Van Balığı av yasağı başladı

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde yaşayabilen endemik tür olan Van Balığı için uygulanan av yasağı dönemi başladı. 3 ay boyunca sürecek olan avlanma yasağı 15 Nisan Cuma günü itibariyle başladı.

Van Balığı av yasağı başladı

Bölgenin önemli değerlerinden olan ve akarsuyun tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden Van Balığı için av yasağı başladı. Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 15 bin kişinin ekmek kapısı olan Van Balıkları uygulanan av yasağı 3 ay boyunca devam edecek.

15 Temmuz'a kadar devam edecek olan av yasağı süresince, Van Balıkları üremek için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirmek için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp, göle dökülen akarsulara akın edecek.

Van İl  Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç ederek tatlı sularına yumurtalarını bırakan Van Balığı'nın 15 Nisan - 15 Temmuz tarihlerinde avlanması, bulundurulması, satışı ve nakli yasak olduğunu ve yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağını söyledi.

KAÇAKÇILARA GÖZ AÇTIRILMAYACAK

Bu yıl da Van Valiliği öncülüğünde av yasağı süresince İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önemli tedbirler alındığını vurgulayan Müdür Görentaş, kolluk kuvvetlerinin de yardımı ile 7/24 denetim yapacaklarını ve kaçak avcılığa göz açtırmayacaklarını vurguladı.

"KAÇAK AVCILIĞA MÜSAADE EDİLMEMELİ"

Herkesin yasak dönem boyunca hassas davranması gerektiğini vurgulayan Müdürü Görentaş, Van'ın ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik bir tür olan Van Balığı'nı korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

"AVLANMAYI MİNİMİZE ETMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

Av yasağıyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl  Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Van Valiliği öncülüğünde alınan kararları tüm noktalara bildirdik. Ekiplerimiz jandarmanın ilgili birimleri, sahil güvenlik, emniyet ve diğer tüm birimlerle irtibat halindeler. Geçen sene olduğu gibi bu sene de emniyet, jandarma ve zabıtalar bize destek verecekler. Av yasağı sürecinde etkin bir mücadele sürdürülecek. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak ilimizde Sahil Güvenlik Komutanlığı da kuruldu. Bu da çalışmalarımıza büyük bir katkı sunacak. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda av yasağı çalışmalarımızı jandarma, emniyet ve zabıta ekipleriyle birlikte yapacağız. Dönem içerisinde avlanmayı minimize etmeye çalışacağız" dedi.

"VAN BALIĞINA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM"

Tüm paydaş kurumlarla gerekli istişareleri yaptıklarını ve Van'ın önemli değerlerinden olan Van Balığı'na herkesin sahip çıkması gerektiğini söyleyen Müdür Görentaş, "Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığımızdan temin ettiğimiz ödeneklerle alınan araçları jandarma ve emniyet ekiplerimize teslim ettik. Av yasağı sürecinde denetim çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasına göre yapılacak. Balık satış noktalarını da denetleyerek balık satışının önüne geçeceğiz. Kaçak avcılığa asla izin vermeyeceğiz. Av yasağı, balık boylarının uzaması ve popülasyondaki artışla beraber, balıkçılıkla geçinen 15 bin ailenin desteklenmesine katkı sunacaktır. Tüm vatandaşların yasak dönemi boyunca hassas davranması gerekiyor. Van Balığı'nı gelecek nesillere aktarmak için, elimizden gelen bütün gayreti gösteriyor. Herkes bu süreçte sorumluluk sahibi. Van Balığı başlı başına ekonomik bir değer, yine bir turizm değeri. Bu kentin endemik bir değeri olan Van Balığına hep birlikte sahip çıkalım" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER