Van'da hububat hasadı başladı

Van'da 570 bin dekar buğday ile 420 bin dekar arpa ekili alanda hasat başladı. Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, hasadın başladığı bugünlerde yaklaşık olarak, buğdayda 110 bin ton, arpada 90 bin ton rekolte beklediklerini ifade etti.

Van'da hububat hasadı başladı

Van'da kent genelinde 570 bin dekar buğday ile 420 bin dekar arpa ekili alanda hasat başladı. Kentte başakların olgunlaşma durumuna göre biçerdöverler tarlalara girdi. Yapılacak olan hasat ile buğdayda 110 bin ton, arpada 90 bin ton rekolte bekleniyor.

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, en önemli temel gıda maddesi olan buğdayın önemine dikkati çekerek, Van'daki üreticilerin salgın döneminde de üretimden asla vazgeçmediğini belirtti.

Müdür Görentaş, kent genelinde devam eden hasatta buğdayda 110 bin ton, arpa için ise 90 bin ton rekolte beklendiğini, bunun da üreticiyi sevindirdiğini kaydetti. Hububatta bu yıl verimli bir dönemi yaşadıklarını belirten Müdür Görentaş, çiftçilerin tarlalarını ekmesinden ve rekoltesi yüksek ürün almasının kendileri memnun ettiğini söyledi.

"İYİ BİR VERİM BEKLİYORUZ"

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, kentte hububat hasadının start aldığını vurgulayarak, "İlimizde bu yıl 570 bin dekar alanda buğday ekilişi ve 420 bin dekar alanda arpa ekilişi yapılmış olup, hasadın başladığı bugünlerde yaklaşık olarak buğdayda 110 bin ton, arpada 90 bin ton rekolte beklenmektedir. Çiftçilerimize hayırlı bol bereketi bir mahsul diliyorum. Bu yıl inşallah kentimizde rekoltemiz çok yüksek. Yaklaşık 570 bin dekarlık arazimizin hepsinde de verim çok iyi. Özellikle dünya genelinde Ukrayna-Rus Savaşı ile birlikte yaşanan gıda sıkıntısı döneminde çiftçilerimizin böyle güzel ekimler yapması bizi memnun ediyor. Ülkemizde hızla artan nüfusumuzun beslenmesinin sağlanması yanında tarıma dayalı sanayi kollarımızın hammadde ihtiyacının karşılanması ve tarım ürünleri ihracatının artırılmasının tarımsal üretim artışına bağlı olduğu bir gerçektir. Bütün ürünlerde olduğu gibi özelliklede hububatta hasat büyük önem taşımaktadır. Hububat hasadından sonra kalan anız artıklarının toprağa kazandırılması da çok önemli bir husustur. Bu nedenle çiftçilerimize anız yakmanın yasak olduğunu da hatırlatarak, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için hasat sonrası anız yakılmayarak toprağa kazandırılmasını özellikle tavsiye ediyoruz" dedi.

"TÜM ÇİFTÇİLERİMİZE BEREKETLİ SEZON DİLİYORUM"

Üreticilerin her zaman yanında olmaya, üretimin her aşamasında destek vermeye devam ettiklerini belirten Müdür Görentaş, "Ürünlerin üretilmesi kadar hasadının ve pazarlaması da büyük önem taşımakta olup, bu sezon Toprak Mahsulleri Ofisimiz de Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve çiftçilerimizin memnuniyetle karşıladığı fiyatlar üzerinden hububat alımı yapacak. İlimizde, 2022 yılı üretim sezonu için yaklaşık 570 bin dekar alanda buğday ve 420 dekar alanda arpa ekimi yapılmıştır. 2022 yılı hasat sezonunun tüm üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini temenni ediyorum. Bakanlığımız, İl ve İlçe Müdürlüklerimizle birlikte üreticilerimizin her zaman yanında olmaya, üretimin her aşamasında destek vermeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Müdür Görentaş konuşmasının devamında, "Hem Bakanlığımız hem de büyükşehir belediyemizin destekleri ile çiftçilerimize ait atıl arazilerinin değerlendirilmesi ve gelirlerini arttırmak amacıyla sonbaharda güzlük ekilişi için % 75 hibeli verimi yüksek ve bölgemiz adaptasyonuna uygun sertifikalı buğday ve arpa tohumluğu dağılacaktır" dedi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER