Yapıcıoğlu: Van'da her iki gençten biri işsiz…

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen, STK temsilcileri, Van Ekonomi Konseyi ve Vanlı iş adamları ile buluşmasının ardından kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Türkiye'de ve Van özelinde işsizlik sorununa dikkat çekerek, Van'da her iki gençten birinin işsiz olduğunu vurguladı.

Yapıcıoğlu: Van'da her iki gençten biri işsiz…

Beraberindeki Genel Başkan Yardımcısı Mahmut İrtem, GİK Üyeleri Cengiz Akkaya, Ferhat Aköz ve Van İl Başkanı Rasim Saygın ile birlikte kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Van'da ekonomi, işsizlik, seçim, Kürt sorunu, çevre yolu, trafik sorunu ve imar planı gibi konularda önemli açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, ülke gündemini değerlendirdi.

"VAN'DA DA EKONOMİK SIKINTILAR CİDDİ ANLAMDA DİLE GETİRİLİYOR"

Van'da esnafların ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Yapıcıoğlu, "Ziyaretlerimiz 30 Temmuz'dan bu yana devam ediyor. Yaklaşık 30 ilimizi ziyaret ettik. Van'daki temaslarımızı tamamladıktan sonra, Ağrı ve Iğdır'a geçeğiz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bütün illerine gitmeyi hedefliyoruz. Van'da bu süreçte bazı görüşmeler gerçekleştirdik. Esnaflarımız ziyaret ettik. Sorunları dinledik. Yerelde çözülmesi gereken sorunların bir kısmını Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'e aktarma imkanı bulduk. Ankara'da çözülmesi gereken sorunlarla ilgili de bize aksettirilen talep ve isteklerle ilgili işin takipçisi olacağız. Türkiye'nin gündeminde sabit olan bazı şeyler var ve bunlarda Van'ın gündeminde. Bu sorunların bir tanesi ekonomik sıkıntılar. Van'da da ekonomik sıkıntılar ciddi anlamda dile getiriliyor. Van'da esnafın özellikle salgın hastalık nedeniyle, kapanma sürecinden dolayı oldukça zorluk yaşadığı söz konusu. Bunun etkileri halen devam ediyor. Van'da kiralarla ilgili ciddi bir sıkıntı var. İşsizlik ülkenin ve Van'ın gündemindedir. Esnafın sıkıntılarının büyük olmasının nedenin bir tanesinin de sınır kapısının kapalı olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. İranlılar havayolu ile Ankara'ya, İstanbul'a, Antalya'ya gidebiliyorlar ama neden karayolu ile Van'a gelemiyorlar. Haklı bir şekilde vatandaş bunu soruyor. Sınır kapısındaki geçişlerin biran önce normale dönmesi Van esnafını rahatlatacaktır. Van'ın ekonomisinin yüzde 60'ndan fazlası, hizmet sektörü ve hizmet sektörü de büyük oranda sınır kapısının kapalı olmasından dolayı, olumsuz yönde etkilenmiş durumda" dedi.

"VAN GİBİ YERLERDE YAKLAŞIK 2 GENÇTEN BİRİ İŞSİZ"

Türkiye'deki ve Van'daki işsizlik sorununa da değinen Yapıcıoğlu, "Van'ın nüfusu yaş ortalaması olarak Türkiye ortalamanın epey altında. Çok genç bir nüfus var. Malumunuz işsizlikle ilgili rakamlar dönem dönem, TÜİK tarafından açıklanıyor. Ama bu rakamlar sıklıkla eleştiriliyor. Bu rakamların gerçek rakamlar olmadığı yönünde yaygın bir kanaat var. Açıklanan rakamlar doğru olsa bile, özellikle genç işsizlik, Türkiye'deki ortalama işsizliğin iki katı durumundadır. Bazı bölgelerde, Van gibi yerlerde yaklaşık 2 gençten biri işsizdir. Ama öte taraftan bazı esnaf veya reel sektör temsilcileri de eleman aradıklarında, kalifiye eleman bulamamaktan şikayet ediyorlar. Hem de gençler işsizlikten yakınıyorsa, ortada bir sorun var. Bize göre bu sorun, eğitimin planlanmasıyla ilgili bir sorundur. Bazı mesleklerde ara eleman ihtiyacı, çok olduğu halde, bu elemanlar bulunamıyorken, üniversite mezunu gençler bile iş bulamıyorsa, bunun eğitim planlamasından başka izahı yok gibi geliyor. Mutlaka eğitim doğru şekilde planlanmalıdır. Van ekonomisinin %60'i hizmet sektörüne dayanıyor. Hizmet sektöründen sonra belki en büyük pay hayvancılık sektörüdür. Van Tuşba Ziraat Odası Yönetimi ile görüştük. Yazılı olarak bir raporda sundular. Hayvancılıkla ilgili sıkıntılar var. Örneğin Van'da bir küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden dolayı yün ve deri işletme sanayisinin bulunmaması, büyük bir eksiklik. Bu nedenle burada milyonlarca küçükbaş hayvan yetiştiği halde, bunların derilerinin ve yünlerinin işlenememesi bir eksikliktir. Mutlaka merkezi hükümet bu konuda ön ayak olmak suretiyle, bu yönde yapılacak olan işletmeleri, teşvik edici bazı adımlar atmalıdır" ifadelerini kullandı.

"VAN HER GÜN BİRAZ DAHA BÜYÜYEN BİR KÖY GİBİ"

Van'daki önemli sorunlardan bir tanesinin de trafik sorunu olduğunu belirten Yapıcıoğlu, "Van'ın merkezinin en büyük sorunların bir tanesi de trafiktir. Bu konuda esnafların ve vatandaşların bize ilettiği sorunları, Vali beye doğrudan aktardık. Bazı hususlarla ilgili çalışmalar yapacaklarını söyledi. Biran önce bu sorunların giderilmesi konusunda çabalarının olduğunu ifade ettiler. Van'a her geldiğimizde biraz daha büyükmüş görüyoruz ama Van her gün biraz daha büyüyen bir köy gibi adeta. Büyükşehir demeye bin şahit lazım. Van çok plansız bir şehir, imar planı mutlaka 50-100 yıl sonrasını planlayacak şekilde yeniden yapılmalıdır ve Van bu görüntüden, bu halden kurtulmalıdır. Çevre yoluyla ilgili, çok uzun süren bir süreç var. Bu anlamda 18. Madde uygulamasıyla ilgili çok yoğun şikayetler var. Bu sorunları not aldık ve çözümü için çaba sarf edeceğiz" dedi.

"ADALET HİÇBİR ŞEYE FEDA EDİLEMEZ"

Kamu kurumlarına personel alımında mülakat sistemini eleştiren Yapıcıoğlu, "Ekonomik sıkıntılarla vatandaşların genel kanaati, yolsuzluk ve israfın buna neden olduğu, adam kayırmaların yine milletin şikayet ettiği başka bir husus. Hem burada hem de başka illerde güvenlik soruşturmalarından yoğun bir şekilde şikayet ediliyor. Son dönemlerde güvenlik soruşturmalarının yerine ikram edilen bir mülakat sistemi var. Bu mülakat sisteminde de aslında, gerçekte mülakata çağrılan kişilerin, meslekleriyle yada genel olarak bilgilerinin ölçülmesiyle ilgili değil ama büyük oranda gizli yapılan güvenlik soruşturmalarının sonuçlarına göre mülakata alınanlara puanlar verildiği, bu şekilde elendikleri çok yaygın bir kanaat. İdarenin her türlü eylem ve işlemi mutlaka hukuk denetiminde olmalıdır ve hiçbir şekilde hukuksuzluk yapılmamalıdır. Hukuk da adaletin tesisi için vardır. Adalette kayıtsız, şartsız, hem dönemde, her zaman, herkese mutlak süratle uygulanması gereken bir şeydir. Bizler HÜDA-PAR olarak önce insan, öncelik adalet diyoruz. Dürüst siyaset, gerçek adalet diyoruz. Adalet hiçbir şeye feda edilemez diyoruz. Bu konuda yapılan adaletsizliklerle ilgili vatandaşların yoğun şikayetleri var. Bizde bunun takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

"KÜRT MESELESİ ÇÖZÜLMEMİŞTİR"

Van'da Kürt meselesine değinen Yapıcıoğlu, "Yakın geçmişte, CHP Genel Başkanının Kürt meselinin çözümü ile ilgili bir açıklaması oldu. Bu vesile ile Kürt meselesi bir kez daha gündeme gelmiş oldu. HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin vermiş olduğu cevap çerçevesinde tartışmalar büyüdü. Hükümet cenahından da böyle bir meselinin olmadığı dillendirildi. Bize göre Kürt meselesi vardır. Kürt meselesi çözülmemiştir, devam ediyor ve mutlak suretle çözülmesi gereken, Türkiye'nin en ağır sorunlarından bir tanesidir. Türkiye kendi iç meselesini çözerse, o zaman bölgesel güç olma ile ilgili, iddiasında biraz daha emin adımlarla yol alabilir. Aksi takdirde kendi iç meselelerini çözemeyen bir ülkenin, bölgedeki diğer meselelere müdahil olabilmesi veya o konularda söylediklerinin yankı bulması, sonuç getirmesi zor olacaktır" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER