'Van Gölü'nün Sırları' fotoğraflarla anlatıldı

Van'ın İpekyolu Belediyesi'nin destekleriyle, su altı görüntüleme yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan'ın 'Van Gölü'nün Sırları' adlı fotoğraf sergisi, yoğun bir katılımla açıldı. Atatürk Sanat Galerisi'nde açılışı yapılan sergide, Van Gölü'nün derinliklerinde tespit edilen mikrobiyalitler ve buluntuların fotoğrafları sergilendi.

'Van Gölü'nün Sırları' fotoğraflarla anlatıldı

Atatürk Sanat Galerisi'nde düzenlenen 'Van Gölü'nün Sırları' adlı fotoğraf sergisine Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, su altı görüntüleme yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ve çok sayıda davetli katıldı.

Su altı görüntüleme yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan'ın tarafından Van Gölü'nün altında 25 yıl boyunca tespit edilen gizemler, 'Van Gölü'nün Sırları' adlı fotoğraf sergisinde sanatseverlerle buluştu.

"HEP BİRLİKTE GÖLE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM"

Serginin açılışında konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Van Gölü sadece Vanlılara ait değil. Bu bölgeye ait ve ecdattan bize miras kalmış bizden sonraki torunlarımıza da Yaşar Kemal'in tarif ettiği gibi, masmavi teslim etmemiz gerekiyor.  Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak en başta bizlerin görevidir. Bizim yanı sıra, tüm yöre halkının görevidir. Birçok kişi Van Gölü derinliğindeki zenginliği keşfetmeye çalışıyor. Van Gölü'nün derinliklerinde olan tarihi sırların çok azını keşfettik. Hep birlikte göle sahip çıkmamız lazım. Göle akan atık suların, evsel atıkların önüne geçmemiz lazım. Diğer taraftan kirletilen sahilleri temizlememiz lazım. En önemlisi ise çocuklarımızı Van Gölü'ne sahip olma noktasında ciddi bir şekilde eğitmemiz gerekiyor. Van Gölü'nün hem tanıtımında hem de bu bilincin oluşumunda en çok emeği olanların başında Tahsin hocamız geliyor. Bu sergiye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Van Gölü sadece bizim değil, bütün insanlığın bir değeridir. Hep birlikte sahip çıkalım. Bu konuda da idareciler üzerinde baskı oluşturulması da gerekiyor. Kirlenen bir doğayı, daha sonra kaynak bulsanız dahi geri getirme şansınız. Ama olmayan bir yolunuzu, binanızı, bir tesisi bir süre sonra para bulduğunuzda yapabilirsiniz. Ama kurumuş, kirlenmiş, doğayı imkan bulsanız dahi geri getiremezsiniz. Sahip olduğumuz değerleri yitirmeden, kıymetini bilelim" ifadelerini kullandı.

"VAN GÖLÜ'YLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA ÖZEN GÖSTERDİK"

Van Gölü'ne ilişkin çok sayıda çalışma yaptığını ifade eden Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan ise "Türkiye'de 5 dilde hazırlanan 'Van Gölü'nün Sırları' belgesel filmini çektik. Ardından yine aynı isimle bir kitap hazırladık. Van Gölü'yle ilgili çalışmalara özen gösterdik. Van Gölü'ne gelmeye ve tanıtmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Kurdele kesiminin ardından Vali Bilmez ve beraberindekiler, sergi alanını gezdi.

Atatürk Sanat Galerisi'nde açılan sergide, Ceylan'ın Van Gölü'nün altında çektiği yaklaşık 30 fotoğraf yer aldı.

Sergi, 1 Nisan'a kadar açık olacak.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER