden çıktım da Halil' im aman başım selamet
Bitez de yalısına varmadan Halil'im aman koptu kıyamet
Arkideşim İbram Çavuş Allah'ına emanet
Burası da Aspat değil Halil'im aman Bitez yalısı
Ciğerimi ateş sardı aman kurşun yarası
Gidelim gidelim Halil'im çökertmeye varalım
Kolcular gelirse Halil'im nerelere kaçalım
Teslim olmayalım Halil'im aman kurşun saçalım Burası da Aspat değil Halil'im aman Bitez yalısı Ciğerime ateş sardı aman kurşun yarası
Güvertede gezer iken aman kunduram kaydıİpeklide mandilimi aman örüzger aldı
Çakırda gözlü Gülsüm'ümü Çerkes kaymakam aldı
Burası da Aspat değil Halil'im aman Bitez yalısı
Ciğerime ateş sardı aman kurşun yarası

YORUM EKLE

banner29