Yenitürk: Vanspor'u destek olmadan yönetemeyiz!

Vanspor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, bugün yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Yenitürk, "Tek bir aday bile varsa, biz aday değiliz. Çünkü gerçekten de çok yorulduk. Bu kulübü tek başımıza, destek olmadan yönetemeyiz. Kim aday olacaksa, ona her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Yenitürk: Vanspor'u destek olmadan yönetemeyiz!

Akdamar TV'de Salih Deniz'in hazırlayıp, sunduğu Spor Aktif Programının konuğu Vanspor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk ve Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş oldu.

Vanspor'un dünü ve bugününün konuşulduğu, yeni kongrede nasıl bir tutum takınılacağının konuşulduğu programda Kulüp Başkanı Servet Yenitürk önemli açıklamalarda bulundu.

"GEÇEN YILKİ HATALARIN YAPILMAMASI GEREKİYOR"

Geçtiğimiz yıl özellikle kongresi sürecinde, sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini anlatan Başkan Yenitürk, "Bizim aday olma gibi bir şansımız yoktu. Fakat Vanspor'a samimi ve ciddi adaylarımız olmadığından dolayı, Vanspor'un da kayyuma gitmesine gönlümüz el vermedi. Yönetim olarak tekrar bir araya geldik, istişare yaptık. Zorlanacağımızı ve çok sıkıntı yaşayacağımızı biliyorduk. Takımımızın düşmemesi için acil bir kadro kurduk. Tabi kadroyu ilk kurarken, şampiyonluğa kadro kuruyoruz demedik. Çünkü önümüzde çok kısa bir zaman kalmıştı. Mevcut oyuncularımızın birçoğu gitmişti ve transfer döneminin bitmesine günler kalmıştı. Biz yine 10-15 günlük bir sürede ciddi transferler yaparak, biz de bu yarışta varız diye, yola çıktık. En azından düşmemek için bir kadro kurduk. Devre arasında neredeyse Eyüp ile başa baş oynuyorduk. Ama tabii ki bazı takımlarla, bizlerin arasındaki şartlar uygun değildi. Bu stat içerisinde olsun, bu siyasi destek olsun, maddi destek olsun, bizim grubumuzda birçok takıma bakacak olursak, en düşüğü 25 milyon TL ile bütçesini oluşturdu. 60 milyon para harcayan vardı. Bizi play-off'ta eleyen rakibimiz Sakaryaspor, gerçekten 45 milyon para harcamıştı. Bunun 20 milyon TL'sini belediye aktarmıştı. Bizim kurduğumuz takım ise 10-13 milyonluk bir takımdı. Sakarya buna rağmen çıkamadı" dedi.

 "SERKAN AFACAN İLE YOLLARIMIZI AYIRMAK ZORUNDA KALDIK"

Sezon başında anlaştıkları Serkan Afacan ile dördüncü hafta sonunda ayrılmak zorunda kaldıklarını dile getiren Başkan Yenitürk, "Hoca ile ilgili aldığımız referanslar çok iyiydi. Serkan Afacan da çok iyiydi. Kafasındaki projeyi keşke uygulayabilseydi. Hocamızın kafasında 1. Lig ve Süper Lig hayali vardı. Onu da 2. Lig'de uygulaması çok zor olurdu. Hocamıza da bu projeyi yavaş yavaş oturtması gerektiğini anlattık. Önce tamam dedi, fakat projesinden vazgeçmedi. Vazgeçmeyince de mecburen biz, hocamızdan vazgeçmek zorunda kaldık. Yollarımızı dostane şekilde ayırdık. Serhat Gülpınar hocamız geldikten sonra çıkışa başladık. Serhat hocayla sezon başında da bir anlaşmamız vardı. Sezona Serhat hocayla başlamış olsaydık, belki daha farklı olabilirdi. Fakat Afyon ile bir anlaşması vardı ve devam ediyordu. Biz Serkan hocayla yollarımızı ayırdıktan sonra, oda Afyon ile yollarını ayırdı. Daha sonra hocamızla görüşüp, kendisi ile anlaştık" şeklinde konuştu.

 "SERHAT HOCAMIZLA BAĞLARIMIZI TAMAMEN KOPARMIŞ DEĞİLİZ"

 Play-off maçlarından sonra bir takım görüşmeler yaptıklarını anlatan Başkan Yenitürk, "Hocamızla halen yollarımızı ayırmamışız. Hocamızın bizimle sözleşmesi devam ediyor. Samimi olan, Vanspor için gerçekten bu sezon da ruhunu ortaya koyan arkadaşlarımız da bekliyorlar. Ama sadece para için gelen, son maçta da oynamıyorum diyen, 15 dakika oynayıp da beni çıkarın diyen, play-off sürecinde sakatlanmayayım, nasıl olsa bana teklifler geldi, başka kulübe gideyim düşüncesi ile Vanspor'a yanlış yapan ve samimi olmayan arkadaşlar gitmiştir. Zaten gitmeseydiler, bizim o arkadaşlarla bir daha devam etme şansımız olması mümkün değildi. Ama Vanspor'da gerçekten ruhunu ortaya koyan, birçok arkadaşımız bekliyor. Bunların içerisinden biri de Barış Gök'tür. Bizimle sözleşmesi de devam ediyor. Oktay Aydin bekliyor. Kendisini bir Vanspor'un ferdi olarak görüyor ve sahada gerçekten ruhuyla mücadele ediyor. 2 yıldır bize çok ciddi katkılar sundu. Sedat Komi kardeşimiz yine buradadır. Rüştü Hanlı'nın sözleşmesi devam ediyor. Sefa Küpeli'dir. Sözleşmesi bitmiş, fakat kal derseniz kalırım, git derseniz giderim dedi. Bunun gibi gerçekten samimi olan, futbolcularımızın hiçbiri bir yere gitmemiş ve bizi bekliyorlar" ifadelerini kullandı.

 "YENİ YÖNETİME HER KONUDA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Vanspor Kulübü'nün yeni yönetimine kim gelecekse destek olmaya hazır olduklarını anlatan Servet Yenitürk, "Biz olalım ya da olmayalım, gelecek olan kim olursa olsun, aday olanlar var ise, onları kendimiz gibi görüp, geçtiğimiz yıl gibi hata yapmayıp, biz aday değiliz, fakat bundan dolayı da transfer görüşmeleri yapmıyoruz, kendi futbolcularımızla dahi görüşmüyoruz demeyeceğiz. Bu sene o hatayı yapmayıp, şuanda kim olursa olsun, gelecek arkadaşlarımıza hemen hemen iskeleti oluşturacak şekilde transferler görüşmeler yapıyoruz. Gelecek olan arkadaşlara da, bu futbolcularla belli bir noktaya gelmişiz, prensipte anlaşmışız, iç transferde belirlediğimiz futbolcularımız şunlardır ve biz bekliyor diyeceğiz. Bundan sonraki süreçte sizin takviyelerinizle takımı oluşturabilirsiniz diyeceğiz. Geç kalmamak adına bunu mutlaka yapmamız gerekiyordu. 9 Haziran Çarşamba günü (bugün) kongremiz var. Çarşamba günkü kongreye gönül isterdi ki aday olalım. Ama gücümüz yetmediği için, bu sezonda dışarıdan Sayın Valimizin ve birkaç sponsorumuzun desteğinin dışında bütün yük yine bize kaldı. Bu sezonda takımı tek başımıza götürmemizin mümkün olmayacağını, transfer yapamayacağımızı, Vanspor'u sıkıntılı günlere taşıyacağımıza inandığımız için, böyle bir düşünceye girmedik. Şuanda beklemedeyiz" ifadelerini kullandı.

 "GELİN VANSPOR'U BİRLİKTE SAHİPLENELİM"

 Vanspor için destek çağrısında bulunan Yenitürk, "Buradan bir çağrımız var. Gelin Vanspor'u beraber sahiplenelim. Güç birliği yapalım. İşadamlarımıza, Vanspor'a talip olan arkadaşlarımıza, elimizi taşın altına beraber koyalım. Ortak harcama yapalım. Bu işler 1-2 kişiyle gidecek işlere değil. Bizim yönetimimiz 15 kişiden ibarettir. 15 kişi elini taşın altına koyarsa, Sayın Valimiz destek sunar ise, Spor Toto'dan gelecek olan destekler, sponsor desteklerimizle ben inanıyorum, bu takımı bir yerlere çok rahat getirebiliriz. Bu sene şampiyonluğa oynayacak bir takım da kurabiliriz. Ama şuana kadar samimi olan, yönetime girmek isteyen, aday olmak isteyen çok fazla kimse çıkmadı. Sadece Suat Akman diye bir kardeşimiz, hemşehrimiz adaylığını açıklamıştı. Fakat oda biz düşündük, tek başımıza bu işin altından kalkamayacağımızı, sizlerle beraber hareket edebileceğimi, ben sizlerle birlikte varım dedi. Bunun dışında çok fazla yönetimi girmek isteyen veya aday olmak isteyen yok. Sözde çıkıp açıklama yapanlar bizi bağlamıyor. Kulübümüze üye yapmadığı sürece, onun açıklamasının bir ciddiyeti yoktur. Çünkü aday olan arkadaşımızın, önce kulüp üyesi olması gerekiyor. Şartlarının olması gerekiyor. Şu ana kadar Suat Akman dışında kimse kulübe müracaat etmedi" diye konuştu.

 "BİZ SAMİMİYET ARIYORUZ"

 Yeni adayların samimi olması gerektiğini belirten Yenitürk, "Kongre kararı aldığımız günden bu yana sesleniyorum. Kim olursa olsun, yeter ki samimi olsun, yeter ki Vanspor'a sahip çıksın, biz yine onların yanındayız. Devam etmemiz için aşırı derecede arayan var. Aday olmamızı isteyen var. Evet, aday oluruz fakat bir şartla, güç birliği olmak kaydıyla. Sayın Valimizin destek vermesi kaydıyla oluruz. Sayın Milletvekillerimizle gidip tek tek görüştük. Hem yeni milletvekillerimizin üçüyle, MKY üyelerimizden Fatih Çiftçi, Burhan Kayatürk'le de görüştük. Gençlik Spor Bakanımızla da bir randevu talep ettiler. Van'da olması nedeniyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin Van'da olması nedeniyle ertelediler. Eğer erteleme olmasaydı, kongreye kadar bir netice almış olacaktık. Bu hafta içerisinde randevu vermiş. Müsait olduğu bir gün çağıracak. Sayın vekillerimiz yönetim olarak sizlerin de olması gerekiyor ki, sayın bakanımıza bazı şeyleri anlatabilelim. Gençlik ve Spor Bakanlığımız Van'a büyük bir yatırım yaptı. Bu yatırımın yanı sıra, Vanspor'a sahip çıkılmasını, Vanspor'a deste verilmesini adına kendisiyle görüşecektik. İnşallah takıma sahip çıkarlar. Sayın Valimizle bir görüşmemiz oldu. Önümüzdeki günlerde sayın genel sekterimizle görüşeceğiz. Mutlaka Sayın valimizin, genel sekreterimizin, belediyemizin Vanspor'a sahip çıkması gerekiyor. Takımlar artık kolay paralarla kurulmuyor. Konaklamalar ciddi para istiyor. Biletler aynı şekilde kulübü çok zorluyor. Gittiğimiz otellerde 10-15 bin TL'den aşağıya kalamıyoruz. Bazen gittiğimiz yerlerde 3 gün kalıyoruz. Gidiş- dönüş biletleri 20 bin TL'den aşağı değil. Her maçı primi 90 bine yakın para tutuyor. Takımın ciddi masrafları var. Bunun atıldan da 2-3 kişinin kalkması mümkün değil. Bu bizi de çok ciddi şekilde yıprattı" dedi.

 "TFF 1. LİG'E ÇIKMIŞ OLSAK, EKONOMİK OLARAK RAHATLARDIK"

Takımı bir şekilde play-off'a kadar getirdiklerini söyleyen Yenitürk, "1. Lig'e çıkmış olsaydık, 18 milyon TL ayakbastı parası alacaktık. Aylık 1,5 milyon civarında gelir elde edilecekti. O zaman Vanspor'un bana da, başkasına da ihtiyacı kalmayacaktı. Ne zaman Süper Lig'i düşündüğümüz zaman, işadamlarımıza tekrar bir ihtiyaç duyulacaktı. Takımımız 5 yıl 1. Lig'de oynasaydı, kendi parasıyla kendini amorti edip ve durmadan da gerçekten yönetimde bu işi çok iyi bilen, hocalarımız, arkadaşlarımız, Van'da yetişen hocalarımız, spor yazarları, futbol kamuoyunun bu işin içinde olması gerekiyordu. Şimdi biz tek başımıza kalmışız. Bizde bu 3,5 yıl içerisinde kendimizi biraz yetiştirdik. Yönetimde 1-2 kişinin dışında bizim yönetime gel dediğimiz arkadaşlarımızdır. Keşke takımı bu sene çıkarabilseydik. Artık Vanspor'u kimse durduramazdı. Vanspor'un kimseye ihtiyacı kalmayacaktı. Şehirle, taraftarla kendini taşıyacaktı. Nasip olmadı. Gelin bu yıl Vanspor'u 1. Lig'e çıkarmak için, bir ekip kuralım. 1 yıl elimizi taşın altına koyalım. 15 kişi birlikte bu işi götürelim. Ciddi bir bütçe oluşturalım. Vanspor'u birlikte bu sene çıkaralım. Bu sene çıkaramazsak yok olacak. Vanspor gibi bizlerde şuanda sahipsiz. Bizde 3,5 yıl içerisinde maddi ve manevi olarak yıprandık. Bu işi yapabilecek, taşıyabilecek bir ekip oluşsun, bizde onların yanında duralım. Bizde gücümüz yettiği kadar destek olalım. Gelin beraber yönetim kuralım. Beraber bu işi götürelim. Tek hedefimiz Vanspor'u 1. Lig'e çıkarmak olsun" şeklinde konuştu.

 "BU TAKIMA SAHİP ÇIKILMASI GEREKİYOR"

 "Vanspor'a yazıktır. Son çağırımızdır. Vanspor'un kaderi ve son şansıdır. Yazık olur" diyerek sözlerini sürdüren Yenitürk, "Biz taşıyamayacağımıza göre, mutlaka birilerinin yaz bizlerle beraber hareket etmesi lazım, ya da birilerinin çıkması gerekiyor. Eğer samimi çıkacak olan bir arkadaşımız olursa, asla ve asla biz adayız demiyoruz, demeyeceğiz de. Ama çıkmayacaksalar da bize en azından 8-10 tane işadamının yönetimimize gelerek, beraber destek vererek takımı hep birlikte taşıyalım. Yoksa geçen seneden daha kötü, daha hüsran bir duruma düşecek. Bu da tabii ki bizi üzüyor. Bu sıkıntı 10 gündün aklımızda. İnşallah Vanspor'u taşıyabilecek birileri çıkar. Bize de ne düşüyorsa cani gönülden her şeyimizle yanında yer alacağız. Aday olan arkadaşın ilk söylediği, başkanım sen bizden ne istiyorsun, kaça lira istiyorsun. Başkan kimseden bir kuruş istemiyor. Başkanı ne kimse parayla satın alabilir, ne başkan ne de Vanspor satılıktır. Kimse kusura bakmasın. Ben biraz para harcamışsam da bu paranın elbette ki bir kısmını hibe edeceğim. Bir kısmını da bizim şahıslardan, yönetimden, gelecek başkandan asla bir kuruş talebimiz yoktur. Federasyondan parça paça, bir kısmını Vanspor'a, bir kısmını bize 5-6 senede olsun alacağız. Ne talep ediyorsunuz demek, Vanspor'a hakaret etmektir. Vanspor'u 1. Lig'e çıkarırız diye bir harcamamız vardır. Bu harcamayla ilgili gelen başkandan herhangi bir talebimiz yoktur. Gerekirse kulüp mağdur olmasın diye federasyondan gelecek paranın 3'te birini alırız. 5-6 sene de alırız. Amaç Vanspor rahatlasın, Vanspor bir daha 3. Lig'lere, amatörü düşmesin. Ya 2. Lig'de kalsın yada el birliği ile 1. Lig'e çıkaralım. 1. Lig'de de kimseye muhtaç olmasın. Biz bunun mücadelesini veriyoruz" ifadelerini kullandı.

VANPOR KULÜBÜNÜN BORÇLARINI AÇIKLADI

Konuşmasında kulübün tüm borçlarını da dile getiren Yenitürk, "Kulübümüzün tüm dönemlere ait piyasaya, esnafa olan borç toplamı şu anda net olarak 260 bin TL'dir. Sigorta ve vergi borcumuz hiç yoktur. Geçmişten kalan, 2 milyon 800 bin TL civarında bir sigorta borcu var. Fakat 10 yıl önceden bugüne kadar, bizim de ilk dönemimize denk gelecek şekilde, futbolcularımızın sigortaları asgari ücret üzerinden yatırılmış. Sonradan bunu SGK'ya şikâyet etmişler. SGK inceleme başlatmış ve bu sadece Vanspor için geçerli değil. Bütün kulüplerde sigortalar böyle yatırılmış. 10 yıllık geriden bu tarafa 1,5 milyon bir ceza geldi. Bu cezaya itiraz ettik, itirazımız uygun görülmedi. 1,5 milyon da bu ceza eklendi ve 4 milyon 200 bin lira eski borçtan kaynaklı sigorta borcu söz konusu. Ben bu sigorta borcuna 8 tane iş makinemi ipotek ettim. Bu borçları taksitlendirdik. Vergi dairesindeki borçlarımızı hemen hemen bitirmek üzereyiz. 448 bin lira yıllardan bu yana sarkan bir borcumuz kalmış. Bizim dönemimizde hiç vergi borcumuz yok. Hem vergimizi, hem de sigortamızı yatırmışız. 1 milyon 285 bin liralık da mahkemelik dosyamız var. Geçen yılki futbolcuların alacakları 680 bin TL kalmış. Bu sezon futbolcularımızın peşinatları kalmamış. Hiçbir primi kalmamış. Maç başlarında ise sadece %15 bir ödeme yapabildik. Geriye 1 milyon 990 bin liralık bir borç var. Tabi imkânlarımız olursa, bu borç yarı yarıya düşüyor. Çünkü maç başlarında herkes uzlaşmaya hazırdır. Bütün kulüplerde bu var. Bütün futbolcularda biz uzlaşmaya hazırız diyorlar. 217 bin lira da avukat, personel, muhasebe alacakları var. Ortalama 8 milyon 800 bin liralık bir borcumuz var. Benim 3,5 yıl içerisinde aktarmış olduğum para ise 10,5 milyondur. Toplamda 19 milyona yakın bir borç var. Bizim dönemimize ait olan toplam 2 milyonluk ve benim harcadığım bir borç var. Geri kalan eskiden gelen borçlardır" diye konuştu.

 "VANSPOR BİZİ İLGİLENDİRMİYOR, DİYEMEYİZ"

Vanspor'a kimse sahip çıkmayacaksa, 'Vanspor bizi ilgilendirmez' düşüncesiyle hareket edemeyeceklerini anlatan Başkan Yenitürk, "Biz aday değiliz, bizi ilgilendirmiyor demiyoruz. Çünkü Vanspor'a gerçekten yazık olur. Gelen hiçbir başkandan bir talebimiz yoktur. Yeter ki gelip bu takıma sahip çıksınlar, bu takıma güzele bir yönetim oluştursunlar. Bize de ne döşüyorsa hazırız. Gelecek yönetim sıkıntı yaşamasın diye, futbolcularla görüşmeler bile yapıyoruz. Bizim alacağımız gelecek başkanlardan, şahıslardan değil. Bizim alacağımız federasyon ve Spor Toto'dandır. Gelecek paranın yarısını yine kulübe aktaracağız. Diğer kısmını da kendi borçlarımıza vereceğiz. Federasyon ve Spor Toto'dan bir sezonda 2 milyon 800 bin lira geliyor. Bunun yarısını da yine kulübe aktaracağım. Bu takım kimsenin değil. Yeter ki Vanspor'a sahip çıkılsın. Van'daki etkinliklerde ön önde Vanspor geliyor. Bu etkinliğimizi de yok etmesinler. Bu takıma sahip çıkmak zorundayız. Fettah Tamince ve Ferman Yıldırım ağabeylerimiz bizlere ciddi katkılar sundular. Konaklama, ulaşım desteği sağladılar. Kendi otelinde ağırladı. Yönetimimizde Oktay Ukay, Kadir Çetin, Adnan Bayram, İstanbul'dan Cafer Canpolat'ın bize katkısı olmuştur. İsmini sayamadığım kişiler de vardır. Ama nihayetinde çok ciddi paralar harcandı. Tamamı dekontludur. Yapılan her şey resmidir" ifadelerini kullandı.

 "ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ"

 Daha önce olduğu gibi iyi niyetli şekilde ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyleyen Servet Yenitürk, "İlk kongrede çoğunluk sağlanması için bütün delegelere mesaj attık. Şuanda da kulüpte bütün arkadaşlarımız delegeleri tek tek arıyorlar. Mümkün olursa ilk kongrede çoğunluğu sağlayıp, sonuçlandırmak istiyoruz. Her türlü desteğe hazırız. Maddi ve manevi olarak yorulduk. İşlerimiz aksadı. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Kurulacak yeni yönetimle de her kapıyı çalacağız. Kendimize istemiyoruz. Van halkı, Van taraftarı ve Vanspor için istiyoruz. Geç kalmayalım. Vanspor'u kaybedersek, bir daha bulamayız. 15 yıl içerisinde bu noktaya tekrar getiremeyiz. Herkes el birliği ile bu takıma sahip çıkmalı. Veya sayın valimiz bir yönetim oluştursun bizler de onların yanında yer alalım. Vanspor'u ve kongremizi ciddiye alalım. Van'da ve bölge illerde futboldan başka etkinlik yok. Birçok kulübün burada futbol akademisi var. Vanspor başarılı oldukça, bu akademilerin sayısı da artıyor. Devletimizin de sahip çıkması lazım. İşadamlarımızın da Vanspor'a sahip çıkacaklarına inanıyorum. Play-off maçlarında da bazı futbolcularımız gerekli özveriyi göstermediler. Bundan sonra gelecek olan yönetime de söyleyeceğiz. Alınacak olan futbolcularla 2 yıllık sözleşme yapılmasını tavsiye edeceğiz. İnşallah iyi olacak. İyi olacağına da inanıyorum. Vanspor'un sahipsiz kalmayacağına da inanıyorum. Gelen herkes Vanspor'un sahibidir. Herkesle hareket etmeye de varız. Kongrenin de hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2021, 08:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29