Van Balığı göç için hazırlanıyor

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde yaşayabilen endemik tür olan Van Balığı için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağı dönemi başlıyor.

Van Balığı göç için hazırlanıyor

Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 15 bin kişinin ekmek kapısı olan Van Balıkları, üremek için tatlı sulara göç yolculuğuna hazırlanıyor.  Tatlı sularda akıntının tersine yüzerek derelere akın eden Van Balıkları, göç sırasında boylarını aşan engelleri adeta uçarcasına aşıyor.

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç ederek tatlı sularına yumurtalarını bırakan Van Balığı'nın 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında avlanması, bulundurulması, satışı ve nakli yasak olduğunu ve yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağını söyledi.

Bu yıl da Van Valiliği öncülüğünde av yasağı süresince İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önemli tedbirler alındığını vurgulayan Müdür Görentaş, kolluk kuvvetlerinin de yardımı ile 7/24 denetim yapacaklarını ve kaçak avcılığa göz açtırmayacaklarını vurguladı.

Tüm vatandaşların yasak dönemi boyunca hassas davranması gerektiğini vurgulayan Müdür Görentaş Van'ın ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik bir tür olan Van Balığı'nı korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

"KAÇAK AVCILIĞA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Van Balıklarının üremek için 15 Nisan'dan itibaren tatlı su kaynaklarına göç etmeye başlayacağını ve bu tarih itibariyle av yasağının başlayacağını ifade eden Müdür Görentaş, "Yasak öncesi gerekli tüm çalışmaları yürüttük ve hazırlıklarımızı tamamladık. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri olarak, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik ekiplerinin de desteğiyle 7 gün 24 saat esasına göre nöbet tutacak. Tüm vatandaşlarımızın yasak dönemi boyunca hassas davranması gerekiyor. Van'ın ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik bir tür olan Van Balığı'nı korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade etmeyeceğiz. Bu kapsamda önemli tedbirler alındı. Van Balığı av yasağı 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanacaktır. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığımızdan temin ettiğimiz ödeneklerle alınan araçları jandarma ve emniyet ekiplerimize teslim ettik. Av yasağı sürecinde denetim çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasına göre yapılacak. Balık satış noktalarını da denetleyerek balık satışının önüne geçeceğiz. Kaçak avcılığa asla izin vermeyeceğiz. Av yasağı, balık boylarının uzaması ve popülasyondaki artışla beraber, balıkçılıkla geçinen 15 bin ailenin desteklenmesine katkı sunacaktır. Tüm vatandaşların yasak dönemi boyunca hassas davranması gerekiyor. Van Balığı'nı gelecek nesillere aktarmak için, elimizden gelen bütün gayreti gösteriyor. Herkes bu süreçte sorumluluk sahibi. Van Balığı başlı başına ekonomik bir değer, yine bir turizm değeri. Bu kentin endemik bir değeri olan Van Balığına hep birlikte sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER