Van Gölü çamurdan arındırılıyor

Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip olan Van Gölü'nde başlatılan dip çamur temizliği aralıksız bir şekilde devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi, çamur temizliğini hummalı bir şekilde sürdürürken, bugüne kadar 730 bin metreküp çamur çıkarıldı.

Van Gölü çamurdan arındırılıyor

Van Gölü'nü gelecek nesillere daha temiz ulaştırmak için çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü için hayati öneme sahip olan dip çamur temizliği çalışmasını aralıksız bir şekilde sürdürüyor.

İskele sahilinden, arıtma tesisine kadar olan 680 bin metreküplük alanda dip çamur temizliği çalışmalarını yürüten Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü'nde 2 milyon 780 bin metreküp dip çamurunu temizlemeyi hedefliyor.

100 iş makinesi ve 120 personel ile yapılan çalışmalarda bugüne kadar 730 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapılırken, Tuşba İlçesi İskele Mahallesi Sahil kısmında başlatılan 1. Etaptaki çalışmalar tamamlandı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan dip çamuru temizleme çalışmalarını yerinde inceleyerek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel'den bilgi aldı.

"VAN GÖLÜ BAŞLI BAŞINA BİR DEĞERDİR"

Van Gölü'nün önemine vurgu yapan Vali Balcı, "Van Gölü'nü atalarımızdan miras olarak aldık ve gelecek kuşaklara en güzel şekilde bırakmak, en temel görevimizdir. Çevre koruma bilincimiz çok yüksek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız bu konuda bize çok büyük destek veriyor. Şu an 87 iş makinesiyle 2 noktada çalışmamız devam ediyor. Dip çamuru temizliğinde bir noktayı bitirdik. Bu çalışma bittiğinde Van Gölü daha temiz olacaktır. Van Gölü başlı başına bir değerdir. Bizler bu çalışmayla bir anlamda doğal ve ekonomik değerine katkı sağlamış oluyoruz. Gelecek kuşaklara daha temiz bir Van Gölü bırakmış olacağız. Bunun yanında gölün kirlenmemesi için 6 ilçemizde de katı atık tesisleri koruyoruz. Bu tesisler akarsuların ve derelerin kirlenmesini engelleyeceği için Van Gölü'nü kirletmeyecekler. Dünyanın ve ülkemizin bir değeri olan Van Gölü'nü korumalıyız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, bunu himaye ediyor ve güzel taraflarından biri de budur. Kendisine şükran duygularımızı bir kez daha ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2. Etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3. Etapta dip çamur temizliği çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor.

3 bin 755 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü kirlilikten arındırılıyor. Büyükşehir Belediyesince başlatılan balçık ve dip çamuru temizliği çalışmaları ile Van Gölü'nün gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakılması amaçlanıyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda 1 yılı aşkındır süredir titizlikle sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık olarak 730 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

Turkuaz görüntüsü, mavi bayraklı plajları ve sahilleri ile görenleri kendine hayran bırakan Van Gölü, dip çamur temizliğinin tamamlanmasıyla daha temiz olacak. Önceki arıtma tesisinin yetersiz olması nedeniyle ciddi anlamda kirlenen Van Gölü'nde başlatılan dip çamur temizliği aralıksız bir şekilde sürüyor. Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin devre alınmasıyla, Van Gölü'nde dip çamur temizliğine başlayan Van Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarını aralıksız bir şekilde devam ettiriyor.

Van Büyükşehir Belediyesi'nin kendi öz araçlarıyla kıyı kesimlerde sürdürdüğü dip çamur temizliği ile Van Gölü artık daha temiz olacak. Geçtiğimiz yıl başlatılan dip çamur temizliği ile Van Gölü kirlilik tehditlerinden kurtulurken, daha önce atık sulardan oluşan dip çamuru ise kötü kokuya neden oluyordu.

Dip çamurunun temizliği için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan mekanizmayla çalışmalar sürerken, dip çamurlarının temizlenmesinin ardından sahiller kötü kokudan arınacak. Van halkını sahillerle buluşturmak için çalışmalar yürüten Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü'nü daha temiz bir hale getirmek için çabalıyor.

Van Gölü'ndeki kirliliği ve ağır kokusu ile bölgede yaşayan insanları rahatsız eden dip çamuru tamamen temizlenecek. İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin hizmete girmesiyle birlikte atık suların döküldüğü Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerindeki göl kıyısında dip çamuru temizliği çalışmaları yapılırken, bu bölgelerdeki dip çamuru tamamlandık sonra, geri kalan sahil bölgesinde dip çamuru temizliği devam edecek.

Dip çamuru temizliği ile Van Gölü, her yerinde yüzülebilen, piknik yapılabilen bir hale getirilecek. Dip çamur temizliği ile Van Gölü'ndeki kötü kokunun da önüne geçilecek. Merkezde bulunan derelerde ve sahilde temizlik çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü'nü gelecek nesillere daha temiz bir şekilde aktarmak için çabalıyor.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 Eylül ayında Van Gölü'nde başlatılan dip çamur temizliği çalışmaları kapsamında şu ana kadar 730 bin metreküp dip çamuru çıkarılırken, bir yandan da Van Gölü'ne kirli su bırakılmamaya özen gösterilirken, Tuşba Sahili'ndeki dip çamur temizliği 3 etapta sürdürülüyor.

Ayrıca yapılan çalışmalar kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi sahili, Edremit Sahil Limanı, Akdamar Adası Limanı ve Gevaş Balıkçı Barınağı gibi alanlar da dip çamurundan arındırılırdı.

Dip çamuru temizliği, gölün ekosistemine olumlu katkı sağlarken, temizlik çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde çok sayıda kuş türü tekrar görülmeye başlandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yılmaz emirbilek
Yılmaz emirbilek - 1 yıl Önce

Tamam da kandaşım yeni artıma tesisi halada kükü yapıyor biz hala evimde dışarı çıkamiyoruz kardeşim van gölü temizlenmesi için teşükr ediyorum

SIRADAKİ HABER