VAN TSO BAŞKANI TAKVA: VAN İÇİN DOĞRU OLANI YAPALIM

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, TSO olarak yapılan ve yapılacak çalışmaları değerlendirerek, "Bizler bu kurumda gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Van için doğru olan ne ise onu yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu şehirdeki herkesin de aynı düşünceyle hareket etmesini arzuluyoruz" dedi. Takva, Kapıköy Sınır Kapısı'nın da yaklaşık bir yıldır kapalı olduğunu, esnaf ve tüccarın olduğu gibi, Van'da birçok sektörün bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı.

VAN TSO BAŞKANI TAKVA: VAN İÇİN DOĞRU OLANI YAPALIM

  Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, kentteki gazetecilerle bir araya gelerek, TSO olarak yapılan çalışmaları değerlendirdi.

  Bu kez sadece Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva konuşmadı. Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri de farklı konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

  Programın açış konuşmasını yapan TSO Başkanı Takva, "Van'da bulunan tüm yönetim kurulu üyelerimizin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı yapmayı uygun görürken, kent gündemine ilişkin bazı değerlendirmeler yapmak istedik. Bu süreçte Van TSO'nun gündeminde hangi konular var, arkadaşlarımızın hangi konularda çalışmalar yaptığını paylaşmak istedik. 2021 yılını nasıl geçireceğimize ilişkin bir perspektif ortaya koyalım istedik. Van'ın gündeminde olan meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

   "BİZİM İÇİN, 'TİCARETİNİZ BATSIN' DİYENLER, BUGÜN KAPININ AÇILMASI İÇİN MÜCADELE EDİYOR"

  Programda ilk sözü alan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, yaklaşık bir yıldır kapalı olan İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması gerektiğini belirtilerek, "Yanı başımızda 80 milyonluk bir İran var. Türkiye'ye 500 kilometrelik bir sınırı var. Bunun yaklaşık 300 kilometresi Van iline bağlı. İlimize 100 kilometre uzaklıkta bulunan bir ülke. 400-500 yıldır iyi geçindiğimiz bir ülke. Ambargo altında kalmış, ezilmiş ve ticarete ihtiyacı olan bir ülke. Türkiye'nin dış ticareti yılda yaklaşık 450 milyar dolardır. Bunun sadece 2 milyar doları İran'dan yapılıyor. Bu çok düşük bir veridir. Bunun büyük bir bölümü de doğalgaz ve enerjidir. Dolayısıyla bu İran'a ve Türkiye'ye yakışan bir ticaret değildir. Kapıköy'ü iki şekilde değerlendiriyoruz. Birincisi turizmle ilgili, diğeri sınır ticaretiyle ilgili, turizmde malumuz koronavirüsün başlamasıyla geçtiğimiz yıl Mart aylarında Vanlı hemşerlerilemizin yoğun istek ve talebi üzerine Kapıköy kapatıldı. Kapının kapatılması için sosyal medya üzerinde yoğun bir baskı kuruldu. Başkanımız o dönem kesinlikle kapanı kapatılmaması ve esnafların çok zor günler geçireceğini belirterek, bu günleri ön görüyordu. Dolayısıyla birçok saldırıya maruz kaldık. Ticaretiniz batsın diyenler, bugün kapı açılsın diye mücadele ediyorlar. Buda ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Ticaretimizin devam etmesi için Ankara'da girişimlerde bulunduk. Vagonlar kiralandı fakat istediğimiz ticaret ortamı oluşmadı. Bütün çabalara rağmen, kapının kapatılmasını engelleyemedik. Birçok iş insanımız şuanda iflasın eşiğine gelmiş durumda" dedi.

  "TURİZM HIRSIZLIĞI VAR"

  Batıdaki turizmcilerin, İranlı turistlerden faydalanmak için adeta turizm hırsızlığı yapıldığını ileri süren Çeliktaş, "Türkiye'de birçok sınır kapısının açık olması ve sadece İran'a bağlı 3 tane sınır kapısının kapalı olmasının yanlış olduğunu söyledik. Şuanda Urmiye'de havayoluyla Ankara'ya, İstanbul'a seferler düzenleniyor. Batıdaki turizmciler bu turistlerden faydalansın diye şuanda bir turizm hırsızlığı var. Bunu böyle görüyor ve böyle yorumluyorum. Madem İranlı Ankara'ya gidip, oradan Van'a gelebiliyorsa, Kapıköy'den de gelebilir. Bunu bütün platformlarda dile getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. Kapıköy'ün ne zaman açılacağı henüz belli değil. Sağlık Bakanlığı bu konuda nasıl bir karar alır bilemiyoruz. Kapıköy zaten daha önce de kısıtlı olarak açıktı. Günlük 7 saat çalışıyordu. Bunu 7-24 yapılması için uğraşırken, kapının tamamen kapandığını gördük. Kapının kapanması demek, Van ekonomisi battı demektir. Van'ın yüzde 61'i turizm sektöründen nemalanıyor. Van'ın gelirinin 61'i hizmet sektöründendir. Bundan dolayı Kapıköy Sınır Kapısı biran önce açılmalıdır. Dış ticarette ise ilimize yıllık 100 milyon dolar bir kota tahsis ediliyor. Ama bu ticareti yapmak için ağır bir bürokrasi engeli var. Bir ürün için 55 tane belge talep ediyorlar. Bunun haricinde kota koymuşlar. İthalat ve ihracata konu olan birçok ürünü ithalat ve ihracattan çıkartmışlar. Bu kapsamda yıllık sınır ticaretimiz 2-3 milyon doları ancak bulabiliyor. 100 milyon doların 97 milyon dolarını yapamıyoruz. Son iki yılda bu 2-3 milyonu da pandemiden ve oradaki gümrük binasının yapılmasından dolayı yapamadık. İnşallah bu konuda önümüzdeki günlerde bir yol alacağız" diye konuştu.

   İLHAN: VAN-ŞIRNAK YOLU 2023'TE BİTECEK

  Çeliktaş'ın ardından konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Kaya ise Van-Şırnak arasındaki yolun bir an önce açılması için çabaladıklarını, Van, Şırnak ve Siirt için büyük önem arz eden yolun yapım çalışmalarının 2021 yılında yeniden başladığını belirtti. İlhan, söz konusu yolun ihalesini alan firma yetkilisi Nihat Özdemir'in, bu yolu 2023 yılında bitireceği sözünü verdiğini ifade etti.

 İlhan, Van'da pandemiden dolayı sıkıntı yaşayan esnaflara da desteklerin devam etmesi gerektiğini hatırlattı.

  TAKVA: VAN-ŞIRNAK YOLU'NUN YAPILMASI İÇİN GAYRETLERİMİZ OLDU

 Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Kaya Van- Şırnak yolunun fizibil olmaması nedeniyle ulaşım noktasında sorunların yaşandığını hatırlatarak, "Habur Sınır Kapısı'nın Irak ile olan ilişkilerde kullanılması nedeniyle ilimizde yaşayan yurttaşlarımız bu kapıyı kullanmak üzere sürekli Şırnak üzerinden ticaret ve seyahat yapmaktadırlar. Van-Şırnak yolu önemli bir ticaret yolu olacak. Ancak yol güzergâhındaki aksaklıklar nedeniyle, yaklaşık 450 kilometrelik bir yol dolaşılmaktadır. Bu mesafenin 200 kilometreye düşülmesi amacıyla, devletimizin tarafından hazırlanan Van- Şırnak karayolu uzun yıllardır sonuçlanmamış ve mağduriyetler devam etmektedir. Bu projenin hayata geçmesi amacıyla, odamız tarafından bir takım lobi faaliyetleri yapılmış ve girişimlerimiz halen devam etmektedir. Bu yol ilimize ve bölgemize ulaşım açısından büyük kolaylık sağlayacaktır. Yol aynı zamanda ilimiz için önemli bir pazar oluşturacaktır. Van-Şırnak karayolu aynı zamanda turizm ve ticaretimize de büyük katkılar sağlayacaktır. Yüklenici firma yetkilisi Nihat Özdemir, ödenek almaması halinde bile bu yolu 2023 yılında bitireceği sözünü verdi. Şuanda gerekli şantiyeler kurulmuş ve Nisan ayı itibariyle kapsamlı çalışmalara başlanacak. Bizde Van TSO olarak ilimiz için çok önemli olan bu yolun takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

  Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şefik Eren ise dijitalleşme ve istihdam ile ilgili yapılan çalışmalara değinerek, gençlerin zihinsel yeteneğinden yararlanmak istediklerini vurguladı.

  Gençlerin dijital dünyada kendilerine öğreteceği çok güzel çalışmaların olduğunu anlatan Eren, fikir proje yarışması kapsamında önümüzdeki süreçte anlamlı projelere imza atacaklarını, robotik kodlama eğitimlerinin verileceğini ifade etti.

  Gençleri, yatırımcılarla buluşturacaklarını söyleyen Şefik Eren, bu konuda basının da desteğini görmek istediklerini vurguladı.

  "GENÇLERE ROBOTİK KODLAMA EĞİTİMLERİ VERECEĞİZ"

  Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şefik Eren ise, "Kent olarak genç bir nüfusa sahibiz. Genç nüfusun istihdama katkı sunması açısından tekstil ve çağrı merkezlerinin ilimizde yoğunlaşmasında fayda vardır. Bu konuda ilimizde önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor. Son dönemde bütün dünyada dijital dönüşüm başladı. İlimizdeki gençlerin de bundan faydalanması gerektiğini düşündük. Gençlerimizin zihinsel zekalarından istifade etmemiz gerekiyor. Bu bağlamda insan kaynağını buna adapte etmemiz gerekiyor. Dijital dünyada gençlere büyük bir ihtiyacımız var. Gençlere yönelik oda olarak bir kurs düzenleyeceğiz. Gençlere robotik kodlama eğitimleri vereceğiz. Yazılım konusunda eğitimler vereceğiz. Gençlerimizi teknoloji ile buluşturacağız. Ödüllü fikir projesi hazırlıyoruz. Projesi olan, fikri olan gençlere yardımcı olacağız. Gençlerimizin sahiplenme vakti geldi. Çağa ayak uyduracağımız bir döneme giriyoruz. Yeni teknolojik gelişmeler var. Gençlerimize öncülük edip, onları sahipleneceğiz. Bu konuda basının da desteğini istiyoruz" diye konuştu.

  Başkan Yardımcısı Eren'in ardından söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen, TSO olarak kentte birçok çalışma yürüttüklerini söyledi.

  Görmen, Başkale depreminde depremzedelerin yanında oldukları gibi, İzmir veya Elazığ depremlerinde de aynı duyarlılığı gösterdiklerini ifade etti.

  Yine odaya gelen ihtiyaç sahibi birçok aileye gıda kolileri dağıttıklarını, çocukları oyuncaklarla sevindirdiklerini, hastanelerde özel odalar hizmete soktuklarını belirtti.

  Görmen, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında mağdur esnaflara ekonomik destekler sunduklarını, otlu peynir, savatlı gümüş işlemeciliği, kavut Van Pastası, sengesir gibi ürünlerin coğrafi işaretli ürünlerde Van adına bazı ürünlerin tescilini aldık" dedi.

  TAKVA: IRAK'A VE DİĞER KOMŞU ÜLKELERE DE YÖNELMEMİZ GEREKİYOR

  Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İran'a açılan kapı olan Kapıköy Sınır Kapısı'ndan vaz gelmeyeceklerini, ama Irak'a da yönelik ziyaretlerin sürdürüleceğini, bu ülke ile ticaret hacminin artırılması için gayret göstereceklerini anlattı.

  Başkan Tavka, Erminastan, Azerbaycan, Gürcistan'a ziyaretlerinin olacağını ve her yerin kendileri için bir pazar olması gerektiğini vurguladı.

  Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Burak Gültepe ise kurumlar ile yaptıkları sektör toplantılarına değinerek, İpekyolu Belediyesi ile yaptıkları toplantının verimli geçtiğini anlattı.

  TSO Başkanı Necdet Takva ise bu konuşmanın ardından yaptığı açıklamada İpekyolu Belediyesi dışında hiçbir yerel yönetimin kendi üyelerinin sorunlarına eğilmediğini, sektör toplantılarına katılmadığını ifade ederek, sanayicilerin desteklenmemesi durumunda birçok kişinin olumsuz etkileneceğini söyledi ve sektör toplantılarına katılan İpekyolu Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan'a teşekkür etti.

  Daha sonra konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Balandı, Van Shopping Fest etkinliği ve Dünya Kahvaltılar Günü, En Kalabalık Kahvaltı etkinliklerine değindi.

  Balandı, Haziran ayında pandemi koşullarının izin vermesi halinde güzel bir etkinlik gerçekleştirmeyi planladıklarını anlattı.

  Balandı'nın ardından söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Necip Oflas ise oda olarak yapılan bazı çalışmalara değindi.

  Oflas, özellikle pandemiden etkilenen esnaflar ve sanayicilere yapılması gereken yardım ve destekler konusunda girişimcilerin korunması adına çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

   Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması, kredi destekleri, üreticilere tohum desteği, Kapıköy Kapısı'nın bir an önce açılması ve tüccarlara kira desteği konusunda girişimlerde bulunduklarını anlatan Balandı, pandeminin sadece Van'da değil, ülke ve dünyada da olumsuz etkilerinin oldukça fazla olduğunu vurguladı.

  Daha sonra konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Organize Besi Hayvancılık Bölgesi çalışmalarına değindi.

  "17-20 MİLYON METREKARE ALANA DÖNÜŞEBİLECEK DEVASA BİR HAYVANCILIK BÖLGESİ OLACAK"

  Gevaş Gürpınar yolu üzerinde, Van Et tesislerinin karşısında, 10 ortaklı bir proje olarak yakın zamanda bu işe başlanacağını belirten Takva, 29 Mart'ta itiraz süresinin dolacağını hatırlatarak, "Organize Besi Hayvancılık Bölgesi şuanda ÇED aşamasındadır. 29 Mart'ta halkın itiraz süreci doluyor. Daha sonra tüzel kişilik kazanacak. Buradaki en büyük pay Van Ticaret ve Sanayi Odası'nındır. Proje yine Van TSO'nundur. YİKOB, Van Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Borsası, Tüketiciler, Üreticiler Birliği, Damızlık Sığır Üreticileri Birliği bunu önemsiyor. Organize Besi Hayvancılık Bölgesi bizim bildiğimiz organize sanayi bölgesine benzemez. Bu projede epey bir yol kat edildi. İlk etapta 4 milyon metrekare, sonrasında büyüyerek 17-20 milyon metrekare alana dönüşebilecek devasa bir hayvancılık bölgesi olacak. Tüm proje alanları tamamlandı. Bu projeye sahip çıkılmasını istiyorum. Organize Besi Hayvancılık Bölgesi Gevaş Gündoğan Mahallesi ile Edremit Köprüler Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Van Et'in karşısında, Bitlis- Hakkari karayolu üzerinde yaklaşık 4 bin dönüm arazi üzerine kuruluyor. Başlangıçta 5 adet 500 baş, 15 adet 250 baş, 30 adet 100 baş, 50 adette 50 baş olmak üzere yıllık 11 bin 750 adet besi sığırı üretim kapasitesi planlanmaktadır" dedi.

  "KİMSENİN VAN'DAKİ HERHANGİ BİR TİCARİ ŞİRKET ÜZERİNDEN SPEKÜLASYON YAPMASI DOĞRU DEĞİLDİR"

  VOTAŞ'a da değinen Başkan Takva "Kimsenin VOTAŞ'la bir sıkıntısının olmaması gerekiyor. Şuanda VOTAŞ kârdadır. VOTAŞ'ı Büyükşehir'den kiralayan Asya firmasının elinde şuanda 750 hissesi var.750 hissede aşağı-yukarı 10 milyon TL yapıyor. Asya Tarımında belediyeye olan borcu da 5 milyon 166 bin TL'dir. Kimsenin Van'daki herhangi bir ticari şirket üzerinden spekülasyon yapması doğru değildir. Ticari işletmeleri korumaz lazım" diye konuştu.

  Vanspor'a destek sunulması ile ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Takva, daha önce çeşitli kampanyalar düzenlediklerini, destekler verdiklerini belirterek, bundan sonra da mümkün olduğunca katkı sunmaya çalışacaklarını dile getirdi.

  "HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ"

  Van'ın 1. Lig'de bir futbol takımına ihtiyacının olduğunu belirten Başkan Takva, "Herke bu duyarlılıkla hareket etmeli. Daha önce güzel kampanyalar yaptık. Maddi destekler verdik. Bunu her zamanda bir yapacağız diye bir şey yok. Van TSO'dan daha güçlü meslek odaları var. Daha güçlü kurumlar var. Daha güçlü işadamları var. Hepimiz aynı gemideyiz. Şehir için ne doğru ise onu yapın. Hep birlikte bir yol kat edebiliriz. Önemli sorunlarımız var. Bu şehirde biz yaşıyoruz. Bundan hepimiz kazançlı çıkacağız. Bu kenti yaşanabilir bir hale getirip, bir kentsel yaşamı kurgulamak bizim elimizde" dedi.

  Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Değer, Ömer İnanç ve Veysel Abi çeşitli mazeretlerinden dolayı toplantıya katılamadı.

  Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER