Van’da iklim sorunları masaya yatırıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Danışma Kurulu, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla toplandı.

Van’da iklim sorunları masaya yatırıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” ana başlığı ve “Van Gölü, İklim Değişikliği, Küresel Isınma, Kuraklıkla Mücadele ve Su Yönetimi” alt başlıkları kapsamında; değerlendirmeler, öneriler ve iklim sorunlarıyla mücadele yöntemleri konuşuldu. 

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, ilgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla gerçekleştirilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Danışma Kurulu toplantısının; Dünya’da yaşanan iklim değişikliğinin insan, doğa, şehir, yaşam alanları, Van Gölü ve su kaynakları üzerinde oluşturduğu tahribatları minimize etmek ve önlemek için önümüzdeki sürece bir vizyon belirleme mahiyetinde olduğunu belirtti.

“VAN ŞEHRİNİN İLERİKİ SÜREÇTE DAHA YAŞANABİLİR OLMASI İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALARA VAN YYÜ ÖNCÜLÜK ETME MİSYONUYLA HAREKET EDECEKTİR”

Valilik, kaymakamlıklar, belediyeler, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri düzeyinde kurum yöneticilerinin ve ilgili alanlarda uzman kişilerin de iklim değişikliğine farklı yönlerden bakan önemli konuşmalar, sunumlar ve bilgiler paylaştıkları toplantıda Rektör Şevli, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” başlığı çerçevesinde Van şehrinin ileriki süreçte daha yaşanabilir olması için yapılacak çalışmalara Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin öncülük etme misyonuyla hareket edeceğini ifade etti. 

“TOPLANTI SONUCUNDA OLUŞACAK BAŞLIKLARIN SENTEZİNDEN KAPSAMLI BİR SEMPOZYUM DÜZENLEYECEĞİZ”

İlgili kurum yöneticilerinden ve uzmanlardan alınan fikir ve önerilerin Üniversitemiz tarafından detaylı bir şekilde değerlendirileceğini kaydeden Şevli, değerlendirmeler sonucunda oluşacak başlıkların sentezinden kapsamlı bir sempozyum düzenleyecekleri ifadelerinde bulundu.

“VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ; İNSANI VE DOĞAYI İLGİLENDİREN HER KONUDA BÜTÜN BİRİKİMİNİ KULLANACAKTIR”

Özelde Van şehrinin ve Ülkemizin genelde ise Dünya’nın daha yaşanabilir bir yer olması için her bireyin ve kurumun sorumluluk alması gerektiğini belirten Rektör Şevli, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi; insanı ve doğayı ilgilendiren her konuda bütün birikimini kullanacaktır. Haziran ayında Üniversitemiz öncülüğünde gerçekleştirilen ve Emine Erdoğan Hanımefendi’nin de katıldıkları Van Gölü Sempozyumu, şehrimiz, bölgemiz, Ülkemiz ve hatta Dünya için önemli bir ekolojik değere sahip olan Van Gölü’nün korunması adına yapılan önemli bir çalışmaydı.  Bu tür nitelikli çalışmaların devam etmesi için tüm kurumlarla iletişim halinde olacağız. Kurumlarımızın yapacakları çalışmalarda da kendilerine her türlü akademik ve teknik desteği vereceğimizi belirtmek isterim.” Sözlerini kullandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Danışma Kurulu toplantısına katılan tüm paydaşlarımıza ve öğretim üyelerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Danışma Kurulu toplantısına, Vali Yardımcısı Hamit Genç, Vali Yardımcısı ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mehmet Fatih Çelikel, Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Prof. Dr. Sedat Yayla, Van YYÜ Genel Sekreter Prof. Dr. Sebaheddin Şevgin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Özgökçe, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen, Van Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Kemal Atlı, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem kaplan, Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Atakan Çelebi, MTA Doğu Anadolu Bölge Müdürü Çetin Kartal, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Erdoğan, Çatak Belediyesi Başkan Yardımcısı Cihan Yalçın, Edremit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ercan Karahan, Gevaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Şefik Taş, İpekyolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Birol Duman, Muradiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Kaya, İlbank Proje ve Mekânsal Planlama Müdürü Ragıp Arvas, Van Tarım İl Müdür Yardımcısı Abdülkerim Yücel, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Fatma Nisa Erimez, Karayolları 11. Bölge Müdür Yardımcısı Hacı Emin Topçu, Edebiyat Bölgesel Coğrafya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Bostan, Başkale MYO Elektrik ve Enerji Programı Öğr. Gör. Erdoğan Özel, Öğrenci Konseyi Başkanı Ferhat Demir ve çok sayıda öğretim üyesi ile ilgililer katıldı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2021, 08:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER