Vali Balcı: Projelerimiz, Van’a yarayacak

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, eğitim, sağlık ve spor alanında çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini ve geçirmeye devam ettiklerini ifade ederek, yaptıkları yatırımlarla Vanlı çocukların 4-5 yıl sonra sporda ve eğitimde çok başarılı olacaklarını vurguladı.

Vali Balcı: Projelerimiz, Van’a yarayacak

Bütün kurumlarla iş birliği içerisinde şehrin geleceği ve çocuklar için önemli projeler hayata geçirdiklerini belirten Vali Ozan Balcı, 17 tane yüzme havuzu, 17 tane kapalı spor salonu, 200'e yakın voleybol, basketbol sahası Van'a kazandıracaklarını ifade etti.

Van’ın tüm ilçelerinde bebek ve çocuk kütüphanesi oluşturacaklarını, okul kütüphanelerine 10 milyon TL’lik yabancı dil kitabı alacaklarını söyleyen Vali Balcı, ayın zamanda Van’a bilim ve kültür merkezi inşa edeceklerini dile getirdi.

Van'ın önünün açık olduğunu ve görevlerinin kente enerji vermek olduğunu belirten Vali Balcı, gelecek nesiller ve kuşaklar için daha güzel işler yapmaya gayret ettiklerini söyledi. Balcı, akıllarını ve zekâlarını, çocuklar ile gençler için kullanmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

"VAN'IN ÇOCUKLARI SPORDA ÇOK BAŞARILI OLACAK"

Van'da sporla ilgili çok güzel projeler yürüttüklerini söyleyen Vali Balcı, "Spor alışkanlığını da çocukken elde edilmesi lazım. Amacımız şu; her çocuk ya biz spor dalıyla uğraşmalı ya da bir spor dalının iyi bir izleyicisi olmalı. Bu anlamda devletimizin imkânlarıyla 20 milyona yakın spor malzemesi alıyoruz. Bunun yanında sporcu fabrikaları, 17 tane yüzme havuzu, 17 tane kapalı spor salonu, 200'e yakın voleybol, basketbol sahası yaptık ama bütün okulların voleybol, basketbol sahalarını bitirmeyi planlıyoruz. İşte buz paten salonu için hazırlıklarımız devam ediyor. Gençlik Spor Bakanımız da bu konuda bize çok destek verdi. Hem onun kaynaklarını, hem valiliğin, hem belediyenin, hem yerli imkânları birleştirerek biz bunları yapmaya çalışıyoruz. Ama burada asıl önemli olan çocukların ya bir spor dalıyla uğraşması ya da bir spor dalının iyi bir izleyicisi olmak. Bunu da beden eğitimi öğretmenlerimiz, antrenörlerimizle beraber yapıyoruz. İç ve dış spor aktiviteleri olarak destekliyoruz. Burada da çok büyük başarılar elde edileceğine inan. 4-5 yıl sonra spor anlamında gerek bölgesel, gerek ulusal, gerek uluslararası anlamda Van'ın çocukları sporda çok başarılı olacak diye inanıyorum. Buna canı gönülden, yürekten ve kalpten inanıyorum" dedi.

"MATEMATİĞİN EVRENİN DİLİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ"

Mesleki eğitimi de özel desteklerini vurgulayan Vali Balcı, "Bizim ihtiyaç duyduğumuz meslekler var ve mesleki eğitim merkezine giden çocuklar var. Bunlara da 8 ay boyunca burs veriyoruz. Milli Eğitim Bakanımızla protokol imzalamıştık. Mesleki eğitimi de destekleyelim diye. Çünkü bunlar toplumun ihtiyacı olan sınıflar. Bu da bana özel ve güzel bir proje oldu. Bütün okullar folklor ekibi kuruyor. Ayrıca bütün okulların koroları kuruluyor. Yani bunun amacı akademik anlamdaki başarıya katkı sağlayalım. Çocukların zihinsel anlamda, fiziksel ve ruhsal anlamda gelişmelerine katkı olsun diye bunu da gerçekleştiriyoruz. Okullarda bütün spor kulüpleri kuruluyor. İlçelerde ise Gençlik Spor Kulüpleri kuruluyor. Bu başarılı olan performans sporcuları da Gençlik Spor Kulüpleri'ne alınmış olacak. Şimdi üniversite hocalarımızla beraber dokuzuncu sınıf öğrencileri artı 4, 5, 6 ve 7 matematiği olan çocukları daha nitelikli hale getirmek için üniversite hocalarımızla beraber hafta sonları eğitim veriliyor. Yani buradaki amacımız matematiği olan çocukları belli seviyeye yükseltmek.  Biz matematiğin evrenin dili olduğuna inanıyoruz. Nasıl yabancılarla anlaşmak için yabancı dil öğrenmek gerekiyorsa evreni anlamak için de hayatı, doğayı, tabiatı, yaşamı, matematiğin bilinmesi gerekiyor ama çocukların bunu bilmesi lazım.  Yani Türev neye yarıyor? İntegral ne işimize yarar? Limit ne işimize yarar. İşin püf noktasını yakaladığımızı düşünüyoruz. Ayrıca etüt merkezlerinde elli bin çocuk oraya gittiği için onların da matematik ihtiyacını karşılıyoruz. Böyle matematikte zorlanan, öğrenme güçlüğü olan çocuklara da ilkokul matematik öğretmenliği ve ortaokul öğretmenliği bölümünde okuyan dördüncü sınıf öğrenciler var. Şimdi hafta sonu belli merkezleri yapıyoruz. O çocukları da takviye etmiş olacağız" diye konuştu.

"ANAOKULU EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ"

Van'ın bütün ilçelerine bebek ve çocuk kütüphanesi yapacaklarını söyleyen Vali Balcı, "İhalelerini yaptık. Bir tane mesela il halk kütüphanesi yapıyoruz ama o yetmez. Bebek ve çocuklar için de kütüphane yapmamız lazım. Tam 12 tane bebek ve çocuk kütüphanesi ihalesi yaptık. Onları da Van'ımıza kazandırmış olacağız. Bunun yanında yine İstanbul'da nitelikli eğitimciler geliyor. Öğrencilerimize eğitimler veriyor. Onun dışında anaokulu eğitimi çok önemli. Bizim tam 43 tane bağımsız anaokulumuz var. Bu konuda Milli Eğitim Bakanımızla da müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum. Biz Van'a şu anda tam 124 tane anaokul yapıyoruz. On beşi kreş olmak kaydıyla. Yani zaten kırk üç tane bağımsız anaokulumuz vardı. Tam 124 tane anaokulumuz olacak.  Biz şimdi eğitime tohumları serpiyoruz. 4-5 yıl sonra o tohumların ben filiz olacağını, çınar olacağına inanıyorum. Çünkü büyük bir ekip le çalışıyoruz. Sadece laf üretmiyoruz. Yani ekibimizle beraber iş yapmamız lazım.  Üniversitedeki hocalarımızın da bu güzel sanatlar anlamında müzik resim, güzel sanatlar ve diğer alanlarda gücünden yararlanmış olacağız. Üniversitenin gücünden yararlanmış olacağız" ifadelerini kullandı. 

"BÜTÜN İMKÂNLARIMIZI ÇOCUKLARA KULLANIYORUZ"

Yabancı dil eğitimini güçlendirmek için kütüphanelerde yeteri kadar yabancı dil kitabının olması gerektiğini ifade eden Vali Balcı, "Tam 10 milyonluk yabancı dil kitabı alıyoruz. Okuma anlamında yani. İşte öykü, diğer türler alıyoruz. Çocuklar yabancı dillerini geliştirsin diye. Mesele bu da çok orijinal bir iş diye düşünüyorum. Bunun dışında plan, program yaptık. Bizim amacımız eğitimi bir numaraya koyduğumuz için bütün imkânlarımız hep çocukları kullanalım dedim. Şimdi bütün çocuklarımızı biz mayısın sonuna kadar bir plan ve program dâhilinde tiyatroyla, sinemayla, müzeyle buluşturuyoruz. Bu da mesele güzel oldu. Ayrıca akrobat timleri, Hacivat Karagöz yani onlarla da destekliyoruz. Amacımız çocuklar mutlu olsun. Ben bunu da çok anlamlı ve önemli buluyorum. Evde özel eğitim gören 159 tane çocuğumuz var. Bunlara öğretmenler tek tek gidiyor. Mesela bunlarla özel ilgileniyoruz. Bunu toplumun çoğu bilmiyor ama aynen derslik gibi öğretmenlerimiz gidip o çocuklara eğitim veriyor. Bunu çok destekliyoruz. Bunun dışında Türkiye'ye örnek olan yine bir projemiz var. Özel eğitim kampüsü. Şimdi ihalesini yapacağız. Uygulama ortaokuluyla uygulama liseleri yapıyoruz.  Bunun dışında öğrenme güçlü olan çocuklar için de tam yaklaşık 180'e yakın özel eğitim sınıfı dizayn ediyoruz. Onların materyallerini alıyoruz. Yani özel eğitim, engelli, öğrenme güçlü olan çocukları destekliyoruz" dedi.

"ÇOK KIYMETLİ BİR MERKEZ HAYATA GEÇİRİYORUZ"

Kültür merkezinin temelini atmaya hazırlandıklarını vurgulayan Vali Balcı, "Orada da bu çocukları eğitmek yine anneleri özellikle müzik, resim, drama, ondan sonra annelerin eğitimi için çok kıymetli bir kültür merkezimiz olacak. Bunlar hep eğitime katkı sağlayacak işler diye düşünüyorum. Yine anaokul çocuklarının ilk yani dezavantajlı gruplar arasındaki adaletsizliği gidermek için yaklaşık bir 10 milyonluk malzeme ve materyal desteği veriyoruz. Sadece dersliklerini yapmakla kalmıyoruz. O çocuklara malzeme ve materyal desteği veriyoruz. Onun yanında yine geçen müzik ve resim öğretmenlerimizle buluşmuştuk. Bu müzikle ilgili, resimle ilgili olan çocuklara da yaklaşık yine 10 milyonluk bir harcama yapacağız. Materyal, malzeme, enstrüman alımı yapıyoruz.  Bunun yanında tematik kütüphaneler kuruyoruz. Mesela şimdi güzel sanatlar lisemiz var bizim. Spor lisemiz var, sosyal bilimler lisesi var. Türkiye'nin en zengin kitapların olduğu tematik anlamda onların kütüphanelerini kuruyoruz. Bunun yanında yüz tane Aile Destek Merkezi kurduk. Şimdi yüz tane de köy yaşam merkezi kuruyoruz. Tam 50 bin bayana sene sonuna kadar eğitim vereceğiz. Değişik alanlarda onların ihtiyaç duyduğu sosyal, kültürel anlamda gelişmeleri için, ihtiyaç duyduğu mesleklerin öğretilmesi için bu da mesele dev bir proje. Aynı zaman oradan elde ettiğimiz enerjiyle çocukların eğitimine de katkı sağlamak istiyoruz. Yani ben annelerde çok önemsiyorum. Genelde dikkatimi çekti veya da çekiyor izlenimim, gözlemim, anneleri ilgili olan çocuklar çok başarılı oluyor. Yani babaya da çok büyük görev düşüyor ama. Anne bir numara bence. Kadının gücü, Van'ın gücü, kadının gücü bir anlamda Türkiye'nin gücü. Bu anlamda kadınlara da önem veriyoruz. Aslında Türkiye'nin önü de açık. Şimdi biz kadının aklından zekasından, yetenekle yetilerinden daha çok yararlandıkça rekabet gücümüz daha çok artacak. Bir kısmını tam kullanamıyoruz ama Allah'a şükür çok güzel işler oluyor. Yani yapılan güzel işler de görmezlikten gelmek haksız. Bu kadınlarımızın akıl, zeka, yetenek, yetilerinden biz inşallah daha çok yararlanacağız. Bu da Türkiyemizin, ülkemizin yükselmesine, yücelmesine, geleceğimize çok büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

"DOĞU'NUN İNCİSİ VAN'A YAKIŞIR BİLİM MERKEZİ YAPACAĞIZ"

Yine kente bilim merkezi kazandıracaklarını söyleyen Vali Balcı, "Onu da inşallah hazırlıklarını yapıyoruz. Nanoteknoloji, biyoteknoloji, genom teknolojisi, yapay zeka hani konsept de değişti, paradigma değişti. Ya bizim çocuklarımızda hazırlamamız için ona uygun bir dönüşüm gerçekleştirmemiz lazım. Bunu da yapıyoruz. Doğu'nun incisi Van'a yakışır bir bilim merkezi yapacağız. Çocuklara çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Eğitime çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Mesela diyabetli çocuklarla ilgili Türkiye örnek yine bir projemiz var. Diyabetli çocuklar bazen parmaklarını çok kez deliyorlar. Hatta nasır tutuyorlar. Onu belediyenin imkanlarıyla, o sensörlerini aldık, delmek zorunda değiller. Hatta bu bizim projemizi İçişleri Bakanımız, Cumhurbaşkanımıza iletti ve ilan edildi. 0-14 dört yaşındaki çocukları devlet karşılayacak. Böylece çocuklarına parmakları delinmekten kurtulmuş olacak. Bizim çok kıymetli doktorlarımız, ebelerimiz, sağlık çalışanlarımız var. Onlar da böyle yüksek fedakar bir sınıf. Eğitimde sağlık hareketi, başlattık. Şimdi mesela okullarda sizin zamanınızda da olmuştur. Sağlık taraması yapılır ama kalır.  Biz öyle yapmıyoruz. Diş, göz, kulak, ortopedik taramalarını yaptırıyoruz. Sınıf öğretmenine zimmetli, okul müdürü, oradan ilçe kaymakamları başında, Milli Eğitim Müdürleriyle beraber, sonuna kadar da tedavi yaptırıyoruz. Bir çocuğumuzun, bir dişinin bile zayi olmasını istemiyoruz. Yani illa çekilmesin, bakımı yapılsın, tedavisi yapılsın veya da basit bir tedbirle işte gözlükle halledilecekse halledilsin. Anaokulundan ilkokul, altıncı sınıfa kadar böyle bir kitle belirledik. Bu konuda da doktor, ebe hemşirelerimiz, Milli Eğitim Müdürlerimiz, öğretmenlerimiz fedakar şekilde çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"VAN'IN ÖNÜ AÇIK"

Gönüllü profesyonellerle beraber yazılımcılar yetiştirdiklerini vurgulayan Vali Balcı, "Yine bir yazılımcı yetiştirme projemiz başladı. Liseye giden çocuklardan, böyle bu işe ilgi duyan birde üniversiteden gönüllü yine bu işin profesyonelleriyle beraber yazılımcılar yetiştiriyoruz.  Çocukların hayallerini gerçekleştirmeye çok katkı sağlayacağını düşünüyorum ve ümit ediyorum. Bunu da çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Newton diyor ya ben geleceği devlerin omuzlarına basarak gördüm. Ya dev gibi bir kitle ile bu işi yapıyoruz. Türkiye'de çok güzel insanlar var. Çok fedakar insanlar var. Van'ın önü de açık. Ha bizim görevimiz ne? Bizim görevimiz şehre enerji vermek. Şehri gelecek kuşaklara hazırlamak.  Nesiller geliyor, nesiller geçiyor. Ama mühim olan gelecek nesiller için ne yaptınız? Biz gelecek nesiller ve kuşaklar için daha güzel işler yapmaya gayret ediyoruz. Yeter mi? Elbette yetmez. Ama bütün aklımızı, zekâmızı, memleket ve millet sevgimiz çocuklarımız için, gençlerimiz için kullanmaktan büyük mutluluk ve bahtiyarlık duyduğumuzu ifade ediyoruz. Biz zaten şehrin hizmetkarıyız. Benim görevim de arkadaşlarımı yüreklendirmek, cesaretlendirmek, onların önündeki maddi, manevi, bürokratik engelleri kaldırmak. Bunu da ekip arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2022, 08:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER