UTA Sempozyumu’nun dördüncüsü Van’da düzenlendi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Gölü Çevresi Tarihi ve Kültürel Değerler Araştırma ve Uygulama Merkezi ev sahipliğinde 10 ülke ve 180 akademisyenin katılımıyla düzenlenen ve Van YYÜ’de gelenekselleşen ‘Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun bu yıl dördüncüsü düzenlendi.

UTA Sempozyumu’nun dördüncüsü Van’da düzenlendi

Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen Sempozyumda açılış konuşması yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, programa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek “4. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumuna katılan bilim insanlarını ve tüm konukları saygıyla selamlıyorum. Bu müstesna zamanda bizleri buluşturan, rahmetiyle kalplerimizi kaynaştıran yüce Rabbimize sonsuz hamdü-senalar olsun. Âlemlere rahmet, insanlığa rehber ve müminlere örnek olarak gönderilen Hazreti Peygamberimize, onun ehlibeytine ve ashabına selam olsun” dedi.

Rektör Şevli; “2019 Eylül ayında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü olarak destek verdiğimiz 1. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun açılış konuşmasını yapmıştım. Üniversitemizin 40. yılını farklı etkinliklerle kutladığımız bu yıl aynı zamanda UTAS’ın da dördüncü sempozyumuna tanıklık etmekteyiz. Süleyman Çelebi Mevlidi “Merhabâ Ey Kân-i İrfân merhabâ Merhabâ Ey Cân-ı Cânân merhabâ" sözlerinde olduğu gibi derin bir Peygamber sevgisiyle yazmıştır. Millet olarak İslam'la müşerref olunan günden beri Hazreti Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) her şeyden fazla sevildiğini, ona herkesten fazla hürmet edildiğinin en önemli göstergelerinden biri olan Süleyman Çelebi’nin Mevlid adlı eseri bugün bu sempozyumda da kendisine geniş bir ifade ile yer bulacaktır” diye konuştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Şevli konuşmasını; “4. Uluslararası Türkoloji Sempozyumuna katılarak katkıda bulunan tüm bilim insanlarına teşekkür ederim. Davetimizi kırmayarak sempozyumuna teşrif eden Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İmamı Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’a, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Köksal’a, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Durak’a, Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık’a da katkıları için ayrıca teşekkür ederim. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen tüm ekibe teşekkür eder, güzel ve verimli geçmesi dileğiyle saygılarımı sunarım. Bizleri Peygamber sevgisi ile buluşturan yüce Allah'ın, mahşer gününde de Resulünün livaül-hamd ismiyle müsemma sancağı altında da toplanmayı bizlere nasip eylesin” şeklinde konuştu.

Süleyman Çelebi'nin vefatının 600. yılının UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındığını hatırlatan ve bunun önemli olduğunu ifade eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Haziran ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelge ile Süleyman Çelebi'yi rahmetle yâd etmek amacıyla yıl boyunca etkinlikler düzenlenmektedir. Süleyman Çelebi'nin yazdığı Mevlid-i Şerif insana huzur veren bir eserdir. Okundukça, dinledikçe sanki ilk kez dinliyormuşsunuz gibi oluyorsunuz. Anlaşılan o ki; Süleyman Çelebi Mevlid'i çok gönülden yazmış. Bu eser gönülden yazılmasaydı 600 yıl boyunca en çok dinlenen ve okunan eser olmazdı” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin İlahi dinletisi ve Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafından Mevlid-i Şerif okumalarının yer aldığı IV. Uluslararası Türkoloji Sempozyumu’nun açılışına Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Emirşah Baştuğ, Vergi Mahkemesi Başkanı Halil Gündüz, Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, Van YYÜ Rektör Yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2022, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER