TDİ Besi OSB için bakanlığa rapor sunuldu

Van TSO’nun en önemli projelerinden bir tanesi olan Van TDİ Besi OSB’nin yatırım programına alınması için fizibilite raporu bakanlığa gönderildi.

TDİ Besi OSB için bakanlığa rapor sunuldu

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) kent için hayata geçireceği vizyon projelerden bir tanesi olan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin (Van TDİ Besi OSB) yatırım programına alınması için fizibilite raporu Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderildi.

Van TSO ile birlikte Van Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret Borsası, YİKOB, İpekyolu Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Gürpınar Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklığında; Edremit ve Gevaş ilçe sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 4 milyon metrekarelik alanında hayata geçirilecek olan projenin, 2021 yılının Kasım ayında kuruluş protokolü onaylanmıştı. O dönem müjdeli haberi paylaşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şu ifadeleri kullanmıştı: “Van ilimizde 40 bin büyükbaş hayvanın yetiştirileceği, 3 bin 500 vatandaşımızın iş ve aş sahibi olacağı, 3 bin 943 dekarda faaliyet gösterecek Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB’nin kuruluş protokolü Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli beyefendi tarafından 5 Kasım 2021 tarihinde onaylanmıştır. Van Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB, onay sonrası 31 sicil numarası ile tüzel kişilik kazanmıştır.”

183 ADET İŞLETME KURULACAK

TDİ Besi OSB’ni yeri, yapılacak olan yatırım ve gelinen son nokta ile ilgili Van TSO’dan yapılan yazılı açıklamada, “TDİ Besi OSB, Gevaş Gündoğan ve Edremit Köprüler Mahallesi sınırları içinde yer alan VAN-ET A.Ş. karşısı Bitlis Hakkari karayolu üzeri mevkide, yaklaşık 4 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanmaktadır. 2 Etaptan oluşacak OSB’de; 31 adet 50 baş, 43 adet 100 baş, 92 adet 250 baş, 14 adet 500 baş ve 6 adet 750 baş olmak üzere toplamda 186 adet besi sığır işletmesinin yanı sıra 3 adet de sanayi sitesi yapılması planlanmaktadır. Aynı zamanda TDİ Besi OSB’nin temel ihtiyacını olan hayvan yemi üretimi için yem sanayi tesisleri, ahırların atıkları olan gübrelerin işlenmesi için gübre işleme tesisi, yine çıkan atıkların işlenip biyogaza dönüştürülebilmesi için biyometan tesisi, kesime giden hayvanların etlerinin işlene bilmesi için et işleme ve paketleme tesisi, çıkan hayvan derilerinin işlenebilmesi için deri işleme tesisi kurulması planlanmaktadır” denildi.

“EKONOMİYE KATMA DEĞER KATACAKTIR”

Projenin hem kent ekonomisine hem de bölge ekonomisine katma değer katacağı ifade edilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Et üretimi açısından ilk zamanlar bölgenin kademeli olarak da ülkenin et ithalatını azaltacak ve hatta örnek olabilmesi açısından diğer illerde de yaygınlaşması sağlanarak ithalatı bitirip ihracatına katkı sağlayacak önemli bir çalışmadır. Proje yerinde etüt çalışmaları ve yer seçim komisyonu yetkililerince yapılan toplantılar neticesinde proje alanının tamamen kesinlik kazanması sonrası ÇED proje tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 Kasım 2021 tarihinde 31 sicil numarası ile Van TDİ Besi OSB tüzel kişiliğini kazandı. Son olarak yatırım programına alınması için bakanlığa fizibilite raporu gönderildi."

Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2022, 15:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER