Van Gastronomi Festivali başladı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve ünlü aşçıların katılım sağladığı 'Gastronomi Festivali' başladı. 3 gün boyunca devam edecek olan festivale 5 ülke ve Türkiye'nin çeşitli illerinden 70 aşçı katıldı. Festivalin açılışında konuşan Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Van'ın birbirinden güzel yöresel yemeklerinin olduğunu ve bunların tanıtılması gerektiğini ifade etti.

Van Gastronomi Festivali başladı

Kentin yemek ve mutfak kültürünü canlandırmak amacıyla Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ile Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği işbirliğiyle düzenlenen 1. Gastronomi Festivali, yoğun bir katılımla start aldı.

Van Müzesi alanında yapılan festivalde Türk mutfağında Van yemekleri tanıtılırken, aynı zamanda yemek yapma yarışmaları da düzenleniyor.

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Ali Geyik, birbirinden kıymetli aşçılar ve çok sayıda davetlinin katıldığı Gastronomi Festivali, Kale Atatürk Kültür Parkı önünde yapılan kortej yürüyüşüyle başladı.

"VAN TARİHİYLE, KÜLTÜRÜYLE, DOĞASIYLA, ÇOK KIYMETLİ BİR ŞEHİR"

Festivalin açılışında konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, "Bugün çok güzel bir gün. Tarihi Van Kalesi altında görülmeye, ziyaret edilmeye değer, Van için çok kıymetli olan Van Müzesi'nin bahçesinde çok güzel bir etkinlik düzenleniyor. İnsanların kültüründe, yemek kültürü çok önemlidir. Yemeğe bir yemek olarak aslında bakmamak gerekiyor. Bir milletin hayalleri, düşüncüleri, hayata, yaşama bakış açısı, çevreyi içselleştirmesiyle ilgilidir. Yemek bana göre bir sonuçtur.  Esasında yemek kültüründe insanların hayata, insana, yaşama bakış açısını, hayatı, yaşamı ağılayış tarzını, onu nasıl içselleştirdiğini görürüz. Van tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla, çok kıymetli bir şehrimiz. Çok çalışkan, kültürlü insanlarımızın yaşadığı bir memleket. Demlenmiş kültürüne, kültür katmışı bir şehir. Van otlu peyniri, Van kahvaltısı çok meşhur ama Van'ımızın bir sürü yöresel de yemeği var. Van Büyükşehir Belediyemiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Aşçılar Derneği İle beraber, Vanlı hemşehrilerimizin ev sahipliğinde Gastronomi Festivali'ni düzenliyoruz. 3 gün boyunca güzel bir etkinlik olacak. Bu etkinliğin aynı zamanda uluslararası boyutu da var. Komşu ülkelerden aşçılarımız da geldi. Kırgızistan, Azerbaycan, İran'dan, Tunus'tan,  Yunanistan'dan aşçılarımız geldi. Onları da Van'ımızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

"VANLI HEMŞEHRİLERİMİZ MİSAFİRPERVERDİR"

Türkiye'nin çeşitli yörelerinden de aşçıların festivale katıldığını belirten Vali Balcı, "Herkesi burada ağırlamaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Yine aramızda gastronomi yazarları var. Vanlı hemşehrilerimiz misafirperverdir. Ağırlarlar. Hatta buralarda biz gelenleri misafir etmeyiz, ağırlarız diyorlar. Misafir etmek biraz mecburidir ama ağırlamak, candan, kalpten, yürekten olan bir şeydir. Vanlı hemşehrilerimiz de bu yüksek kültür sonucu, gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlarlar. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bütün aşçılarımıza yine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"HER YIL ÜZERİNE KOYARAK BU FESTİVALİ DÜZENLEYECEĞİZ"

Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Ali Geyik ise, "Bu yıl Gastronomi Festivali'nin ilkini düzenliyoruz. Güzel bir ilgi var. Her yıl üzerine koyarak bu festivali düzenleyeceğiz. Festivalimizde 5 ülke ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen aşçılar var. Burada Van yemekleri üzerine yarışmalar yapılacak. Burada 5 ülkenin mutfağı kurulacak. 3 gün boyunca festivalimiz dolu dolu geçecek. Burada Van'ın coğrafi işaret alan yemeklerini ön plana çıkaracağız. Bundan sonraki süreçte coğrafi işaret belgesi alacak olan yemeklerimizi de sunumlarını yapacağız. Gastronomi şehir olmak için bir bütün olarak mutfağımızı en iyi şekilde tanıtmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Vali Balcı ve beraberindekiler daha sonra standları tek tek gezerek, yöresel yemekler hakkında bilgi alıp, yemeklerin tadına baktı.

1. Gastronomi Festivali Cuma günü sona erecek.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2022, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER