Van'da sürvey çalışmaları sürüyor

Van'da hububatın ana zararlılarından olan süne mücadelesinin temelini oluşturan sürvey çalışmaları devam ediyor. Büyük bir alanda hububat ekimi gerçekleştirilen Van genelinde sürvey çalışmaları aralıksız bir şekilde sürüyor.

Van'da sürvey çalışmaları sürüyor

Özellikle buğday tarlalarında tanede emgi yaparak zarar veren bir böcek olup yaptığı emgi sonucunda buğdayın ekmeklik un kalitesini düşüren sünenin zararını önlemek amacıyla Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri kıymetlendirme sürveylerine başladı.

Özalp ilçesi Sağmalı ve Savatlı Mahallelerinde çalışma yapan Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisleri, buğday ve arpa ekim alanlarında sürvey çalışmaları yaptı. Mühendisler, üreticileri buğday ve arpa zararlıları hakkında bilgilendirdi.

"ÇİFTÇİLERİMİZİN UYARILARA UYMALARI SON DERECE ÖNEMLİ"

Yapılan survey çalışmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Ülkemizde uzunca bir süredir günlük yaşamı olumsuz etkileyen salgın hastalık sürecinde bitkisel üretim faaliyetlerinin bu durumdan zarar görmemesi büyük bir önem arz etmektedir. Bu kapsamda ilimizde, Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında sürvey çalışmalarına ara vermeden devam edilmektedir. Sürvey çalışmalarında, tarımı yapılan bitkisel ürünlerin gelişme durumları ve sahadaki zararlı yoğunluğu izlenmektedir. Bunun için belirlenen yerlere tuzaklar kurulmakta, bitkilerden numuneler alınmakta ve makroskobik kontroller yapılarak hastalık ve zararlı etmenlerinin İlimizdeki yoğunluk durumu tespit edilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda üreticilerimizin zararlı organizmalar konusunda bilinçlendirilmesi sayesinde çiftçilerimizin üretim materyallerini temin ederken daha dikkatli olmaları sağlanmış ve zirai karantinaya tabi zararlı organizmaların ilimize yayılması önlenmektedir. Tüm çiftçilerimizin süne mücadelesine katılması bir tarladan diğer tarlaya süne geçişlerini önleyeceğinden oldukça önemlidir. Yıl içerisinde yok edilmeyen süneler kışlaklara çekileceğinden bir sonraki yıla çoğalmış olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle çiftçilerimizin süne mücadelesine ilişkin yaptığımız uyarılara uymaları son derece önemli" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER