Van TDİOSB'de tapu devir işlemleri tamamlandı

Van Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Van Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret Borsası, YİKOB, İpekyolu Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Gürpınar Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin ortaklığında Van'a kazandırılan Van Besi Organize Sanayi Bölgesi'nin 1. Etap tapu devir işlemleri tamamlandı.

Van TDİOSB'de tapu devir işlemleri tamamlandı

Van Ticaret ve Sanayi Odası, Büyükşehir Belediyesi, Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İpekyolu, Tuşba, Gevaş, Gürpınar Belediyeleri, Van Ticaret Borsası, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin paydaş olduğu TDİOSB projesinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu Van'a kazandırılan Van Besi Organize Sanayi Bölgesi'nin 1. Etap tapu devir işlemleri tamamlandı. Van'da hayata geçirilecek olan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Sitesi'nde yapılacak faaliyetler, ekonomiye katkı yapmanın dışında 3 bin kişinin istihdamını sağlayacak.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile hem hayvancılığın daha modern yapılması sağlanacak hem de binlerce kişilik istihdam oluşturulacak. Projenin yatırım programına alınması ile Van'a 40 bin baş kapasiteli 186 besi işletmesi, 4 sanayi tesisi kazandırılacak ve 3 bin kişiye istihdam imkânı sağlanacak.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan ve tüzel kişilik kazandırılan TDİOSB projesiyle, Van'ın Gürpınar, Edremit ve Gevaş ilçeleri arasında mera olarak kullanılan 17 milyon metrekarelik arazinin 4 milyon metrekarelik bölümünde modern hayvancılığın yapılabileceği tesisler kurulacak.

Et ve deri işleme, yem fabrikası, besi işletmelerinin kurulacağı bölgede, hayvan gübrelerinden elektrik enerjisi üretecek biyometan tesisi de inşa edilmesi hedefleniyor.

Tüm yasal süreçleri tamamlanan TDİOSB'nin 2022 yılı yatırım programı kapsamında inşasına başlanması ile, doğrudan ve dolaylı binlerce kişinin iş sahibi olması bekleniyor.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte kent merkezinde faaliyet gösteren büyükbaş besi işletmeleri şehir dışına çıkararak sanayi ile entegre edilmiş, katma değer oluşturma esasına dayalı hayvancılık yapabilmeleri sağlanacak.

Projenin birinci etabında 22 bin, ikinci etabında ise 18 bin büyükbaş kapasiteli 186 besi işletmesi, sanayi, arıtma ve biyometan tesisleri, acil kesim üniteleri ile idari ve sosyal birimler kurulacak. İşletmelerden çıkan çiftlik gübresi ile verimsiz olan bölgedeki araziler ıslah edilerek yem bitkilerinin üretimi yapılacak. Böylelikle işletmelerin kaba yem ihtiyacı da karşılanmış olacak.

Küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alan Van'ın, büyükbaş hayvancılık bakımından da bir merkez haline getirilmesi hedefleniyor.

TDİ Besi OSB, Gevaş Gündoğan ve Edremit Köprüler Mahallesi sınırları içinde yer alan VAN-ET A.Ş. karşısı Bitlis Hakkari karayolu üzeri mevkide, yaklaşık 4 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanıyor.

2 etaptan oluşacak OSB'de, 31 adet 50 baş, 43 adet 100 baş, 92 adet 250 baş, 14 adet 500 baş ve 6 adet 750 baş olmak üzere toplamda 186 adet besi sığır işletmesinin yanı sıra 3 adet de sanayi sitesi yapılması amaçlanıyor.

Yürütülen çalışmalar kapsamında Van'a kazandırılan Van Besi Organize Sanayi Bölgesi'nin 1. Etap tapu devir işlemleri tamamlandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER