Van'daki cami ve Kur'an kursları için temizlik seferberliği

Van Büyükşehir Belediyesi, 5 araç ve 28 personelle kent genelinde bulunan 168 cami ve 71 Kur'an Kursu'nda sürekli temizlik çalışması için seferberlik başlattı. Bu kapsamda düzenlenen lasman tanıtım toplantısında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, temizlik yapacak 28 kişilik ekipten bu işi gönülden yapmalarını istedi.

Van'daki cami ve Kur'an kursları için temizlik seferberliği

Van Büyükşehir Belediyesi, 5 araç ve 28 personel ile kent genelinde bulunan 168 cami ve 71 Kur'an Kursu'nda sürekli temizlik çalışmalarına start verdi. Cami ve Kur'an Kurslarının temizlik çalışmaları öncesinde Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel'in katılımıyla lansman tanıtım toplantısı yapıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlayan tanıtım toplantısına Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van İl Müftüsü Ömer Keskin, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Serkan Başdinç, Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, ilçe müftüleri, imamlar ve cemaat katıldı.

ÇELİKEL: "CAMİLER, MESCİTLER, ALLAH'IN EVİDİR"

Yukarı Norşin Camii'nde düzenlenen lansman toplantısında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, "Tabii hayırlı bir vesile bir aradayız. Kıymetli müftümüzün biraz önce ifade etmiş olduğu gibi Rabbimizin bize bir emri bu. Rüku ve secde edenler için evimi tertemiz tutun diyor. Yani temiz de demiyor tertemiz tutun diyor. Bu da bizim üzerimize inananlar olarak, müminler olarak, iman edenler olarak bir nevi bir vazife. Camiler, mescitler, Allah'ın evidir. Müminler olarak da bizim üzerimize vazife olan o eve sahip çıkmaktır. O evi temiz tutmaktır. O evi ibadete en uygun hale getirmektir. Kişi ne kadar temiz bir ortam içerisinde bulunursa önce kendi temizliğiyle başlamak üzere, bulunduğu mekanın temizliğiyle beraber, ibadetini de huşu içerisinde, çok daha kendini vererek gerçekleştirebileceğine açıkçası inanıyoruz. Çocukluğumuzda camilere giderken sağ olsun hocalarımız bizlere bir şeylere el attırırlardı. Caminin bahçesinde olsun, içinde olsun. Ne mutlu ki onu çocukluğumuzda bize bunu yaptıran hocalarımız eliyle de görmüşüz. Çünkü kişi yaşken eğilmeye başladığında, o tohum kalbine eğer küçük yaşta atılırsa çok daha güçlü bir şekilde filizlenip büyüyor. Çok daha güçlü bir şekilde kıymetleniyor" dedi.

"GÖNÜLDEN OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİN SAMİMİYETİ OLMAZ"

168 camii ve 71 Kur'an kursunda temizlik çalışmalarına start verdiklerini belirten Çelikel, "Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda kısa süre içerisinde 168 camimiz, 71 Kur'an kursumuzda temizlik faaliyetlerimize başladık. Bunun için Van Büyükşehir Belediyesi olarak hemen hızlıca 5 araç tahsis ettik. 28 sekiz personelimizi bu işe vazifelendirip, sekizi hanım kardeşlerimiz olmak üzere yedi ekip kurduk. 5'i erkeklerden, ikisi de hanımlardan oluşmak üzere. Kısa süre içerisinde de buna başladık. Rızayı ilahinin peşinde olunca insan zaten verip her şeyini emrolunduğu gibi dosdoğru yapmak üzere hareket etmeye gayret ediyor. Dolayısıyla bu yapmış olduğumuz iş de en nihayetinde rızai ilahi amaçlı bir iştir. Bu iş süresince sizlerin de sahipliği, sizlerin de buna destek vermesi, sizlerin de bu işin içerisinde olması bizim için çok kıymetli.  Bu temizliği yapacak olan kardeşlerimize bu işi bir vazife gibi değil de, oraya ibadete gelecek kardeşlerimize, büyüklerimize huşu içerisinde bir ortam sağlamak adına gönülden yapmalarını istiyorum. Yoksa meseleyi basit bir vazife gibi görüp eğer ifa etmeye kalkarsak emin olun gönülden olmayan hiçbir şeyin kıymeti olmaz. Gönülden olmayan hiçbir şeyin samimiyeti olmaz. Dolayısıyla bu işte vazife alan değerli mesai arkadaşlarımdan da ricam, bu işi gönülden canı gönülden yapmalarıdır. Ben bu duygu, düşünceler içerisinde yapmış olduğumuz, vereceğimiz bu hizmetin hayırlara vesile olmasını, Rabbim katında makbul, muteber olmasın inşallah temenni ediyorum" diye konuştu.

MÜFTÜ KESKİN: "ALLAH'IN EVİNİN ELBETTEKİ TEMİZ OLMASI LAZIM"

Daha sonra söz alan Van İl Müftüsü Ömer Keskin ise,  "Bizler müminiz, Müslümanız elhamdülillah. Medeniyetimiz bir cami medeniyeti, hayatı cami çevresinde şekillendiren, caminin hayatın merkezine oturtan, camiye girerken de abdestli olmayı, temiz olmayı şart koşan bir dinin mensubuyuz elhamdülillah. Cenabıhak Kur'an-ı Kerim'de mescidleri, camileri kendisine izafe eder. Allah'ın mescitleri diye anar. Benim evim beytiye diye şereflendirir. Beytullah denir her gün yöneldiğimiz Kabe'ye. Dolayısıyla Allah'ın evinin elbetteki temiz olması lazım. Orada yapılan ibadet için temizlik zaten şart koşuluyor. Rabb'imiz Kur'an-ı Kerim'de yine Bakara suresi 125'nci ayeti kerimede Hazreti İbrahim Aleyhisselama oğlu İsmail'le birlikte Kabe'yi inşa ettikten, imar ettikten sonra onlara seslenir ve biz diyor Hazreti İbrahim ve İsmail'e talimat verdik. Ne talimatı verdik? Benim evimde rüku edecek, secde edecek, namaz kılacak, itikafa girecek, kendini Allah'a verecek, kulluk edecekler için evimi temiz tutun diye talimat verdik. Bu talimatı birçok Müslüman bazen Anadolu'da, köylerimizde, hanım kardeşlerimiz imece usulüyle haftada bir gün belli vakitlerde camilerimiz temizler oldular. Vakıflar çoğunlukla buralarda çalışan kardeşlerimiz için akarlar vesaire tayin ettiler. Yani buraların müezzinleri, kayyumları, hizmetkârları, hadimleri oldu. Ama bugün tabii şehirlerimiz büyüdü, camilerimiz büyüdü, mabetlerimiz büyüdü. Din görevlisi kardeşlerimizin tek başlarına bu temizliği yapmada yetersiz kaldıklarını görüyoruz. Birçok yerde zaman zaman duyuyorduk gıpta ile izliyorduk. Falan yerde belediyelerimiz camilerimizi temizliyor, mabetlerimizi kurslarımıza yardımcı oluyor diye biz de gıpta ile bunları bu haberleri paylaşıyoruz. Elhamdülillah bugün Van'da Sayın valimiz, sayın genel sekreterimiz Rıza İbari çerçevesinde bu işe talip oldular. Hazreti İbrahim'e gelen talimatı, durumdan vazife çıkararak kendi üzerlerine aldılar. Dediler ki biz öyle belki bütün camilere yetişemeyiz ama günlük giriş çıkışı fazla olan, sirkülasyonu fazla olan, cemaati fazla olan camilerimizi biz temizleyelim, biz bakımını yapalım" ifadelerini kullandı.

"ALLAH'IN EVLERİNE HİZMET EDENLER, ALLAH'A HİZMET EDENLERDİR"

239 merkezde temizlik çalışması yapılacağını vurgulayan Müftü Keskin, "Hanım kardeşlerimizden, erkek kardeşlerimizden ekipler oluşturdular. 168 camimizde 71 Kur'an kursumuzda toplam 239 merkezde inşallah temizlik yapacaklar. Biz kendilerine dua ediyoruz. Şükranlarımızı, hürmetlerimizi arz ediyoruz. Hatırlıyoruz ki bir gün şamdan bir mümin, bir Müslüman bir sahabe, orada kandillerin yapıldığını görmüş Şam'da. O güzelliği Medine-i Münevvere'ye taşımış.  Hazreti Ömer şahit olunca bu güzelliği kim getirdi buraya? Bu Kandil'i kim getirdi? O nasıl bizim mescidimizi aydınlattıysa Allah da onun kabrini aydınlatsın diye dua etti. Allah Resulü mescidini zaman zaman temizleyen bir siyahi bir ablamız, bir sahabe hanım annemiz vardı. Bir süre görünmez oldu. Allah resulü sordu. Dedi ki nerede bu hanımefendi? Hani geliyor temizlik yapıyordu ya. Dediler ki ya Resulullah hani sizlere ömür. O vefat etti. Peki, neden haber vermediniz bana dedi. Gitti o kadının kabrini buldu. Onun kabri başında ona dua etti. Demek ki Allah'ın evlerine hizmet edenler, Allah'a hizmet edenlerdir. Allah'a hizmet edenler de hem Allah tarafından övülmüş hem de Resulullah tarafından, efendimiz tarafından övünmüşler, duaya mazhar olmuşlar. Burada görev alanların da buna nail olduğuna inanıyoruz. Allah hepsinden razı olsun" dedi.

Program çekilen hatıra fotoğrafı ve Yukarı Norşin Camii'nde start verilen temizlik çalışması ile sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2022, 16:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER