Bir dokun bin âh işit!...

BU SÜRECİ YÖNETEMEYENLER YENİLECEKTİR!

Sıkıntı büyük sorun büyüyor sürece seyirci kalmamak lazım!

Kiminle konuşsanız dert küpü ve çözüm bekliyor..

Çoğunluk mevcut duruma ahhh vahhh ediyor..

Vatandaş ilgililerden ve yetkililerden duruma açıklık getirmesini bekliyor..

Bir taraftan önüne geçilemeyen sorunlar diğer tarafta inanılmaz sessizlik….

Bu sessizlik hayra alamet mi? Yoksa fırtına öncesi sessizlik mi?

Bir önceki yazımda zamların vahametinden bahsetmiştim. Tabii ki bu arada bazı esnaflar da kendi dertleriyle ilgili yanıma geldiler bende birçok esnafı sahada ziyaret ettim. Uzun uzun konuştuk ve zaten gündemimde olan bir konuyu onların ağzından dile dökmüş olduk.

Her yer sorun dolu maalesef…

ESNAFIN SORUNLARI

Koronavirüsün etkisiyle Van’da esnafın sorunları katlandıkça katlandı. Kira, SGK, BAĞKUR, stopaj, vergi, personel maaşı derken borçlar biriktikçe birikti. Özellikle de pandeminin başladığı günden bugüne kadar halen kapalı olan kahvehane, kıraathane, internet salonları, okul ve hastane kantinleri, okul servisçileri perişan durumda. Resmi borçlar erteleniyor ancak özel mülkiyette kiracı olan esnaf çok zor durumda, mülk sahipleri ayrı bir dert... Yaklaşık bir yıldır kiralar ve borçlar birikmiş durumda. Çaresiz kalan esnaf çareyi kredi almakta buluyor yani borçlanıyor ama ödeme dönemi geldiğinde bu kez boynunu eğiyor. İşyeri açık olan esnafın da çok iyi durumda olduğu söylenemez ama bir nebze olsun çarkı döndürmeye çalışıyor. İşyeri kapalı olan ve ailesini geçindiremeyecek duruma gelen esnafın durumu içler acısı.

SORUN OLAN ESNAFLAR

Yaşanan bunca zorluklara rağmen halen ders almayan ve sorun olan esnaflar da yok değil. Bir taraftan iş olmadığından yakınan esnaf, diğer taraftan bir işiniz düştüğünde de bin bir türlü oyunla karşı karşıya bırakıyor. Şu saatte geleceğiz deyip gelmeyen aradığınızda şöyle böyle diyen sonrasında da muhatap bulamadığınız alışverişler de oluyor. Buna karşılık sözünün eri olan esnaf da çok elbette. İşyerinin önüne park etmek istediğinizde mal gelecek diyen esnaf da var, çürük mal vermeyen ve bu malın hakkı bu kadar diyen esnaf da var. İster al ister alma anlayışında olan esnaf olduğu gibi müşteri velinimettir diyen esnaf da var. Malı satayım paramı alayım anlayışı ile her yolu mubah gören esnaf olduğu gibi hakkı hukuku gözeten esnaf da var. 

Ancak fırsatçılık yapan fahiş fiyatla halka zulmeden esnaf dürüst olanların da adını karalıyor!

HÜKÜMETTEN-DEVLETTEN BEKLENTİLER NELER?

Esnaf hükümetten ve devletten kalıcı çözüm bekliyor. Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kirasının ve personel maaşlarının devlet tarafından karşılanmasını bekliyor. Faizli kredi değil de hibe kredi verilmesini bekliyor. Resmi borçlara erteleme değil, af bekliyor. 2021 yılı için vergi affı bekliyor. İşletmelerin kapanmaması için yapılması gereken ne varsa devlet tarafından yapılmasını bekliyor. Yani esnaf bu aralar her şeyi devletten bekliyor ve galiba bu konuda haklı olduğu noktalar var. Ancak esnaf taleplerin karşılanmamasından şikâyetçi.

YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLER VAR

Esnaf belediyelerden borçlara yapılandırma değil af bekliyor. Resmi kurum kiracısı olan esnaflar, koronavirüs tedbirleri sona erene kadar kira alınmamasını istiyor. Tedbirlerin yanında yer alan esnaf, Van Valiliği’nden Covid 19 tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamaların uygulamalarında esneklik bekliyor. Her ne kadar alınan tedbirler ülke genelinde aynı oranda olsa da… Esnaf yerel yönetimlerden her anlamda yanlarında olmalarını istiyor.

ODA BAŞKANLARINDAN BEKLENTİLER

Esnaf temsilcileri esnafa karşı kendilerini dev aynasında mı gösteriyor?

Konuşurken yaparız, ederiz, bitiririz, gibi süslü cümlelerle mangalda kül bırakmayan birçok esnaf temsilcisi ricacı konumunda olduğunu unutup bir bakan edasıyla esnafa vaatler verenlerin artık umut tacirliğine son vermesi gerçek görevinin icracı değil ricacı olduğunu bilmeli ve temsilcilerine anlatmalıdır.

Sonra istedikleri olmayınca sorumluluktan kaçarak hükümet yapmadı şikâyetlerinde bulunmamalıdır…

Esnaf bu zor zamanda oda başkanının yanında olmasını istiyor. Başkan gelsin bir çayımızı içsin halimizi sorsun, böyle bir zamanda gelmeyecekse ne zaman gelecek siteminde bulunuyor. Meslek odalarının icracı değil ricacı kurum olduğunun farkında olan esnaf, başkanların vekil gibi konuşmasına da tepki gösteriyor. Madem bir şey yapacak yetkileri yok o zaman onlar da gerektiği gibi konuşsunlar. Sorunlarımızı ilgili makamlara iletmekten korkmasınlar.

SİYASİLERDEN BEKLENTİLER

Esnaf da herkes gibi sahipsiz Van vurgusu yapıyor. HDP’li milletvekillerinin zaten ortalıkta olmadığını onlardan umutlarını kestiğine dikkat çeken esnaf, AK Partili milletvekillerinin de gücünü kullanamadığını düşünüyor. Ak parti Van milletvekili Abdullahat Arvas dışında kendilerini dinleyen ziyaret eden yok sitemlerinde bulunuyor…

Evet, dostlar durum iç açıcı değil gerçekleri sümen altı ederek ya da suçu sevmediklerimize atarak bu durumdan kurtulamayız. Batarsak birlikte kalkarsak yine birlikte olacağız. O nedenle yanlışın kimler olduğunu tespit edecek feraset ve dile getirecek erdemi yakalamamız lazım. Sonrası çorap söküğü gibi gelecektir kuşkunuz olmasın…

Sıkıntılı süreçleri yönetebilmek marifet ister. Kaos ortamlarından faydalananlar olduğu gibi, samimice uyaranlar sürecin düzelmesi için elini taşın altına koyanlarda vardır…

Ancak böylesi meşakkatli süreçleri yönetenlerde, yönetemeyenler de tarih önünde yad edileceklerdir..

Kimisi iyi anılırken kimisi iyi anılmayacaktır.

Kimse bana bir şey olmaz demesin ve bananecilik oynamasın.

Ancak en önemlisi ve doğru olanı ise ya birlikte kaybedeceğiz, yenileceğiz yâda birlikte bu zorlu süreçten çıkacağız… 

YORUM EKLE

banner29