Van'ın Kirman Deresi zehir saçıyor

Van'ın merkezinden geçen ve Van Gölü'ne akan üç büyük dereden biri olan Kirman Deresi, adeta zehir saçıyor. Gelişi güzel çöplerin döküldüğü dere, çöplüğü adeta çöplüğe döndü.

Van'ın Kirman Deresi zehir saçıyor

  Kuruma eylem planı, uzaydan çekilen fotoğrafı ile NASA yarışmasında birinci olan ve bölgenin nazar boncuğu olarak tabir edilen Van Gölü her gün biraz daha kirleniyor.

  Dar ve zemini otlak olan derenin, su birikintisi ile birlikte bütün atıkların belirli bölgelerde toplanmasından dolayı yığınla çöpün oluştuğu gözlemlenirken, birçok kez temizliği yapılan derenin bir türlü çözüme kavuşturulamadığı belirtildi.

  ATIKLAR DOĞRUDAN VAN GÖLÜ'NE AKIYOR

  Vatandaşların gelişi güzel çöplerini döktüğü, yer yer istinaf duvarı yıkıntıları, dere üzerinde bulunan köprülerin vahim durumu, derede biriken çöp yığınları ile birlikte Kirman Deresi önemli bir sorun teşkil ediyor.

  Özellikle yaz aylarında oluşan pis kokudan dolayı vatandaşların büyük sıkıntı çektiği ifade edilirken, dere kenarında ikamet eden vatandaşlar, konuşmanın çare olmadığını, derenin yeniden baştan aşağı dizayn edilmesi gerektiğine önemle vurgu yaptılar.

  KIŞIN ÇÖP, YAZIN SİNEK VE KURBAĞA…

  Adeta bir çöp deryasına dönüşen Kirman Deresi, insanların sağlığını da tehdit ediyor. Dağ gibi oluşan çöplerin çevreye büyük zarar verdiğini belirten vatandaşlar, özellikle yaz aylarında sineklerin verdiği rahatsızlık, kurbağaların oluşturduğu gürültü ve çevreye yayılan pis korulardan dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade  ettiler.

  Söz konusu derenin sadece temizliğinin yapılarak çözüme kavuşturulamayacağına değinen vatandaşlar, derenin yanı başında bulunan Hacıbekir İlköğretim Okulu'nun da bu durumdan olumuz etkilendiğini dile getirdiler.

  Dere tabanının yeşeren otlardan dolayı çöp birikintisine yol açtığını belirten mahalle sakinleri, "Bu derenin hali yıllardır böyle. Bir türlü sağlıklı bir çözüme kavuşturulamadı. Çöp yığınlarının birikmemesi için derenin tabanının betonla kaplatılması gerekir. Yoksa sadece temizliğinin belirle dönemlerde yapılması ile çözüm oluşmuyor. Yaz aylarında sineklerden dolayı evlerimizden dışarı çıkamıyoruz. Kurbağa sesleri ayrı bir dert. Çöp birikintileri başlı başına büyük bir sorun. Neresinden bakarsanız bakın bu dere zehir saçıyor. Korona değil, bu dere bizi öldürecek. Çünkü her gün zehirleniyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

  ÖĞRENCİLER DE DURUMDAN ŞİKÂYETÇİ

  Okul bahçesini kullanan öğrenciler ise, kötü kukudan dolayı dışarıda her hangi bir aktivite yapamadıklarından şikâyetçi olduklarını söyledi.

  Öğrenciler, "Pis koku bizi de olumsuz etkiliyor. Sağlığımız açısından da kötü bir görüntü. Dışarıda istediğimiz gibi oynayamıyor, gezemiyoruz. Derste olduğumuz vakit kapalı alanda pek etkilenmesek te, teneffüslerde dışarıya çıktığımızda kokudan çok etkileniyoruz" dedi.

  DERENİN ÜZERİNDEKİ TÜM KÖPRÜLER SIKINTILI

  Cevdet Paşa Mahalle Muhtarı Yılmaz Koçak ise, özellikle dere üzerinde bulunan köprülere dikkatleri çekti.

  Muhtar Koçak, birçok köprünün yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu, olası kazalara davetiye çıkacağı gibi, mahalle sakinleri ile bu konudan dolayı birçok kez tartışma yaşadıklarını ifade etti.

  "DERE ÜZERİNDEKİ KÖPRÜLER ÇOK SIKINTILI"

  Muhtar Koçak,  "Biz burada kimseyi suçlamak istemiyoruz, ama kimsenin canının yanmasını da istemiyoruz. Köprüler yıkılmak üzere. Dere üzerinde bulunan köprülerin durumu içler açısı. Yukarıdan aşağıya kadar bu derenin yeniden ele alınması lazım. Yetkililerden özellikle istirham ediyorum, kimsenin canı yanmadan bu sorunların çözülmesini talep ediyoruz. Gerekli yerlere başvurularımızı yaptık, hangi belediye bu sorunu çözer bilmiyorum. Devlet Su İşleri belirli zamanlarda gerekli temizliği yapıyor ama, derenin sıkıntıları çoktur. Dere üzerindeki köprüler çok sıkıntılı. Yer yer yıkıntılar meydana gelmiş. Derenin geçtiği tüm güzergahta vatandaşlarımız büyük sıkıntı yaşıyor. Bu sorunlarımızın giderilmesini yetkililerden özellikle talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

  Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 11:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29