Van Balığı’nın engel tanımayan yolculuğu başladı

Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan ve üreme döneminde avlanılması yasaklanan Van Balığı’nın tatlı sulara göçü başladı.

Van Balığı’nın engel tanımayan yolculuğu başladı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden Van Balığı’nın engel tanımayan zorlu yolculuğu başladı.

Van Gölü'ndeki tek balık türü olan Van Balığı, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz'da tatlı sulara göç ediyor. Bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen Van Balığı’nın, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için ilgili kurumlar ve güvenlik güçlerince göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önlem alınıyor.

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 15 Nisan tarihi ile başlayan av yasağı ile Van Balıkları dün akşam itibari ile akarsulara giriş yapmaya başladıklarını söyledi. Şu anda Muradiye ilçesindeki Bendimahi Köprüsünde bulunduklarını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Bulunduğumuz yer Van Gölü’ne 10 kilometre uzakta bir alan. Balıkların buralara kadar çıktığını görüyoruz. Bu seneki göç geçen seneki gibi aynı tarihlerde gerçekleşti. Derelerin su debileri gayet iyi. Umut ediyoruz ki sezon sonuna kadar akar sular bu şekil devam eder ve göç sağlıklı bir şekilde son bulur. Yine her yıl olduğu gibi askerleri saha da görmek bizim için çok umut verici. Erciş’te ve Muradiye’de neredeyse her 2 kilometrede bir askeri noktaların olduğunu görüyoruz. Koruma çalışmalarında emeği geçen başta Van İl Jandarma komutanlığı, Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı, Muradiye İlçe Jandarma Komutanlığı, Erciş ve Muradiye kaymakamlığına, jandarma bot timleri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Bu sene kendilerini korkutan en büyük problemin akarsulardaki debilerin düşmesi olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Çünkü geçtiğimiz sene su debilerin düşmesine bağlı olarak çok ciddi balık ölümleri ile karşılaştık. Bu sene akarsularda kontrolsüz su alımının önüne geçmemiz lazım. Her isteyen su motorunu akarsuya koyup suyu çekmeye kalkarsa balıklara maalesef su alamaz” diye konuştu.

“Trabzon’daki tezgahlara Van’dan balık gidiyor”
Van Balığı’nın değerinin her geçen gün arttığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Çünkü ülkemizde balıkçılık kan ağlarken Van Gölündeki Van Balığı adeta bir fener ışığı gibi parıldıyor. Bu gün Trabzon’daki tezgahlara dahi Van’dan balık gittiğini görüyoruz. İşte bu koruma çalışmalarını ortaya çıkardığı bir sonuç. Önümüzdeki yıllarda Van Balığı’nın değerini kat kat daha arttığını göreceğiz. Çünkü koruma çalışmaları ile beraber Van Gölü’ndeki balıkçılarının yüzü gülüyor, ağları dolu dolu geliyor. Andan ülkemizin dört bir yanına Van Balıkları dağılıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2022, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29