Çalışan işçilerin haftalık çalışma süresi

      İş hukuku kapsamında çalışan işçilerin haftalık çalışma süresi ile ilgili suallere cevaben:
4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesinde, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu; aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlanır. Buna göre,resmi kurumlarda sabah 08 akşam 17 ve haftanın 5 günü ve cumartesi günü öğlene kadar da çalışır toplam(45)saat çalışmış olur. özel sektör veya diğer çalışma alanları ise haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olur. SSK işlemlerinde ise ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30×7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır. Haftalık çalışma süreleri ülkeden ülkeye değişmekle birlikte örnek olsun ve bilmemizde fayda gördüğümüz için cetvel şeklinde bilginize sunarım. Kanada: Eyaletlere göre maksimum 40-44-48 saat  

 

  Çin: 40 saat  Çek Cumhuriyeti: 40 saat
    Fransa: 35 saat
Almanya: 38 saat   Hindistan: Maksimum 48 saat
İtalya: 40 saat   Japonya: 40 saat
Meksika: 40 saat   Güney Afrika: Maksimum 45 saat
Birleşik Arap Emirlikleri: Maksimum 48 saat
İngiltere: Maksimum 48 saat
ABD: 40 saat   Avustralya: 38-46 saat
Brezilya: Maksimum 44
Türkiye: Maksimum 45 saat olarak belirlenmiştir.
SORU:Çalışanların mesai süresi içinde dinlenme hakkı kaç dakikadır
CEVAP:Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
A)Dört saat veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika,

 


    B)Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
C)Yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat ara verilir.
Bu dinlenme süreleri asgari olup, aralıksız verilir. Ancak bu süreler iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmelerle aralıklı olarak kullandırılabilir. Dinlenmeler bir iş yerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde de kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.

 


      Ancak iş verenlerin hakları gibi işçinin de hakları kanunla belirlenmiş durumda. Bu nedenle sözleşmeler tek taraflı yapılamaz.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz. Fazla çalışma ihtiyacı olan iş verence bu onay her yılbaşında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır der kanun.
SORU:fazla çalışma durumunda çalışanların ne tür hakları var:

 


     CEVAP:Fazla çalışmalarla ilgili geçmişte değinmiştik tekrardan suale cevaben, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışma ise; haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmaları ifade eder. Denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşuluyla, bazı haftalarda toplam 45 saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 yükseltilmesi, fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 25 suretiyle ödenir.

 


     Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse iş verene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında da bir saat 15 dakikayı serbest zaman olarak da kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı, altı ay zarfında iş verene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve iş verenin, işin veya iş yerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır. İşçinin İş Kanunu'ndan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz der kanun.
SORU:Ülkemizde'de çalışma süresi yönetmeliğinden muaf olan meslek grubu var mı:
CEVAP:Ülkemizde'de çalışma ve iş kanunlarında çalışma süresi muafiyeti diye bir şey yoktur. Bir insanın 12 saat boyunca ayakta durması ya da yüzmesi, hastanede ışınlara maruz kalması, madenlerde sürekli olarak karanlıkta çalışması mümkün değildir. Normal çalışma esası kapsamında değerlendirilen meslek gruplarının aksine muafiyet, çalışanın dezavantajı olarak değil avantajı olacak şekilde 4857 sayılı İş Kanunu ya da daha önce geçerli olan mülga çalışma kanunları hakkında da koruma altına alınıp insan bedeni ve onuru muhafaza edilmiştir. Aksi durum ortaya çıktığında ise çalışanları kanunlarla korumak sosyal hukuk devletlerinin en temel görevleridir.

 


     SORU:Gece çalışanların farklı hakları var mı:
CEVAP:Çalışma hayatında (gece)en geç saat 20.00'de başlayarak en erken sabah saat 06.00'ya kadar geçen ve en fazla 11 saat süren dönemdir. İşçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçemez. Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilirler. İşçilerinin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanır. Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna mesleğine uygun bir iş verir. İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür. Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur.

 


     Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir. Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz. Ayrıca Maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi işlerde gece çalışması yapılamaz. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği iş yeri hekiminin veya herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçiler gece çalıştırılamaz ve Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçilere gece çalışması yaptırılamaz der ilgili kanun.Esen kalın.

YORUM EKLE