Van’ın yöresel ayakkabısı, gelecek nesillere aktarılıyor

Tarihi asırlar öncesine dayanan ve unutulmaya yüz tutan Van'ın yöresel keçi kılından üretilen ayakkabısı 'reşik', Milli Eğitim Bakanlığı destekli kurslarda eğitim alan kadınların eliyle gelecek nesillere aktarılıyor.

Van’ın yöresel ayakkabısı, gelecek nesillere aktarılıyor

Keçi kılı ve kendirden yapılan 'reşik', Van'daki ayakkabı ustası Mecit Emen (53) ve kadın kursiyerlerin eliyle günümüze taşınıyor. Ayakkabı ustası Emen, tamamen doğal malzemelerden yapılan ve yörede 'reşik' diye tabir edilen ayakkabıyı gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir çalışma başlattı.

Reşik ayakkabısının son temsilcisi olan Emen, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı “Meslek Edindirme Kursları” destekleriyle bir kurs açtı. Açılan kursta Mecit Emen tarafından ayakkabı üretimi eğitimi alan kadınlar, ürettikleri ayakkabılara rengarenk desenler veriyor. Bir taraftan meslek edinen kadınlar, diğer taraftan ‘reşik’ ayakkabısının gelecek nesillere aktarılması için çalışma yürütüyor.

“YETENEKLİ KADINLARIN YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMESİNE İMKAN SAĞLADI”

Kurs Eğitmeni Mecit Emen, yaklaşık 33 yıldır ayakkabı sektöründe çalıştığını ve yıllar sonra tanıştığı reşik ayakkabısını geliştirmek amacıyla bir kurs açtıklarını belirtti. Yurt içi ve dışından talep alan ayakkabıyı geliştirmek istediğini ifade eden Emen, “Geliştirmek için de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Meslek Edindirme Kursları destekleriyle bizler de bir kurs açtık. Kursa 12 kadın kursiyer aldık. Öğrencilerimiz bu yıl itibarıyla mezun oldular. Mezun olan öğrenciler için tekrar yeni grupla çalışmaya başladık. Bu hem bize iş gücü sağladı hem de yetenekli kadınların yeteneklerini geliştirmesine imkan sağladı” dedi.

Gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla açılan kurs vesilesiyle Van’ın yöresel reşik ayakkabısının hem ticari hem de bir meslek dalı olarak iyi bir ivme yakaladığını dile getiren Emen, kursların gelecek yıllarda da devam edeceğini kaydetti.

Tülin Kurtuluş isimli kursiyer, reşik ayakkabısını arkadaşlarıyla birlikte ticarete dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, Van yöresine ait olan ayakkabıyı gelecek nesillere ulaştırmak adına edindikleri mesleğin önemli olduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2022, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER