Van Arısu Güneş Enerji Santralinin açılışı yapıldı

Van'ın Tuşba İlçesi Arısu Mahallesi'nde Erciyes Anadolu Holdinge bağlı Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen, 55 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 309. Van'ın ise 2. büyük enerji santrali olan Van Arısu Güneş Enerji Santralinin açılışı yapıldı.

Van Arısu Güneş Enerji Santralinin açılışı yapıldı

Türkiye'nin 4. büyük Güneş Enerji Santrali olan Van Arısu GES düzenlenen törenle hizmete açıldı. Van Arısu GES ortalama 81.037.375 kilovatsaat elektrik üretimi ile 22 bin 312 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor.

Van Arısu GES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 27 bin 130 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor. Tuşa İlçesi Arısu Mahallesi'nde düzenlenen açılış törenine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Tuşba Kaymakamı Furkan Duman, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Erciyes Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öksüzömer, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemal Okumuş, Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Doç. Dr. Alpaslan Baki Ertekin, Koordinatörü ve Genel Müdürü Murat Aksu ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşların daire amiri katıldı.

"VAN'DA 32 MEGAVAT GES KURUYORUZ"

Açılışta konuşan Van Valisi Ozan Balcı, "Ülkemizin medarı iftiharı şirketlerin ilimize yaptığı bu eserin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duydum. Bu tesisin yapımında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Bunlar Türkiye'nin gurur kaynağı projeler.  Türkiye; Kafkaslar'da, Balkanlar'da, Orta Doğu'da en parlak ülke. Türkiye bu coğrafyanın yıldızı ve güneşi.  Ülkemiz hedeflerini gerçekleştirmeye çalışırken, bizim de omuz vermemiz gerekir. Van'da eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan kültür turizme, ulaşımdan iletişime, tarıma kısacası hayata ve yaşama ilişkin canla, başla, yılmadan, yorulmadan memleketin, milletin geleceğine inanarak Van'ımızın imarına, ihyasına, inşasına, yükselmesine, Vanlı hemşehrilerimizin zenginleşmesine, huzur ve refahlarının sağlanmasına, mutlu olmalarına katkı sağlıyoruz.  Van'da ilin Valisi olmak üzere siyaset, iş dünyası, sivil toplum, bürokrasi, üniversite, basın ve diğer aktörlerin uyumlu iş birliğinin olduğu şehirler çok güçlü oluyor. Biz bunu Van'da gerçekleştirdik. Ülkemizin 2023, 2053, 2071 hedeflerini gerçekleştirilmesine de bu yatırımlar katkı sağlayacak. Biz, Van'da 32 megavat GES kuruyoruz. Belediyenin yüksek elektrik giderlerine katkı sağlayacak. Yaklaşık 400 milyon TL katkı sağlayacak.  Bugün bu tesisin açılışından duyduğum mutluluğu, coşkuyu memleketini, milletini seven insanlar ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Bu ve buna benzer güzel yatırımlarında ülkemizin birliğine ve beraberliğine insanların birbirini daha çok sevip sarmalamasına, kardeşliğine, barışına katkı sağlamasını candan, kalpten diliyorum" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2022, 08:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29