Tuşba'da süt üreticilerine eğitim

2021 yılında Van’ın Tuşba ilçesine bağlı 17 kırsal mahallede uygulanacak olan ‘Soğuk Süt Zinciri Projesi’ kapsamında süt üreticilerine eğitim veriliyor.

Tuşba'da süt üreticilerine eğitim

  Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tuşba ilçesinde kırsal mahallelerde süt üreticilerine eğitimler verilmeye devam ediyor. ‘Soğuk Süt Zinciri Projesi’nin başarıya ulaşması kapsamında erkek ve kadın yetiştiricilerin ikametlerine gidilerek eğitimler veriliyor.

  Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tuşba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle köy taziye evleri ve okullarında koronavirüs kurallarına uyularak 11 eğitici personel tarafından yaklaşık 35 bin saat sürecek eğitimler veriliyor.

  Tuşba ilçesindeki yetiştiricilere sürü yönetim elamanı, süt hijyeni, çayır-mera yem bitkileri yetiştiriciliği konularında eğitimler veriliyor. Eğitimler kapsamında hayvancılığa dayalı bölgede süt verimi ve kalitesini arttırıcı, hayvan ırkları, barınak şartları, kaba yem çeşitliliği, bakım besleme şartları, işletme büyüklüğü, makine donanım kullanımının arttırılması, yenilikçi tedbirlerin günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.

  “YETİŞTİRİCİLERİMİZE SÜRÜ YÖNETİM ELAMANI, SÜT HİJYENİ, ÇAYIR-MERA YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KONULARINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR”

  Konuyla açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, “2021 yılında Van ili Tuşba ilçesine bağlı 17 kırsal mahallede uygulanacak olan "Soğuk Süt Zinciri Projesi" yatırımının başarısı için, erkek ve kadın  yetiştiricilerin ikametlerine gidilerek eğitimlerin verilmesi planlanmış ve uygulamaya konulmuştur. İl Müdürlüğümüz tarafından DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na sunulan Soğuk Süt Zinciri Projesi onaylanmış ve iki kurum tarafından imzalanan sözleşme ile proje uygulama süreci başlamıştır. Projenin uygulanacağı mahallelerde bulunan yetiştiricilere Tuşba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle köy taziye evleri ve okullarında covit-19 kurallarına uyularak 11 eğitici personelimiz tarafından yaklaşık 3500 saat sürecek eğitimler verilmektedir. Eğitimlerin yaklaşık yarısı tamamlanmış, kursiyerlere sertifikaları verilmiştir. Yetiştiricilerimize sürü yönetim elamanı, süt hijyeni, çayır-mera yem bitkileri yetiştiriciliği konularında eğitimler verilmektedir. Hayvancılığa dayalı bölgede süt verimi ve kalitesini arttırıcı; hayvan ırkları, barınak şartları, kaba yem çeşitliliği, bakım besleme şartları, işletme büyüklüğü, makine donanım kullanımının arttırılması, yenilikçi tedbirlerin günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca küçük aile işletmelerinin 25-30 başlık sürdürülebilir ve rantabıl işletmelere dönüşümü, kesintisiz süt ve yavru üretiminin temini ve birim üretim maliyetlerini azaltıcı tedbirlerin geliştirilerek, yıl boyuna istikrarlı dağılan bir yavru ve süt üretimiyle, her işletmede günlük en az 500-1000 kg kesintisiz süt üretim kapasitesine sahip ekonomik gelir seviyesini oluşturma, üretimde kadın ve erkek katılımcılığını arttırması eğitimlerimizin en önemli amaçlarındandır” ifadelerini kullandı.

  Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29