Van'da 1 milyon 600 bin hayvan aşılandı

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, 3 milyon 166 bin 284 küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye'de ilk sırada yer alan Van'da 2020 yılında 1 milyon 600 bin hayvanı aşıladıklarını ve bu kapsamda 1 milyon hayvanın ise kimliklendirildiğini söyledi.

Van'da 1 milyon 600 bin hayvan aşılandı

  Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Türkiye genelinde en fazla küçükbaş hayvana sahip olan Van'da ayrıca 197 bin 483 büyükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, yağmur, çamur, kar, kış demeden bütün mahalle ve mezralara ulaşarak, bu hayvanları aşıladıklarını ifade etti.

  Van'ın konum itibariyle sınır ili olmakla beraber 240 kilometre uzunluğunda İran sınır hattı bulunduğu ve bölge koşulları gereği mera hayvancılığının yoğun şekilde yapıldığını belirten Müdür Görentaş, 13 ilçe ve 1000 yerleşim yerinde yaklaşık 50.000 işletmede bakanlığın talimat ve programları kapsamında ŞAP, LSD, Brucella, Koyun Keçi Vebası, Kuduz hastalıklarına karşı aşılama yaptıklarını vurguladı.

  Koronavirüs salgınına rağmen dönemsel aşıları aksatmadan yaptıklarını belirten Görentaş, veteriner hekimlerin bütün zorluklara rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ve bu kapsamda besicilere gerekli bilgilendirmeleri yaptığını söyledi.

  Müdürlük olarak belirledikleri program dahilinde aşı ve kimliklendirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Müdür Görentaş, bölgede verimli hayvancılığın yapılması kapsamında gerekli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

  "2020 YILINDA YAKLAŞIK 1 MİLYON 600 BİN AŞILAMA GERÇEKLEŞTİRDİK"

  Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Müdür Görentaş, "İlimiz genelinde 3 milyon 166 bin 284 küçükbaş hayvan bulunmakta ve bu hayvan sayısıyla Türkiye genelinde en fazla küçükbaş hayvana sahip iliz. Ayrıca 197 bin 483 büyükbaş hayvanımız bulunmakta. İlimiz konum itibariyle sınır ili olmakla beraber 240 kilometre uzunluğunda İran sınır hattımız bulunmakta ve bölge koşulları gereği mera hayvancılığı yoğun şekilde yapılmaktadır. İl genelinde 13 ilçede 1000 yerleşim yerinde yaklaşık 50.000 işletmede Bakanlığımız talimat ve programları kapsamında ŞAP, LSD, Brucella, Koyun Keçi Vebası, kuduz hastalıklarına karşı aşılama ve geri izlenebilirlik açısından hayvanların kimliklendirilmesi çalışmalarını her bir yerleşim yerine yılda en az 4 sefer giderek işletmelerde gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda ilimiz genelinde 2020 yılında yaklaşık 1 milyon 600 bin aşılama gerçekleştirilmiş ve yine yaklaşık olarak 1.000.000 hayvan kimliklendirilmiş ve Bakanlığımızın koyduğu bütün hedefler %100 oranında gerçekleştirilmiştir. İl genelinde Veteriner Hekimler, Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Veteriner Sağlık Teknikerleri ile birlikte Covid-19 salgını süresince mesai mefhumu gözetmeksizin ilimizdeki en ücra işletmelerde dahil olmak üzere sürekli sahada bulunmakta ve İnsan Sağlığı ve Hayvan Sağlığının korunması, verimli ve sürdürülebilir tarım ve hayvancılık için çalışmaktayız. Bu çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 18:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29