Van'da vaka sayıları patlak verdi

Uzmanlar koronavirüsle mücadelede son dönemde Türkiye'de de görülen delta varyantına karşı başarı için çift doz aşılamanın şart olduğunu belirtirken, aşılama oranının düşük olduğu Van'da vaka sayıları giderek artmaya devam ediyor.

Van'da vaka sayıları patlak verdi

Türkiye genelinde son haftalarda hasta sayısı 20 binin üzerinde seyrederken, vaka sayısına paralel olarak yoğun bakımda yatan hasta sayısı da artıyor. Yoğun bakımdakilerin yüzde 95'i aşısız ya da aşısı tamamlanmamış hastalardan oluşurken, aşılama oranında istenilen seviyeye ulaşamayan Van'da ise vaka sayıları her geçen artıyor.

Özellikle son dönemlerde sosyal mesafe ve maskenin hiçe sayıldığı Van'da vaka sayıları da buna paralel olarak artmaya devam ediyor. Vaka sayılarının artmasıyla birlikte Van'daki hastanelerde yoğunluk da artış gösteriyor. Özellikle yoğun bakımlarda yatan hastaların artması uzmanların aşıya olan çağrılarını yineletiyor.

Van'da özellikle bayram sonrasındaki dönemde, 2-3 hafta içinde vaka sayıları giderek artarken, yapılan tüm uyarılara rağmen, aşılama oranında istenilen seviyeye ulaşılamıyor. Van'da son haftalarda vaka sayılarında ve hastaneye başvuran hasta sayısında artış olduğu gözlemlenirken, yoğun bakımda yatan hasta sayısı da artışa geçti.

Özellikle yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 60-70'inden fazlası aşısı yapılmamış kişilerden oluştuğu belirtilirken, bir kez daha aşının önemine vurgu yapıldı.

Kovid-19'a karşı aşının önemi son açıklanan aşı-vaka oranlarını gösteren tablolarda ortaya çıktı. Aşılama yükseldikçe vaka sayıları düştü. Aşılaması düşük Mardin, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Siirt, Ağrı, Iğdır, Bayburt, Gümüşhane vaka tırmanışı sürerken aşılama hızının yüksek olduğu illerde vaka artışı düşük seviyelerde kaldı. Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ bu illerden oldu.

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de her katıldığı toplantıda, Van'ın vaka anlamında en kötü iller arasında yer aldığına vurgu yaparak, aşı oranının yükseltilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Van'da şu ana kadar 611 bin 324 doz aşı yapılırken, 405 bin 673 bin birinci doz, 186 bin 448 bin doz ise ikinci doz aşı yapıldı.

Van, çok yüksek riskli il (kırmızı) kategorisinden yüksek riskli il (turuncu) kategorisine geçmesine rağmen, vaka sayıları artmaya devam ediyor. Türkiye geneli başta olmak üzere Van'da da son günlerde artışa geçen vaka sayıları vatandaşları ve yetkilileri tedirgin ediyor.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29