Van'da 15 Temmuz etkinliklerle kutlanacak

Türkiye'nin 81 ilinde 15 Temmuz darbe girişiminin altıncı yılında şehitler çeşitli etkinliklerle anılırken, 15 Temmuz destanı hafızalardaki tazeliğini koruyor. Türkiye genelinde olduğu gibi, Van'da da '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Vanlılar yarın ellerinde meşalelerle 15 Temmuz şehitleri için yürüyecek.

Van'da 15 Temmuz etkinliklerle kutlanacak

15 Temmuz darbe teşebbüsünün, milletin demokrasisine sahip çıkması şuuru ile yine milletçe engellendiğinden hareket edilerek, bu şuurun canlı tutulması amacıyla Van'da da Cumhurbaşkanlığının talimatları ve himayeleri ile '15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü', çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Etkinlikler kapsamında kentin belli noktalarında resim sergilerinin açılması beklenirken, 15 Temmuz günü ise Van'daki tüm camilerde mevlid ve hatim programının yanı sıra Yeni Emniyet Kavşağı’ndan Beşyol’a kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirilecek.

Yürüyüş sonrası Saygı Duruşu, İstiklal Marşı, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua edilmesi, 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin gösterimi, 15 Temmuz belgeseli, protokol konuşmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarının dinlenmesi, müzik dinletisi, şiir dinletisi, tiyatro gösterimi, ödül töreni, semazen gösterisi ve sela okunması ile etkinlikler tamamlanacak.

15 TEMMUZ'DA NE OLDU?

15 Temmuz hain darbe girişimi, darbecilerin verdiği isimle Harekat Yıldırım veya Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askerî darbe teşebbüsü.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmî internet sitesi ve TRT'de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarma tarafından kapatıldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu sırada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört kez bombaladı.

Ankara'nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı.

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te FaceTime aracılığı ile gerçekleştirdiği bağlantıda darbecilere hiçbir şekilde imkân tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrının ardından, Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahlarıyla birlikte teslim oldu.

Olaylar sonucunda 104'ü darbe yanlısı asker olmak üzere 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. 1491 kişi yaralanırken, darbe teşebbüsünden sonra 23 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla 18 bin 044 kişi gözaltına alınmış, 9 bin 677 kişi tutuklanmış, 49 bin 211 kişinin pasaportu iptal edildi.

Türkiye'nin çeşitli noktalarında bu girişime ortak olduğu düşünülen 2 bin 745 adli ve idari hakim hakkında gözaltı kararı alınmış, beş Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesinin üyeliği düşürülürken, on Danıştay üyesi gözaltına alınmış, iki Anayasa Mahkemesi üyesi hakkında gözaltı kararı verilmiş, bunun yanında çeşitli rütbelerden 2839 subay ve asker gözaltına alındı.

Ayrıca 7 bin 899 emniyet personeli, 8 bin 777 İçişleri Bakanlığı personeli, bin 500 kamu görevlisi, 15 bin 200 Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı personeli, 492 Diyanet İşleri Başkanlığı personeli, 257 Başbakanlık personeli, 393 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı personeli, 2 bin 345 Gençlik ve Spor Bakanlığı personeli, 614 jandarma, 30 vali ve 47 kaymakam görevden alındı.

13 Ağustos 2016 tarihi itibariyle açığa alınan toplam kişi sayısı, 76 bin 597 olurken,  memuriyetten çıkarılanların sayısı 4 bin 897 oldu. TSK'dan ihraç edilen asker sayısı ise 3 bin 725 olarak kayıtlara geçti.

Darbe girişimi sonrası OHAL kapsamında Cumhurbaşkanlığı tarafından 32 KHK çıkarıldı. Bu KHK'lar ile en az 125 bin 678 kamu görevlisi görevinden ihraç edilmiş, 270 kişinin öğrenciliği sonlandırılmış, 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatılmış, farklı birim ve görevlerde olan 3 bin 213 personelinde rütbesi söküldü.

Bunun yanı sıra, Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzalayan çok sayıda akademisyen darbe girişimi sonrası tasfiyelerine dahil edilerek akademiden ihraç edildi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER