Van'daki bazı müteahhitler depremden ders almadı

2011 yılında Van'da meydana gelen iki büyük depremde 644 vatandaş hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmış, çok sayıda yapı yerle bir olmuştu. Depremde felakete yol açan nedenlerden biri de dayanıksız yapılar olarak gösterilmişti. Depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, birçok kişi hala dayanıksız binaların yapımına göz yumuyor.

Van'daki bazı müteahhitler depremden ders almadı

Van'da 9 Aralık tarihinde Büyükşehir Belediyesi'nin verilerine göre Bahçesaray, Başkale, Gürpınar ve Gevaş ilçelerinde 83 yerleşim yolu kardan dolayı ulaşıma kapanırken, aynı gün kent merkezinde bazı inşaatlarda beton dökümünün yapılması, hayretle karşılandı.

Vatandaşlar, bazı müteahhitlerin depremden ders çıkarmadığını belirterek, "Aralık ayının ortasında Van gibi ülkenin en soğuk şehirlerinden birinde beton dökülmesi doğru değildir. Yetkililerin bu konuya dikkat etmesi ve denetimlerini attırmasını istiyoruz. Bir yandan birçok ilçede kar yağışından dolayı yollar ulaşıma kapanırken, öte yandan şehir merkezinde soğuk havaya rağmen, sırf kar yağmadı diye alelacele beton dökülmesi çok yanlıştır. Uzmanların da bu konuda kamuoyunu aydınlatıcı uyarılarda bulunmasını istiyoruz" dediler.

Bu arada gazetemize konuşan bazı inşaat mühendisleri, Aralık ayında Van'da soğuk havalardan dolayı inşaatlara beton dökülmemesi gerektiği uyarısında bulunarak,  "Kış mevsiminin ilk ayının ortalarına yaklaşmışken, üstelik kent merkezindeki dağlar ve eteğindeki mahalleler beyaza bürünmüşken, beton dökülmesinin durdurulması gerektiğini düşünüyoruz. Mart, Nisan aylarında havaların ısınmasıyla birlikte inşaatlarda beton dökülmesi daha doğru olur. Aşırı soğuk havalar ve yağışlar olduğunda inşaatlarda beton dökülmemeli" ifadelerini kullandı.

Bazı uzmanlar ise, "Eğer sıcaklık bir gün içinde 5 derecenin altına düşerse 48 saat süreyle, bir günden daha uzun sürecek biçimde 5 derecenin altına düşerse, 72 saat süreyle betonu "don" tehlikesinden korumak gerekiyor. Riske girmemek için don tehlikesinin olduğu günlerde beton dökümünden kaçınılması gerekiyor" uyarısında bulunuyor.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER