Yıldız: Sorunları çözebilecek yetkililer istiyoruz

Van'a Vefa Platformu Başkanı Osman Yıldız, uzun yıllardır kentte birçok sorunun çözülemediğini söyleyerek, "Bu sorunların çözülememesinde etkisiz yetkililer olduğunu düşünüyoruz. Daha önce söylediğimiz gibi, bu ilin sorunlarının çözümünde etkili olan milletvekilleri, kurum amirleri istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldız: Sorunları çözebilecek yetkililer istiyoruz

Van'a Vefa Platformu, aylık olağan toplantısını platform yönetimi ve Van'daki basın mensuplarının katılımıyla iftarlı bir programla gerçekleştirdi. İftar sonrası açıklamalarda bulunan Platform Başkanı Osman Yıldız, kentteki sorunları çözebilecek kişilerin Meclis'te veya yetkili makamlarda bulunması gerektiğini anlattı.

Davetlerine icabet edenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Yıldız, "Dün canımızı sıkan bazı olaylar oldu. Mescid-i Aksa'da Müslüman kardeşlerimize yönelik saldırılar oldu. Bunları kınıyoruz. Rabbim bu zulmü yapanları kahreylesin" dedi.

Van'a Vefa Platformu'nun geçtiğimiz yıl kurulduğunu dile getiren Yıldız, geçen ay yaptıkları basın açıklamasında Van'da ithal ve vasıfsız milletvekili istemediklerini hatırlatarak, bu konunun gerek Van'daki STK'lar ve gerekse kamuoyunda çok ciddi yankı bulduğunu gördüklerini söyledi.

Bazı siyasi partilerin söz konusu çağrıyı dikkate almadığını belirten Osman Yıldız, "Ankara'daki siyaset arenası ve Van'da konuşulan fısıltı ortamlarına baktığımızda memleketimiz için hayati önem taşıyan bu çağrımızın bazı siyasi partilerde çok dikkate alınmadığını görüyoruz. Halen ithal milletvekilinde diretilmek istendiğini, toplumda karşılığı olmayan geçmişinde bu memlekete yarardan çok zararı olan tabiri caizse vasıfsız kişiler üzerinde sıralamanın döndüğünü duyuyoruz. Değerli basın mensupları çok açık söylüyorum, bu hatada diretenler, hem bu dünyada, hem ahirette vebal altındadır. Yıllardır Van halkı iyi niyetinden dolayı ilimize atanan kurum amirlerinden ve dayatma listeyle milletvekilliğine seçilen insanlar tarafından hep haksızlığa uğratılmıştır. Gelin önümüze çıkan bu fırsatı iyi değerlendirelim. Van'a, Vanlıya gerçek hizmet eden insanlarla yola çıkalım. Çünkü Vanlı garibandır, çünkü Vanlı belengazdır. İnşallah elbirliğiyle bu haksızlıkların üstesinden geleceğiz" ifadelerini kullandı.

"VAN'DAKİ İRANLI TURİSTLER, TRABZON'A KAYDIRILMAK İSTENİYOR"

Van-Trabzon arasındaki uçak seferleri konusuna da işaret eden, amacın Van'daki İranlı turistleri Trabzon'a kaydırmak olduğunu dile getiren Yıldız, "Bir diğer konu ise geçen yıl uygulanmaya başlanan Van-Trabzon uçak seferleridir. Bir başarı olarak vatandaşımıza lanse edildiğinde o dönemde bir STK tarafından kahvaltı programında ilk karşı çıkanlardan biri yine bizler olmuştuk. Bunun yerine başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, yapılan uçak sefer sayılarının artırılmasını ifade etmiştik. Çünkü Van'ın ne esnafı ihtiyacı olan alışveriş için ne de vatandaşı tatil için Trabzon'a gitmez. Birkaç aylığına kente gelen ve esnafının, otelcisinin, yeme içme sektörünün can suyu olan İranlı turistlerin Van'da tek kuruş harcamadan Trabzon'a taşınmasının bir projesinin olduğunu söylemiştik. Ne yazık ki bugün bunun gerçekleştirildiğini görüyoruz. Biz artık sahipsiz bir Van istemiyoruz.  Van'ın ve Vanlının sıkıntısını, problemlerini dertlerini kendisine dert eden kurum amirleri ve Milletvekilleri görmek istiyoruz. Aslında İranlı turistlere alternatif olan daha zengin Kuzey Irak turistlerine yönelinmesi gerektiğini belirtiyoruz. Nasıl İranlı turistler için Kapıköy sınır kapısına Valilik tarafından ücretsiz servis sağlanıyorsa, aynısı Çukurca-Üzümlü sınır kapısı için de yapılmalı. Buradan gelecek misafirlerimiz için giriş çıkışlarda kolaylık sağlanarak, başta ilimizde sağlık turizmine ve Vanlı esnafa çok ciddi katkılar yapılmalıdır" diye konuştu.

"BAŞKALE'DEKİ TÜNEL 10 YILDIR BİTİRİLEMEDİ"

Van'ın Başkale İlçesi'nin ulaşımını kolaylaştırması beklenen Güzeldere Tüneli'nin on yıldır bitirilemediğini anlatan Başkan Yıldız, "Bakın değerli arkadaşlar, Başkale İlçesi'ndeki bu tünel yaklaşık on yıldır bitirilemedi. Ama Trabzon-Erzurum aksında dünyanın en uzun üçüncü çift tüplü karayolu tüneli olan Zigana Tüneli bugünlerde hizmete açılacak. Zigana 14,5 kilometre, bizimki 3 kilometre. Biz yetkililere sesleniyoruz; sorun nerede bunu açıklayın" diye konuştu.

Van'da 18. Madde sorununun enkaz haline geldiğini dile getiren Yıldız, "İnsanlarımızın dişinden-tırnağından biriktirerek aldığı arsalar, ya elinden alınıyor, ya da arsasına başkaları ortak ediliyor. Başka şehirlerde bu tür durumlarda kamulaştırma ile hesaplarına para yatırılarak bu sorunlar çözülüyor. Ama ilimizde bu sorun enkaz haline gelmiş durumda. 8 milletvekilimiz var, hiçbirinden ses çıkmıyor. Özellikle son dönemde Edremit İlçesi Elmalık mevkiinde bu tür sorunlar baş göstermiş durumda. Örneğin dere kenarındaki çok düşük fiyatlı bir arsa sahibi, kıymetli arsalara ortak ediliyor. Hatta çok kıymetli birkaç arsaya, aynı kişi ortak ediliyor. Yetmezmiş gibi, hemen gidip o arsaların ilgili bölümlerine ağaçlar dikerek sahipleniyor. Buradaki insanlarla görüştüğümüzde çok büyük sorunların çıkacağını söylüyorlar. Hem kul hakkıdır, hem de vebali büyüktür. Çevre yolunun bitmemesinde de bu sorunlar söz konusudur" ifadelerini kullandı.

"MİLLETVEKİLLERİNİN KENTE FAYDA SAĞLAMASINI ARZULUYORUZ"

Platform Başkanı Yıldız, milletvekili olacak adayların Van'da birçok problemi çözebilecek, iş bitirici, gözü kara, samimi ve Van sevdalısı olmasını istediklerini belirterek, "Bizler bu kentin milletvekillerinin çok daha aktif olmasını istiyoruz. Bu arada Van'ın kayyumlarla yönetilmesine de karşıyız.  Bu insanlar birkaç yıllığına Van'a atanıyor. Siz bunlardan Van'a ve Vanlıya hizmet etmelerini bekliyor musunuz? Şahsen ben beklemiyorum. Bunlar görev sürelerinin bitmesini beklerken, birkaç kaldırım ve bir yıl ömrü olan asfalt çalışmalarını yaparak vatandaşın gözünü boyamadan öte bir şey yapmamaktadır. Oysa Van büyükşehirdir. Büyükşehire büyük projeler gerekir. Gerek belediye başkanlıklarında, gerekse milletvekili adaylarının belirlendiği süreçte bu tarz kayyum ve dokunulmazlıkların kaldırılması konusunun tekrar gündeme gelmemesi için bu insanların özenerek seçilip aday yapılmasını istiyoruz" dedi.

Van'da 167 bin aileye ikişer bin lira para dağıtıldığını öğrendiklerini belirten Yıldız, bu para yerine üretime dayalı istihdam alanlarının oluşturulması gerektiğini, insanlara asgari ücret düzeyinde bir paranın verilmesinin daha doğru olacağını anlattı.

Birçok şehrin dışa doğru geliştiğini, ancak aksine Van'ın içe doğru geliştiğini dile getiren Osman Yıldız, kenti çok iyi bilen idarecilerin görev alması ile bu sorunun çözülebileceğine inandığını belirtti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Yıldız, kente yakışan yeni stadyumlar, yeni terminaller yapılmasını arzuladıklarını dile getirdi.

İftar programına, Başkan Yıldız'ın yanı sıra, Yönetim Kurulu Üyeleri; Hasan Sümer, Nurettin Uygar, Bünyamin İmrel, Cafer Angişhan, Veysel Taşdemir, Fahrettin Yaşin, Hamza Sancaktar, Fuat Akar, Uğur Sayan, Mithat Tan, Yunus Seleci, Uğur Ebeperi, Halil Özdoğan, Burak Angişhan ve Hasan Koyuncu ile basın mensupları katıldı.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2023, 16:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER