Van Gölü sahilleri, çöplükten kurtulamıyor

Van’da Eylül ayının ikinci haftasına girilmesiyle birlikte, havaların yavaş yavaş soğumasıyla Vanlılar Van Gölü'ne giderek, son pikniklerini yapıyor. Gölde serinlemek isteyen duyarsız vatandaşların, sahillere bıraktığı çöpler, çevreyi kirletmeye devam ediyor. Piknik yapan vatandaşların birçoğu, çöplerini sahillerde bırakırken, belediye ekipleri, yine tonlarca çöp topladı.

Van Gölü sahilleri, çöplükten kurtulamıyor

Van'da Temmuz ayının başından itibaren piknik yapan birçok kişi sahilleri tercih etmeye devam ediyor. Bu durumla birlikte sahiller çöplerle dolup taşıyor. Özellikle Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Mavi Bayraklı Plaj, Mollakasım, Amik sahilleri çöp yığınlarıyla doldu.

Belediye ekipleri hemen hemen her gün tonlarca çöp toplarken, Van Gölü sahillerinde piknik yapan birçok kişi,  çöplerini çöp tenekelerine atmak yerine, piknik yaptığı bölgelerde bırakarak evine dönüş yapıyor. Çöplerin gelişi güzel etrafa atılması, sahilleri içinden çıkılmaz bir hale dönüştürüyor.

Van Gölü sahillerinde temizlik yapan belediye ekipleri, karşılaştıkları manzaralarla şoka uğruyor. Çocuk bezinden kadın pedine, karpuz kavun kabuğundan mangal kömürlerine kadar birçok çöp, gelişi güzel şekilde sahillere atılıyor.

Van Bölge Gazetesi'nin haberine göre sahillerde düzenli olarak çöp temizliği yapana Tuşba Belediyesi ekipleri, sahillerden toplanca çöp topluyor. Söz konusu manzaranın her gün yaşandığını, özellikle hafta sonları çevreye daha fazla çöp bırakıldığını belirten yetkililer, söz konusu manzaradan dolayı bir Vanlı olarak üzüldüklerini dile getirdi.

Yaz mevsimi boyunca aynı manzara ile karşı karşıya kalan belediye ekipleri, sahilleri temiz tutmak için büyük gayret sarf ediyor. Özellikle hafta sonları sahilleri çöplüğü çeviren duyarsız vatandaşlar, bir sonraki hafta piknik yapmaya geldiklerinde tertemiz bulunan sahilleri, yeniden kirletiyor.

Belediyelere bağlı temizlik işleri müdürlüğü personelleri ise, özellikle hafta sonu saatlerce sahillerde temizlik yaparak, toplanca çöp topluyor. Bazı personeller, toplanan çöplerin çeşidinden dolayı utandıklarını belirterek, kirletilmiş çocuk bezinden, kadın pedlerine kadar atılmaması gereken çöplerin bile sahillere atıldığını ifade ediyor.

Pikniğe gelenlerin çöp poşetleriyle pikniğe gelmesini, çöplerini çöp tenekesine atmıyorlarsa eğer, bari bu çöp poşetlerine atmalarını isteyen temizlik personelleri, temizlik yapmaya geldiklerinde daha fazla zorlanmayacaklarını dile getirdi.

Hemen hemen her gün yaşanan bu kötü manzaraların son bulması için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü belirten yetkililer, pikniğe gelen vatandaşları duyarlı olmaya ve çevreyi temiz tutmaya davet etti.

Önümüzdeki haftalarda havaların soğumasıyla birlikte piknik yapacak olan vatandaşların sayısında azalma olacağı, buna paralel çöp sayısının da azalacağı belirtiliyor.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER