Van’da Mayıs ayında zam şampiyonu patates oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 Mayıs ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga Demirel’in paylaştığı verilere göre, Van’da Mayıs ayında zam şampiyonu patates oldu.

Van’da Mayıs ayında zam şampiyonu patates oldu

TÜİK Van Bölge Müdürü Tolga Demirel yaptığı açıklamada, TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 0,89 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 16,59 oranında artış gösterdiğini vurguladı. Müdür Demirel, TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,51'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 14,72 oranında artış meydana geldiğini söyledi.

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 2,56'lık oran ile ulaştırma grubunda yaşandığını belirten Müdür Demirel, düşüş gösteren grubun  ise 1,32'lik oran ile eğlence ve kültür grubu olduğunu ifade etti.

TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 4,21'lik oranla çeşitli mal ve hizmetler grubu olduğunu belirten Müdür Demirel, düşüş gösteren grubusun ise 0,59’luk oran ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu olduğunu söyledi.

VAN’DA MAYIS AYININ ZAM ŞAMPİYONU PATATES OLDU

Müdür Demirel’in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirmede yurt genelinde patates yüzde 41,57 ve havuç 36,37'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van’ın da dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise patates yüzde 44,17 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 30,36 oranındaki artışla dondurma takip etti.

Sivri Biberin yüzde 57,50'lik bir oranda değer kaybettiğini belirten Müdür Demirel, Mayıs ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürün olduğunu vurguladı. Müdür Demirel, Türkiye genelinde de yüzde 50,94 oranında değer kaybeden Sivri Biber en fazla ucuzlayan ürün olduğunu söyledi.

Öte yandan Yİ-ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 3,92’lik bir artış gerçekleştiğini söyleyen Müdür Demirel, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 38,33 oranında artış olduğunu belirtti. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 4,55 artış, imalat sektöründe yüzde 3,94 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,76 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,47 oranında artış meydana geldiğini söyleyen Demirel, ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artışın yüzde 5,20'lik oranla ara malı grubunda, en yüksek yıllık artış yüzde 47,76'lık oranla yine ara malı grubunda gerçekleştiğini ifade etti.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER