Vali Balcı: İş birliğini önemsiyoruz

Van'ı geleceğe hazırlamak adına her alanda yapılacak çalışmaların istişare edileceği 'Van'ın Geleceği Çalıştayı'nın lansman toplantısı Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı'nın başkanlığında yapıldı. Lansman toplantısında konuşan Vali Balcı, iş birliğini ve uyumu çok önemsediklerini belirterek, Van'da uzlaşmayı, iş birliğini, birlikte iş yapma kültürünü geliştireceklerini ifade etti.

Vali Balcı: İş birliğini önemsiyoruz

Van'ın sorunlarının ve çözüm önerilerinin istişare edileceği 'Van'ın Geleceği Çalıştayı'nın lansman toplantısı yapıldı.

Ulaşım ve altyapı, diyanet hizmetleri, asayiş ve güvenlik, göç, kültür, turizm ve sanat, sanayi ve teknoloji, eğitim, sağlık, aile ve sosyal politikalar, çevre, imar ve kentsel dirençlilik, gençlik ve spor, ekonomi ve istihdam, kırsal kalkınma, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli sunu ve tarımın masaya yatırılacağı çalıştay, 30 Haziran- 01 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öncülüğünde yapılan ve Van için büyük bir önem arz eden çalıştay öncesi yapılan lansman toplantısına, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, kaymakamlar, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, hocalar ve öğrenciler katıldı.

VALİ BALCI: "İŞ BİRLİĞİNİ, UYUMU ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

'Van'ın Geleceği Çalıştayı'nda önemli mesajlar veren Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, "Bir şehrin en büyük zenginliği uzlaşma, iş birliği, birlikte iş yapma kültürdür. Uzlaşmacı şehirler, iş birliği yapan şehirler, koordine edilen şehirler, birbirine seven şehirler çok başarılı oluyorlar. Eğer bir şehirde insanlar uzlaşmayı bilmiyorsa, iş birliği yapmayı bilmiyorsa, birlikte iş yapma kültürleri yok ise, o şehirlerin ilerlemesi çok zor. Burada da aktörler başta ilin valisi olmak üzere, belediye başkanları, milletvekilleri, siyasi partinin başkan ve üyeleri, iş dünyası, esnaflar, üniversite, bürokrasi, kamu çalışanları, çiftçiler, basın ve diğer aktörlerin uyumlu olduğu şehirler çok başarılı oluyor. Bizim yapmak istediğimiz de budur. Şehrimizde uzlaşmayı, iş birliğini, birlikte iş yapma kültürünü geliştireceğiz. Birbirimizi daha çok sevip sarmalayacağız. Aynı zamanda bu aktörler arasında da uyumlu iş birliğini gerçekleştireceğiz. Şehrin gündelik problemlerini halletmemiz gerekiyor. Şehrin sadece gündelik problemlerinin halledilmesi yetmiyor. Şehrin aynı zamanda gelecek kuşaklar için, gelecek nesiller için hazırlanması da gerekiyor. Burada da ortak akıl devreye giriyor. İlin işi için herkese eyvallahımız var. Herkesin birbirine ihtiyacı var. Biz üstlendiğimiz görev itibariyle, yaklaşık 1 milyon 141 bin Vanlı hemşehrimizin, kadınıyla, erkeğiyle, kadınıyla, genciyle işlerini halletmeye çalışan insanlarız. Bu yüzden iş birliğini, uyumu çok önemsiyoruz. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Bugünkü toplantımızın amacı da budur" dedi.

"VAN'IN PROBLEMLERİNİ TARTIŞACAĞIZ"

Herkesin fikrine önem verdiklerini belirten Vali Balcı, "Herkesi önemsiyoruz. İnsanlar hiç akla, hayale gelmeyecek problemleri söylüyor. Burada Van'ın geleceğe hazırlama ve gündelik problemlerini çözmeyle ilgili bir çalıştay yapıyoruz. Bunu yoğun katılımcı bir anlayışla yapıyoruz. Çalıştay kapsamında 16 tane masamız var. Eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan spora, kültür turizmden ulaşıma, iletişimden enerjiye, kırsal kalkınmadan tarıma gibi değişik sektörler var. Burada katılımcı bir anlayışla problemleri ortaya koyacağız. Burada birkaç gün Van'ın problemlerini tartışacağız. Fikirleri, görüşleri olan yine sosyal medya üzerinden beyan edebilecek. Bu beyanları da inşallah değerlendireceğiz. Burada açık ve net bir şekilde yol haritamızı ortaya çıkarmış olacağız. Örneğim eğitimde bir yılda ne yapmak istiyoruz. İkinci yılda, üçüncü yılda ne yapmak istiyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede ne yapmak istiyoruz, bunu ortaya koymuş olacağız. Muhtemelen burada Van'daki konuların %90'nını halletmiş olacağız. Aynı toplantıları ilçelerde de kaymakamlarımız yaptı. Dolayısıyla Van'ın bütün haritasını ortaya çıkarmış olacağız. Bu projenin çok güzel olacağını düşünüyorum. Çalıştay sonrası kentin sorunlarını çözmek için el ele vererek gayret göstereceğiz. Yapmak istediğimiz budur. Dümeni bozuk olan gemiye hiçbir rüzgar yön veremez derler. Biz dümenimizi sağlam tutacağız ve rotamızı da belirlemiş olacağız. Çok güzel ve faydalı bir çalışma olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"YOL HARİTAMIZ BELLİ OLACAK"

Çalıştayda yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Balcı, "Her masada bir muhtar, ilgili kurum amiri, siyasi partilerden temsilciler, STK'lardan, iş dünyasından kişiler var. Hatta her masada 2 tane de lise, 2 tane üniversite öğrencisi olsun dedik. Onları da önemsiyoruz. Bu masadaki herkes kendi alanındaki kesimleri temsil edecek. Van Yüzüncü Yıl Üniversite de ilimizin bir değeri ve kıymetidir. Hocalarımıza ve rektörümüzü de teşekkür ediyorum. Bu iş hem pratik hem de bilimsel formatta yapılacak. Her masada ayrıca bir daire amirimiz de olacak. Harika bir çalışma olacağını düşünüyorum. Yol haritamız belli olacak. Van'ın da problemlerini bilmiş olacağız. Memlekete, millete, Van'ımıza, Vanlı hemşehrilerimizin huzuruna, refahına ilişkin, onların yararına fikri olanlarda sosyal medyada bu fikirlerini beyan etsinler. Önümüzdeki haftada bunun sonucunu görmüş olacağız. Yapılan işlerin de güzel tarafını görmek gerekiyor. İş yaparken, işin güzel taraflarını görmek lazım ve olumlu açıdan bakmak gerekiyor. Eksiğini de kırmadan düzeltmek lazım. Bu projenin ilimize ve hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

ARVAS: "VAN'IN SORUNLARINI KISA, ORTA VE UZUN VADELİ ÇALIŞMALARLA ÇÖZECEĞİZ"

Daha sonra söz alan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise, "Van'ın Geleceği Çalıştayı projesi gerçekten heyecan verici bir projedir. Sayın Valimizin riyasetinde ilk olarak Sosyal Destek Hızır Van Projesi'ne start verildi. Bu ekipler Van'ın tüm evlerini gezecekler. Van ile ilgili vatandaşlarımızın yaşamış olduğu sorunları tespit edip, bu sorunları ise kısa sürede inşallah çözüme kavuşturacaklar. Bugün ise yine Van ile ilgili,  Van'ın Geleceği Çalıştayı projesi gerçekten heyecan verici bir projedir. 16 madde de ne yapılabilir diye, bütün paydaşların fikir birliği ile istişare ile gerek üniversitemizin, gerek kurumlarımızın ve gerek valiliğimizin bunu tespit edip, Van'da şu sorun var ve bu sorunla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli çalışmamızı el birliği ile çözeceğiz. El birliği ile Van'ımızın envanterini çıkarıp, bu güzel projeyi hep beraber Van'ımıza kazandıracağız. Van YYÜ 40. Yılına girdi ve bu ilin lokomotifidir. Şehrin önderi, şehrin rehberi ve şehrin her alanına dokunan bir üniversite vizyonu ile inşallah bu hizmet rektörümüze nasip olur. Sayın valimizin vizyonel bakış açısı ile projeler peş peşe gelecek. Biz kentimizin imarı ve inşası için bütün paydaşlarla beraber el birliği ile kentimizin güzelleşmesine, yaşanılabilir bir turizm kenti, tarım, sanayi, huzur, ilim ve irfan kenti olması için hep birlikte çalışacağız" dedi.

ŞEVLİ: "VAN'IN GELECEĞİNİ BELİRLERKEN TÜM DETAYLARIN BİLİNMESİ GEREKİYOR"

Çalıştayı çok önemsediklerini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli,  "Sayın Valimiz Dr. Ozan Balcı'nın himayelerinde ve kendilerinin vizyoner bakış açısıyla 'Güzel Van'ımız, güzel El'imiz' için düzenlenen bu güzide çalıştayın sloganında 'Dünden Bugüne, Bugünden Yarına' şeklinde de belirtildiği üzere, şehirlerin bir kimliği olduğunu ve bu doğrultuda yapılacak çalışmaların gelecekte hayata geçirilecek projelerin belirlenmesinde; bu bağlamdaki yol haritalarının ihtiyaca binaen çizilmesinde önemli bir rolünün olduğunu çok iyi biliyoruz.  Çünkü Van'ın geleceğini belirlerken sahip olduğu coğrafi özelliklerinin, sosyolojik yapısının, kültürel birikiminin ve mirasının, ekonomik ve eğitim potansiyelinin, kadim tarihinin tüm detaylarıyla bilinmesi gerektiğinin farkındayız. Aksi takdirde ilimizin stratejik planını hazırlama noktasında eksiklikler olacaktır. Bu gerekliliklerden hareketle; bugün siz kıymetli katılımcılar ve kent paydaşlarımız ile lansmanını yaptığımız ve 30 Haziran - 1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek çalıştayda; ekonomi ve istihdam, eğitim, ulaşım ve altyapı, sağlık, göç, tarım, kültür, turizm ve sanat, asayiş ve güvenlik, çevre, imar ve kentsel dirençlilik, sanayi ve teknoloji, aile ve sosyal politikalar, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli sunumu, gençlik ve spor, diyanet hizmetleri gibi konular ve başlıklar, bahsettiğim yol haritalarının belirlenmesi adına çalıştaya katılacak siz saygın akademisyenler ve uzmanlar tarafından masaya yatırılacak ve çıkan sonuçlar bu özel amaca yani ilimizin daha da kalkınmasına, refah seviyesinin artmasına hizmet edecektir" diye konuştu.

"HER TÜRLÜ BİLİM TEMELLİ FAALİYETLERDE YER ALDIK"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin bütün potansiyeli ile şehrin hizmetinde olduğunu vurgulayan Rektör Şevli, "Van'ımızın gelişmesine katkıda bulunmak ve hizmet etmek için bir fırsat olarak nitelendirdiğimiz bu çalışmada görüş ve önerilerin paylaşılacağı oturumlarda, şehrimizin geleceğine ve hemşerilerimize, çocuklarımıza daha iyi bir Van bırakılması adına; çevre, yenilenebilir enerji, eğitim, ulaşım, kültür ve turizm gibi pandeminin ardından önemi bir kez daha gözler önüne serilen birçok başlık üzerinde durulacak, geleceğe yönelik projelere odaklanılarak ve bu bağlamda çözümler üretilerek gerçekleştirilmesi önerilen faaliyetlerin icrasında gerekli çalışmaların başlatılmasına kurumlarımız tarafından karar verilecektir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz, bütün potansiyeli ile şehrimizin hizmetindedir. Bu üniversitemizin başlıca misyonlarından biridir. Şehrin ihtiyaçlarını belirlemede, veri ve bilim ışığında Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalışmak bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. İlimizin ve ülkemizin milli menfaatlerine yarar sağlayacak her türlü bilim temelli faaliyetlerde her zaman, her koşulda seve seve yer aldık ve yer almaya devam edeceğiz. Üniversitemizin tek bir alanda yetkinliği yoktur. Eğitimden, araştırma geliştirmeye; sağlık alanından arkeolojiye; mühendislikten ziraat; güzel sanatlardan turizme; su ürünlerinden veterinerliğe; Mimarlıktan sosyal bilimlerin hepsinde 1800'un üzerinde akademisyenle güçlü, hatırı sayılır potansiyelimiz var. Bütün bu potansiyelimiz şehre dokunuyorsa varlık döngümüzü tamamlamış oluruz. Biz topyekûn bu bilinçteyiz. Bilim dünyasındaki üretimimizin dışında her koşulda şehrimize yarar sağlama noktasında, ilim irfan ışığında mülki amirlerimizin yanında yer alıyoruz" ifadelerini kullandı.

"VALİMİZİN BİLİME VE EĞİTİME ÖNEM VERDİĞİNE ŞAHİT OLDUK"

Van Valisi Dr. Ozan Balcı'nın bilime ve eğitime önem verdiğine şahit olduklarını ifade eden Rektör Şevli, "Verimize sahip çıkıp hak edilen seviyelerde adımızı ve dolayısı ile ilimizi dünyaya tanıtıyoruz. Sadece bilimsel süreçlerde değil sosyal ve kültürel alanlarda da hem şehrimizde hem de ülkemizde faaliyetlerimiz olmuştur. Valiliğimiz ile birlikte Van'ın alamet-i farikası olabilecek projelerde yer almak istiyoruz. Valimizin bilime ve eğitime önem verdiğine şahit olduk, bu bizleri heyecanlandırmış, üniversitemiz ile geldiği günden beri istişare etmiş, bilim dünyası ve bilim adamına değer vermiş ve tüm projelerinde üniversitemizin potansiyeli ile hareket etmek istemiştir. Her alanda ve her koşulda varız. Van'ın Geleceği Çalıştayı geniş katılımlı bir yapıya sahip ve sözde değil sahaya dokunmak isteyen bir niyet içermektedir. Sayın Valimizin bu işaretini önemsedik ve en hızlı şekliyle akademisyenlerimiz ile yola koyulduk. Sayın Valimizin bu özverili yönlendirmesi kayda değerdir. 108 ve benimle birlikte toplamda 109 akademisyenimiz çalışılacak 16 masada (eğitim, sağlık, ulaşım ve altyapı, asayiş ve güvenlik, tarım, kırsal kalkınma gibi) görev almıştır. Bilim adamlarımızın ve diğer kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, öğrenciler, kanaat önderlerinin ortak akıl ve yüksek istişaresi ile rasyonel çıktıların elde edileceğine ve moderatörlerimizin çalışma masalarındaki sinerjiyi yüksek tutacağına inanıyoruz. Kıymetli katılımcılar, sizden afili ve soyut çıktılar değil, kısa, orta ve uzun vadede pratiğe hemen dökülebilecek somut hedefler ortaya koymanızı bekliyoruz. Sorunları samimice belirleyip çözüm önerilerinizi soyut ifadelerle değil, tüm insan kaynaklarını, olanaklarımızı, tehditlerimizi ortaya koyarak, açık ve somut ifadeler ile ortaya koyunuz. Bu çalıştay şehre ve ülkemize dokunsun, uygulanabilir olsun. Bu çıktılarda, ortaya konan hedef ve stratejilerde üniversitemizin üzerine düşen ne ise Şehrimizin, Van'ımızın halkımızın hizmetindeyiz" dedi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER