Taziye oyununa büyük ilgi…

Ünlü yazar Murathan Mungan’ın eşsiz eserlerinden biri olan "Taziye" oyunu önceki gün Van Bölge Tiyatrosunda bir kez daha sahnelendi. Van Bölge Tiyatrosu'nda sahnelenen oyun büyük beğeni topladı.

Taziye oyununa büyük ilgi…

  Her oyunu ile kendinden söz ettiren ve hemen hemen bütün festivallerden ödülle dönen Murathan Mungan’ın Mezopotamya üçlemesinden olan ‘Taziye’ oyunu Van Bölge Tiyatrosu'nda beş haftadır Vanlı Tiyatroseverlerin beğenisine sunuluyor ve kapalı gişe oynuyor.

  Törenin acı yönlerini bir kez daha ortaya koyan Taziye oyunu,  evladını nice sancılar ve bin bir türlü emeklerle büyüten annenin, öz evladı tarafından öldürülmesine şahitlik edip töreye bir kez daha lanet ediyor.

  “OYUN ÖLDÜRME ÜZERİNE KURULU TÖRE GELENEĞİNİ KONU ALMIŞTIR”

  Taziye oyunuyla ilgi gazetemize açıklamalarda bulunan Oyuncu ve yönetmen Mesut Irk, “Taziye, yazar Murathan Mungan’ın Mezopotamya üçlemesi denilen oyunlarından biridir. Diğerleri Geyikler Lanetler, Mahmut ile Yezida adlı oyunlarıdır. Oyun öldürme üzerine kurulu töre geleneğini konu almıştır. Karakterler; Bedirhan Ağa, Fasla kadın, Kevsa ana ve Heja’dir. Bedirhan ağa öç almak için Fasla kadını, kurulu düğünden kaçırıp kendisine eş yapmıştır. Fakat zamanla onu sevmiştir ve kan davası sevgiye dönüşmüştür. Oğulları Heja doğmuştur. Buna rağmen aileler arası savaş bitmez ve Faslı kadının babası Bedirhan Ağa’yı öldürtür. Bunun üstüne Heje kan davası gereği annesini öldürmek zorunda kalır. Çünkü başta Bedirhan Ağa’nın annesi Kevsa ana olmak üzere tüm aile törelerin yerine getirilmesini istemektedir. Bu arada Tüfekliler ve ağlayıcı hem koro işlevi görüyor, hem de oyunculuk yapıyorlar. Oyunda töre baskısı, Heja’nin başkaldırısı, insanların sosyal durumları, hırsları, öç ve tutkuları ve bunların arasında sıkışan sevgi evrensel boyutta işleniyor” dedi.

  “TÖRE ADI ALTINDA KADINLARIN VAHŞİCE KATLEDİLMESİNİ KINIYORUZ”

  Oyun yönetmeni ve Bölge Tiyatrosu Kurucularından Mesut Irk ‘Taziye’ oyununu başı oyalı, yazmalı anaların sessiz iniltisini olarak nitelendirdiğini belirterek, “Her oyunu ile kendinden söz ettiren ve hemen hemen her oyunu ile büyük festivallerden ödülle dönen Murathan Mungan’ın Mezopotamya üçlemesinden olan Taziye oyunu, Van’ın en büyük özel tiyatrosu Van Bölge Tiyatrosu'nun bu sezonki en iddialı projesidir. Taziye oyunumuz beş haftadır Vanlı Tiyatroseverlerin beğenisine sunuluyor ve kapalı gişe oynuyor. Van Bölge Tiyatrosu'nun ekibi tamamıyla amatör ve yıllarını bu işe gönüllü olarak adamış bir grup tiyatro severin omuzlarında ilerliyor. Dekorundan kostümüne, ışıklarından aksesuarına kadar her şey ekip içinde dayanışma ile yapılıyor. Bu ortam ve bu sanat anlayışı ile Van halkının da takdirini topluyor.  Töre, aşk, intikam, ölüm, savaşının sıkışıklığında en büyük zorluğu yaşayan kadınların eril sisteme ve yazılı olmayan kanunlara ağalık, atalık, hukuku için sessiz kalışının farkına varmışlığını anlatmak istedik. Oyunun finalinde de bu emeği dünyanın neresinde olursa olsun töre adı altında kadınların vahşice katledilmesini kınayıp annelere ağman ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER