Van'da 40 bin fidan toprakla buluşturuldu

Gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir ülke hedefiyle '11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü' kapsamında Van'ın Edremit İlçesi TOKİ bölgesinde fidanlar toprakla buluştu. Etkinlikte konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van'ın orman oranı en düşük illerden biri olduğunu belirterek, il genelinde 40 bin fidanı toprakla buluşturduklarını ifade etti.

Van'da 40 bin fidan toprakla buluşturuldu

81 ilde olduğu gibi Van'da da eş zamanlı gerçekleşen fidan dikim etkinliğine, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, eşi Meral Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, Vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Orman İşletme Müdürü Mehmet Kandilli, AFAD İl Müdürü Ali İhsan Körpeş, İl Müftüsü Ömer Keskin, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" kampanyasıyla, Edremit Kent Ormanı'nda Orman İşletme Müdürlüğü ve Edremit Belediyesi tarafından organize edilen programda 7 bin fidan dikildi.

"İLİMİZDE 16 LOKASYONDA YAKLAŞIK 40 BİN AĞAÇ TOPRAKLA BULUŞTURULDU"

Van'ın orman oranı düşük illerden biri olduğunu belirten Vali Bilmez, "Bildiğiniz gibi bugün 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Bayramı günümüz ve Türkiye'nin her yerinde bugün Tarım Bakanlığımızın öncülüğünde, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaç dikme etkinlikleri düzenlenmekte. İlimizde de bugün 16 lokasyonda yaklaşık 40 bin ağaç toprakla buluşturuldu. Ayrıca kamu kurumlarımıza ve vatandaşlarımıza da 100 bin ağaç dağıtımı gerçekleştirilecek. Badem, ceviz ve sedir ağaçlarını vatandaşlarımıza dağıtacağız. Bugün burada 7 bin ağacı Edremit'te toprakla buluşturduk. Kurubaş'ta 23 bin ağaç dikimi gerçekleştirildi. Her ilçemizde bugün ağaç dikimi gerçekleştirildi. Edremit'te bugün sedir, servi, karaçam ve sarıçam ağaçları dikildi. İnşallah çocuklarımızla birlikte diktiğimiz bu ağaçlarımız, onların umutlarıyla birlikte büyüyecekler. Orman oranı en düşük illerden biriyiz. Kargaların ektiği ceviz ağaçlarının dışında normal orman varlığımız neredeyse yok denecek kadar az ama son yıllarda ciddi bir ağaç dikimi oldu. Orman müdürlüğümüz ve belediyelerimiz bu konuda ciddi bir çaba sarf ediyorlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Pes etmeden her yıl Van'ı daha çok ağaçla buluşturma gayreti içerisinde olacağız" dedi.

"ORMAN VARLIĞIMIZI ARTTIRACAĞIZ"

2-3 yıl içerisinde 300 dekarlık kent ormanını vatandaşlarla buluşturacaklarını belirten Başkan Say, "Bugün Edremit Kent Ormanı'nda Milli Ağaçlandırma Günü'nü burada yapıyoruz. Geçen yıl da yine burada aynı etkinliği düzenlemiştik. İnşallah gerek Edremit'te gerekse tüm ilçelerde orman varlığımızı arttıracağız. Maalesef geçtiğimiz aylarca orman varlığımızın azalması ve yangınlara şahit olduk. Biz Edremit Belediyesi olarak gerek Tarım ve Orman Bakanlığımız ve gerekse Orman Genel Müdürlüğümüzle ortaklaşa yer tahsisinde bir kurumumuz, ağaç temini bir kurumumuz ve bu anlamda organizasyonunun da belediyemiz yapmak üzere Edremit Kent Ormanını inşallah önümüzdeki yıllarda artık orman halini hep beraber göreceğiz. Geçen yıl yaklaşık 55 dekar alanı dikmiştik. Bu yıl ise 60 dekarlık bir alanı ağaçlandırıyoruz. İnşallah önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde toplamda 300 dekarlık bir Edremit Kent Ormanı'nı halkımızla buluşturacağız. Artık buraya gelen herkesin Edremit'te dikili bir ağacı var. Bu fidanlarımız çocuklarımızla beraber büyüyecekler. İleride onlar gibi yetişkin birer varlık olacaklar. Orman varlığımızın artması noktasında da Edremit Belediyesi olarak tüm imkânlarımızı seferber ettik. İnşallah yeşil Edremit'i, daha yeşil, orman varlığı daha zengin bir ilçe haline getireceğiz. Sayın Valimiz de bahsettiği gibi Van orman varlığı anlamında zayıf bir ilimizdi. Bugün birçok noktada ağaç dikimi var. Şuan bulunduğumuz alan, tüm Van panoramik görüntüsüne sahip. Burası toprak yapısı itibariyle de en uygun yerdi. İnşallah burası kente hakim, kentten gelince karşınıza yemyeşil bir yamaç çıkacak. Buraların yeşil halini hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, eşi Meral Bilmez protokolle beraber fidan dikimi gerçekleştirdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2021, 17:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29