ÇALIŞAN KADINLARIN DOĞUM İZİNLERİ NE KADARDIR?

Gerek 4857 sayılı kanununa tabi çalışan Gerekse 657 sayılı kanuna tabi çalışan Anneler Doğumu yaklaşan ve bu nedenle çalışma hayatına ara verecek olan kadınların akıllarındaki en büyük sorulardan biri kadın işçilerin doğum izinleri ne kadar.

 

Çalışan hamile kadınların doğum iznine ayrılmaları için zamanlarını doğru ayarlamaları gerekmektedir. Her anne adayı bebeği ile daha çok vakit geçirmek için izin süresini ayarlayıp uygun zamanı bulmak ister.

 

İşte bu nedenle anne adayları için doğum izni, süt izni gibi konuları ayrıntılı olarak irdeledik. Çalışan hamile kadınların en merak ettiği konulardan biri de ‘kadın işçilerin doğum izni ne kadardır' sorusudur. Doğum sonrasında çalışamayacakları süre zarfında alacakları ücretli izni, talep edildiği takdirde kullanabilecekleri ücretsiz izni ve süt izni gibi konular hakkında bir çok soru soran  ve daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen anne adayları için İşte doğum iznine ayrılmak üzere olan kadın işçilerin aklındaki tüm sorulara cevaben.

 

Doğum nedeniyle izne ayrılmak üzere olan SSK'lı ve memur kadın çalışanlar; 657 sayılı Kanunun 29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasında, “doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Birden fazla bebekli gebeliklerde ise normal izne artı iki hafta daha verilmektedir.

 

Anne adaylarına doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta izin verilirken doktor haftaya kadar çalışabilir raporu almaları halinde işyerinde çalışmalarında bir mahsur bulunmamaktadır. Yasaya göre annelik izni ‘annenin ölümü hariç' sadece kadın çalışan tarafından kullanabilir.

 

Talep edildiği takdirde, kadın işçinin 16 haftalık ücretli iznini tamamlaması sonrasında, 6 aya kadar da ücretsiz izin verilebilmektedir.

 

Anne olmuş kadın işçilere 1 yaşına kadar çocuklarını emzirmeleri için ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilmektedir. Bu sürenin hangi saatlerde ya da ne kadar süreye bölünerek kullanılacağı işçi tarafından belirlenir. Kadın işçinin doğum iznindeki süre normal doğum ya da sezaryen doğum fark etmeksizin aynı hesaplanmaktadır. 40 hafta gebelik süresi baz alınarak hesaplanır.

Ölümle sonuçlanan doğumlarda ise ölü doğum yapan kadın çalışan, sağ doğum yapan kadın çalışana verilecek tüm doğum izni haklarından yararlanabilmektedir der ilgili kanun...

 

PEKİ ERKEKLERİN DOĞUM İZNİ VE BABALIK İZNİ KAÇ GÜNLÜK?

 

Eşi doğum yapan erkeklerde doğum izni veya halk arasında babalık izni olarak bilinen süreç birçok vatandaş tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Babalık izni Sosyal Güvenlik Kurumu çatısında çalışan kişilerde sigorta kollarına göre değişiklik göstermektedir. Yani 4A’lı çalışanlarda, 4B'li memurlarda ve 4C’li çalışanlarda babalık izni farklı sürelerde dir. Devlet memurlarında 657 sayılı devlet memurları kanunda mazeret izni başlıklı maddede belirtilmiş olan babalık izni özel sektörde çalışanlar için 4857 sayılı İş Kanunu'nda yer almaktadır.

 

Memurlarında babalık izni 657 sayılı Kanunu'nun 104. maddesinde; Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.” Şeklinde belirtilmiştir. 4A'lı çalışanlarda ise 4857 Sayılı İş Kanunu'nda özel sektör çalışanı için babalık izni 5 gün ücretli izin olarak belirlenmiştir. İlgili kanun maddesi babalık iznini; “Mazeret İzni ek madde 2 – İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…” şeklinde belirtmiştir. Taşeron işçilerde de babalık izni normal işçi statüsünde çalışan 4 A'lı işçiler ile aynıdır. Toplam 5 gündür. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışanlara eşinin doğum yapması halinde 2 gün babalık izni verilmektedir der Sağlıklı Ömürler dilerim...

YORUM EKLE

banner29