Vefa Grup’tan Van’a 600 milyonluk yatırım

Vefa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm, 600 milyon öz sermaye ile Van’ın Gürpınar İlçesi Topçudeğirmeni Mahallesi’nde kurdukları kömür ocağında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, burada yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Ürüm, burada ürettikleri linyit kömür ile bölgenin kalkınmasına ve istihdama büyük katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Vefa Grup’tan Van’a 600 milyonluk yatırım

Vefa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm, Van’ın Gürpınar ilçesinde önemli bir yatırımı hizmete açtıklarını ifade etti. Madencilikte bölgenin en büyük ve gelişmiş tesisini Van’a kazandırdıklarını vurgulayan Vefa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm, ülkenin enerjisi için sahada olduklarını söyledi.

Vefa Grup tarafından Van’ın Gürpınar İlçesi Topçudeğirmeni Mahallesi’nde 600 milyon öz sermaye ile kurulan tesis basın mensuplarına tanıtıldı. Tesisi tek tek dolaşan basın mensupları, yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirildi.

“YERLİ VE MİLLİ OLMASI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR HUSUS”

Tanıtım sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vefa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm, “Burada üretilen kömürümüz Türkiye’nin en önemli linyit yataklarından biri ve linyit kömür özelliğine sahip değerli bir maden. Kalorisi orjinal bazda 4 bin 500 kaloridir. Evsel anlamda bu kömür 5 bin 500 ile 6 bin kaloriye kadar dayanmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği üzere, yerli ve milli olması bizim için çok önemli bir husus. Bu doğrultuda bütün AR-GE çalışmalarımızı tamamladık. Üretim planlarımızı gerçekleştirdik. Çok kısa bir süre içerisinde tam kapasite ile önce ilimize, sonra bölgemize, daha sonra ülkemize çok güzel bir yatırım kazandırmak için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. 2023 yılı içerisinde çok daha büyük rezervlerle karşınıza çıkacağız. Burada üretilen kömür, Rusya’dan ithal ettiğimiz kömürün muadili. Yeşil enerjiye sahip, %1 oranında kükürte sahip. Bu da çevre kirliliği bakımından çok önemli bir husustur. Kalorisi zaten Türkiye standartlarının çok üzerindedir. Tesisimizde şu anda yaklaşık olarak 200’ün üzerinde personel istihdam ediyoruz. 2023 yılında bu sayıyı 500’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun da tesisimiz bölgenin ekonomisine de çok önemli katkılar sunacak. Doğu’da linyit yatağı var olmayan bir tesisi bölgemize kazandıracağız. Bununla ilgili bütün çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah daha büyük projelerle, büyük yatırımlarla kapasitemizi arttıracağız. Vefa Grup olarak ürettiğimiz ocaktan, getirdiğimiz tesise kadar bütün ekipmanlar bize ait. Bölgemizdeki mesleki yetersizliğe rağmen büyük bir çaba ile bu işi kapasiteli bir şekilde arttırmaya devam edeceğiz. İstihdamı bilgili, deneyimli iş arkadaşları yetiştirerek oluşturacağız. Çünkü burası büyük bir maden ocağı ve büyük bir paketleme tesisi. Vasıfsız arkadaşlarımızı burada çalıştıramıyoruz. Öncelikle iş eğitimi vererek onları yetiştireceğiz. Sonra devlete, millete hayırlı insanlar kazandırmış olacağız” dedi.

“10 YILLIK REZERV ÖN GÖRÜYORUZ”

Van başta olmak üzere bölgenin tüm illerine kömür sevkiyatı yapacaklarını belirten Başkan Ürüm, “Burasıyla ilgili AR-GE çalışmalarımız 1,5 yıldır devam ediyor. Bu çalışmalarda hala %60’lardayız. İnşallah 2023 yılı sonuna kadar tam bir rezerv açıklaması yapacağız. Şu anki tahmini rezervimiz maksimum düzeyde çalışsak bile 10 yıl boyunca yeterli kapasitededir. İnşallah en kısa zamanda Van’dan tutun, İç Anadolu’ya kadar, Marmara’ya kadar kömür sevkiyatımız olacak. Burada üretilen kömür Türkiye standartlarının çok üzerinde olduğu için özellikle sanayi bu kömüre çok büyük bir rağbet gösteriyor. Kömürü zenginleştirip satacağımız için ve belli bir kalorinin üzerine çıkartacağımız için her taraftan talep olacak. Bu vesile ile geçtiğimiz ay şehit olan bütün madenci kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Bunun yanında bizim ocağımız açık bir işletmedir. Biz tünel girmiyoruz. İşletmemiz kapalı bir işletme değil. Tamamen iş makineleri ve kamyonlarla piyasaya çıkardığımız bir kömür. Çıkardığımız kömür çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyor. Kömürü çıkardığımız zaman belli alanlar oluşturuyoruz. O kömürü çıkardıktan sonra tekrara üzerini kapatıp, doğaya ve halka tekrardan kazandırıyoruz. Ağaçlar ekiyoruz, tarım yapılacaksa tarım arazisi haline getiriyoruz. Bu tür çalışmaları 10 yıl sonraya bırakmıyoruz. O alanda işimiz bittiği an üzerini tekrar kapatıp, eski halinden daha verimli bir hale getiriyoruz. İş planında kömürü çıkardıktan sonra, tekrar çıkardığınız alanı doldurmak zorundasınız. Bu aynı zamanda bir devlet kanunudur ve bir insani sorumluluktur. Çünkü toplum topraktan beslenir. Biz o bilinçle çıkardığımız kömür çıkardığımız alanların üzerini eskisinden daha düzgün, daha verimli hale getiriyoruz” diye konuştu.

Vefa Group Gürpınar Kömür İşletmeleri’nin 50 dönüm saha üzerine kurlu olduğunu söyleyen Ürüm, “1 adet 300 ton / saat kırma elem tesisi, saatte 150 ton tam otomatik paketleme, 20 ara nakliye tırı, 2 adet 40 ayak tır, 10 adet iş makinesi 200 istihdam, çevresel etki ve tadarikçilerle birlikte 1500 kişilik bir istihdam etki alanı oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Ürüm aynı zamanda Türkiye’de kömürü en hızlı dağıtan ilin Van olduğunu sözlerine ekledi.

Van Bölge Gazetesi: Fehmi Tekdur

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2022, 13:39
YORUM EKLE
YORUMLAR
İrfan
İrfan - 10 ay Önce

Vefa grubun yetkililerini tanımıyorum ama, orda görevli Şenol adında biri var benden palet aldı paramı vermedi, böyle esnaflık olmaz

SIRADAKİ HABER