Tanış: Gürpınar'da önemli hizmetlere imza atıyoruz

Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, görevi devraldıkları günden bugüne ilçede önemli hizmetlere imza attıklarını, özellikle istihdam konusunda verdikleri sözlerin tutulduğunu belirtti. Tanış, tevazu, samimiyet ve gayret içerisinde hareket eden bir ekiplerinin olduğunu anlatarak, Gürpınar'ı hizmet anlamında iyi bir noktaya taşıyacaklarını dile getirdi.

Tanış: Gürpınar'da önemli hizmetlere imza atıyoruz

Van'daki gazetecilerle ilçede bulunan Norduz Sofrası'nda kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı.

Milletin teveccühü ile 2019 seçimlerinde %54'lük bir sonuçla Gürpınar Belediyesi'nde iktidara geldiklerini belirten Başkan Tanış, "Gürpınar Belediyesi'nde iktidara başladığımızda yeni bir inançla, yeni bir vizyonla başlamayı planladık. Burada belediye hizmetlerinin alışılmışlığın dışında, yeni bir vizyonla başlaması kanaatine vardık. Tabi seçim döneminde, hem seçim çalışması yapıyorduk hem de belediyenin resmini çekiyorduk. Burada özellikle bölgemizde Ak Belediyeciliğin hakim olmaması nedeniyle farklı bir anlayış hakimdi. Vatandaş nezdinde 'belediye nedir' diye sorduğumuzda, bizim temel dolgumuzu yapan, bizim için temele kazan, özel işlerimizi yapan, gerektiğinde bize kum, briket gönderen kurum cevabını alırdınız. Hâlbuki belediye her alanda, istihdamından tutun, yatırımına kadar birçok misyonu üstlenmiş bir kurumdur. Bunu hakim kılmak adına, önce personelimizle yeni bir başlangıç yaptık" ifadelerini kullandı.

Tanış, yeni bir sayfa açtıklarını anlatarak, "Bilindiği gibi belediyeler biraz da siyasi kurumlardır. Belediyelerde çok değişik gruplar mevcuttur. Biz hepsini toparladık ve dedik ki, burada tek bir grup vardır; oda millette hizmet grubudur. Onun dışında kimsenin hiçbir grubu yoktur. Bu misyonla devam edeceğiz. Şuan 90'na 10 oranını tersine çevirdik. Şuan %90 tevazu, samimiyet ve gayret bilinci içerisinde hareket eden bir ekimiz var" şeklinde konuştu.

TANIŞ: "SÖZLERİMİZİ YERİNE GETİRDİK"

Seçim döneminde verdikleri sözlerin çoğunu yerine getirdiklerini belirten Tanış, "Gürpınar Belediyesi'nin sizlere de haberleri geldiğinde 'yapacak işimiz, millette sözümüz var' paylaşımını görürsünüz. Bu çok anlamlıdır. Sadece kulağa hoş gelsin diye, güzel bir söz olsun diye değil, gerçekten bizim amacımızın tamamını kapsayan bir slogandır. Evet, yapacak işimiz var, aynı zamanda da millete sözümüz var. Zaman zaman seçim videolarını dinlerim. Seçim konuşmalarımızı ve verdiğim sözleri dinliyorum. Bu azimle çalışıyoruz. 2. yılımızı geride bıraktık. Birçok sözümüzü yerine getirmiş olduk. Öncelikle bölge için hayalim olan ve seçim esnasında okey salonunda kararını aldığım bir projemiz var. Buda istihdam projesiydi. Seçim vaadidir dediler, böyle bir şey olmaz dediler. Şuan Doğu Güney Doğu'nun en prestijli, en kapsamlı fabrikasını hizmete sunduk. Şuan 200-210 civarında insanımız işe başladı. Yıl sonuna kadar hedeflediğimiz 400 kardeşimiz ve Şubat, Mart aylarına kadar da hedeflediğimiz 600 kardeşimiz orada evine ekmek götürecek" dedi.

"600 GENÇ İSTİHDAM EDİLECEK"

 İlçede kurulan tekstil fabrikasında ilk etapta 200 kişinin çalıştığını, kısa süre içinde bu sayının 6 yüze ulaşacağını belirten Tanış, "Biz yeni yollar açabiliriz, bizler bol bol parke taşı, asfaltlar yapabiliriz. Ancak, gençlerimizi istihdama, üretime ortak edemezsek ve gençlerimizi mutlu etmezsek, yaptığımızın işin hiçbir anlamı kalmıyor. Bu anlamda 600 gencimiz bu fabrikada evine ekmek götürecek, en azından çocuğuna ben senin çikolatanı unuttum demeyecek ve başını önüne eğmeyecek. Bu benim hayalim olan bir projeydi ve bu projenin devamı gelecek. Birinci fabrikanın çalışmasını gördükten sonra, ikinci etaplara başlayacağız. Bu fabrikaların devamı gelecek. Şuanda bir işadamımız burada kendi imkânlarıyla bir fabrika açıyor. Bu fabrikanın imar işlerini hızlandırdık. İnşallah 300-400 kardeşimizi de o istihdam edecek. Bu anlamda bize iftira atanlarda oldu. Biz gerçekte hayal oldu desinler diye değil, hayaldi gerçek oldu sözünün üzerinde yürüyoruz. Bunu da başardık" şeklinde konuştu.

HOŞAB PROJESİ'NİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Başkan Tanış, konuşmasında Hoşab Projesi'nin de önemine işaret ederek, "2014 yılında bilindiği gibi yine adaydım ve nasip olmadı. O yılda yine bir projem vardı. Hoşab'ın kentsel dönüşümüydü. Hoşab tarihiyle, kültürüyle son Osmanlı beldesidir. 600-700 yıllık bir geçmişi olan bir beldedir. Ancak oradaki metruk yapılar, oradaki eski barakalar, hem tarihi ambiyansı bozmuş hem de artık içerisinde sağlık ticaretin de yapılamayacağı bir hale gelmişti. Bu anlamda da bu dönüşüme de başladık. Bu projenin de birinci etabı başladı. Binalarımız yükseliyor. Şuanda 27 dükkan ve 18 lojmanın temeli atıldı. Hızlı bir proje daha yapıyoruz. İnşallah ikinci etabını da bu yıl hayata geçireceğiz. Üçüncü etabıyla ilgili de, resmi kurumların kendi aralarındaki anlaşmazlıktan dolayı bekliyoruz. Bu yatırımla ilgili kaynağımız var. Hükümetimiz, bakanlarımız, vekillerimiz, il teşkilatımız bu konuda bize kaynak sağlıyor. Gürpınar Belediyesi olarak kaynak problemimiz yok. Göreve geldiğimizde sonradan çıkan davalarla ilgili 21 milyonluk bir borç devraldık. 35 bin nüfuslu bir belediye için çok büyük bir borçtur. Azmettik, çalıştık ve bunu 4 milyona düşürdük. Bundan sonra yükseltme hesabını yapacağız. Vatandaş ne kadar bizim borcumuzun olduğuyla ilgili değil, neler yaptığımızla ilgilenir. Bu anlamda biz milletimize hizmet edeceğiz ve bu eserleri bırakacağız. Çünkü insanlar eserleriyle konuşulur" ifadelerini kullandı.

 GÜRPINAR'A DOĞALGAZ VERİLECEK

 Gürpınar'a doğalgaz müjdesini verdiklerini anlatan Başkan Tanış, "İnşallah 2022 yılında taşımalı sistemle doğalgaz verilecek. Taşımalı sistemi de tercih etmemizin sebebi, Gürpınar'ın merkez nüfusu 8 bin, ancak aradaki mesafe 20 kilometre. Yani 20 kilometre demek, 20 bin nüfus demektir. Eğer altına düşerse, şirketler orada karlılık hesabı yapar ve Van'ın kullandığı metreküp birimden çok daha fazlasını burada tüketmek zorunda kalır. Ama taşıma sistemiyle Van ile aynı ölçüde kullanacaklar. Aynı para miktarını verecekler. Bizim açımızdan en olumsu budur. 2022'de inşallah bunun startını veriyoruz. Seçim döneminde yine Gürpınar merkezini büyütme sözünü vermiştik. Yine konutlar projemiz vardı, ona da başlıyoruz. TOKİ'den yerimizi aldık. Şuan gerekli yazışmaları yapıyoruz. İnşallah birinci etapta kendi imkânlarımızda 80 ile 100 konuta yılsonunda başlamayı planlıyoruz. Bunun devamı gelecek. Bu anlamda işadamlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Burada güzel parseller var. Kat karşılığı bunları anlaştıracağız ve bu konut sorununu çözeceğiz. Burada binin üzerinde askerimiz, polisimiz, memurumuz Van'a gidip, gelmek zorunda kalıyor. Gürpınar'da kazanıp, Van'da tüketmek zorunda kalıyor. Kış şartlarında yaşadıkları sorunları da biliyoruz. Bu konutları çözdüğümüzde Gürpınar'ın merkez nüfusunu yükselteceğiz ve inşallah ekonomiye de can katacağız" açıklamasında bulundu

HEDEF 1,5 MİLYON METREKARE PARKE TAŞI DÖŞEMEK

Parke taşında rekor üstüne rekor kırdıklarını söyleyen Başkan Tanış, "Bütün Van belediyelerinin toplamının iki katı kadar parke taşı döşedik. 2019 ve 2020 yılında yaptığımız parke taşı 352 bin metrekare, bu yıl 230 metre kare daha çıktık. 300 bin metrekare daha çıkıyoruz. Toplamda 1 milyon metre kareye yakınını bu yıl tamamlıyoruz. Hedefimiz 1,5 milyon metrekaredir. Çünkü Gürpınar 3 ilçe kadardır. Coğrafi olarak da Van'ın 4'te 1'i kadardır. Bu hizmeti daha aktif hale getirmek için, hem vatandaşlarımızın alıştıkları hizmetleri kesmemek adına hem de kendi projelerimizi yapmak adına, yeni araç filosunu aldık. Parasını ödedik, fakat pandemiden dolayı firma bize bu araçları 9'ncu ayda teslim edeceğini söyledi. 2 çöp kamyonu, 3 damperli kamyon, 3 iş makinesi ve 1'de pikapı araç filomuza ekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda tekrar filomuzu güçlendireceğiz. Çünkü insanımız bizden hizmet bekliyor. Bizden laf, bahane beklemiyor. Başladığımız dönemden bu yana 191 kilometre sulama kanalı, 17 adet bulama göleti yaptık. 93 adet su bendinin yapımını Gürpınar Belediyesi olarak yaptık. 174 metre ise sanat yapı çalışması yaptık. Buda bir rekordur. Çiftçimizin yanında olmaya gayret ediyoruz. İmkânlarımız doğrultusunda bu bizim alanımız değil, bu bizim işimiz değil muhabbetine imkanlar el verdiği müddetçe çok fazla girmiyoruz. Yine Büyükşehir Belediyesi ve Gürpınar Belediyesi ortaklığıyla bugüne kadar 20 kilometre BSK sıcak asfalt yaptık. Biz sati kaplamaya girmiyoruz. Çünkü bunun ömrü 1 yıldır. Buda vatandaşın parasını çöpe atmak demektir. BSK'nın ömrü 10-12 yıl arasındadır. Bu yıl ihalesi yapılan yine 6 kilometresi Gürpınar Belediyesi, 13 kilometresi Büyükşehir kaynağı olmak üzere 19 kilometre daha BSK asfalt yapıyoruz. Bir projemiz var, bunu başarabilirsek ekstradan 30 kilometre daha yapacağız. Toplamda 70 kilometre BSK yapmış olacağız. Bunun da bedeli 28 milyon Türk Lirasıdır" diye konuştu.

KURULAN GİMER İLE HAYIRLI HİZMETLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gürpınar İyilik Merkezi çalışmalarını anlatan Tanış, "Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde de çok ciddi işler yaptık. İlk olarak Gürpınar'da GİMER'i (Gürpınar İyilik Merkezi) kurduk. Bu merkezimiz şuanda çok işe yarıyor. Bu merkezimiz insanların iyilik yapmasına öncülük ediyor. Bu anlamda çok sayıda iş başardık. Birçok çocuğumuz giydirdik. Yaklaşık 4-5 vatandaşımıza sıfırdan ev yaptık. Bu merkez kapsamında yaşlılar ziyaret ediliyor, hastalar ziyaret ediliyor. Evde bakım hizmetleri, kuaför hizmetleri veriliyor ve her türlü ihtiyaçları özellikle pandemi döneminde karşılanıyor. Bu Gürpınar İyilik Merkezi'nin başarısıdır. Başlı başına bir birim olacak buna inanıyoruz. Çünkü insanlarımızın da iyilik yapmasına vesile oluyoruz. İftarını paylaş projesi Gürpınar'da çok ciddi ses getirdi. Yaklaşık 30 bin aileye sıcak yemek dağıtıldı. Bunu daha da genişleteceğiz. Bunun kaynağı da hayırsever vatandaşlardan geliyor. Bunu önümüzdeki dönemlerde de daha genişleteceğiz" dedi.

KÖYLERDE TİYATRO ŞENLİKLERİ…

Köylerde tiyatro etkinlikleri düzenlediklerini anlatan Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, "Bir masal, bir köy projesi düzenledik. Siz tiyatroya gelemiyorsanız, biz tiyatroyu köyünüze getirelim. Bu projemiz Kültür Bakanlığı'na kadar gitti. Bu anlamda köy okullarımıza zaman zaman tiyatro ekiplerimizi gönderdik. Yeni belediyemiz tarafından açılan, tiyatro, güreş, müzik kursları da devam ediyor. Pandemiden dolayı zaman zaman sekteye uğrasa da, bunu sürdürüyoruz. 'Güçlü Aile, Güçlü Gürpınar' sloganıyla ilkini geçen yıl yaptığımız ve ikincisini yarın (bugün) yapacağımız evlilik okulu projesi var. Evlenme yaşının geçtiğini görüyoruz. Hızla boşanmaların yapıldığını görüyoruz. Gençlerin kendi aralarında sorunlarını, konuşarak çözemeyecek hale geldiğini görüyoruz. Buna bizim bir el atmamız gerekiyor. Yine seçimde mağdur ailelere çeyiz sözümüz vardı. Bu iki projeyi birleştirdik. Kura sonucu bu ailelerimize hediyelerimizi takdim ediyoruz. Ama en önemlisi 14 günlük bir kurstan geçiyorlar. Dışarıdan eğitimciler, diyanetten, sağlıktan, kursiyer hocalarımız geliyor. Bu konuda gençlerimizi bilinçlendiriyorlar. Eğer ailenin temelini sağlamlaştıramazsak, biz bu toplumu sağlamlaştıramayız. Buda çok ciddi ses getiren projelerimizden biridir" ifadelerini kullandı.

KIRSALDA YAPILAN ÇALIŞMALAR…

Başkan Tanı, kırsal bölgelerde yapılan çalışmalara da işaret ederek, "Yine kırsal mahallelerimize 3D sinemayı götürüyoruz. Çocuklarımıza farklı bir heyecan getirdi. Bunu sürdürmeyi hedefliyoruz. Bütün okullarımızda bu hizmeti vereceğiz. Yine 2019 yılında çok büyük iftar sofraları kurmuştuk. İnşallah bunlarda yine devam edecek. Tarihte Gürpınar paneli düzenledik. Öncelikle Gürpınar'ın, Güpınar'ı tanıması lazım. Bununla ilgili paneller ve yarışmalar düzenledik. Türkiye geneli bir sempozyum hazırlığımız vardı, pandemiden dolayı bunu biraz erteledik. Bunu önümüzdeki süreçte sürdüreceğiz. 20 günlük Kültür Koruma Kurulu'na destek verdik ve Gürpınar'ımızı yeniden keşfedelim dedik. Bu anlamda 20 günlük çalışmayı bitirdiler. Yeni kaleler, Gürpınar'da yeni hanlar keşfettiler. Önümüzdeki dönemlerde inşallah bunları, birlikte paylaşacağız. Yine sosyal belediyecilik anlayışıyla, hoş geldin bebek projemiz devam ediyor. Ailelerin mutluluğuna ortak oluyoruz. Yerel yönetim çalışmalarımızla, aktif rol alması amacıyla, gençlik meclisleri kurduk. Şunda Kültür Sosyal İşler Müdürlüğümüzün bünyesinde, siyasete girmeden, siyaset yapmadan 69 gençlik meclisimiz kuruldu. 10 meclis eksiğimiz var. Oda nüfusu az olan köylerimiz var, ondan dolayı aksadı. 69 gençlik meclisimiz, 10'nar kişilik yönetimleriyle şuan hazırdır ve aktif bir şekilde çalışıyorlar. Bunun yanında çocuk meclisleri kurduk. Önümüzdeki dönemde bu kenti, bu belediyeyi sizler yöneteceksiniz, şimdiden bu alışkanlığı edinin diye çocuk meclisleri kurduk. Bu çalışmalar devam ediyor. Aynı zamanda şuanda 23 kadın meclisimiz de kurulmuş durumda. Bunları da genişletme çabası içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

SPOR ETKİNLİKLERİ…

Spor etkinliklerine de vurgu yapan Başkan Tanış, "Futbol, voleybol, beyzbol turnuvaları düzenledik. Hem okullar arası, hem de mahalleler arası futbol turnuvaları düzenledik. 2019 yılında çok ciddi bir karşılığının olduğunu gördük. Bu aşılamayı biraz daha sürdürebilirsek, yine köyler arası futbol turnuvalarını başlatacağız. 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nde çok ciddi bir etkinlik düzenledik. Burada bir farkındalık yaratmaya çalıştık. 'Su hayattır' sloganıyla, dışarıdan gelen 200 bisikletçimizin katılımıyla, suyun doğru kullanımına dikkat çektik. Dünya Kahvaltı Günü'nde düzenlemiş olduğumuz etkinlikle 400 gencimize, pandemi döneminde evde kalın, birlikte kahvaltı yapacağız demiştik. Bu gençlerimizle bir kahvaltı programı gerçekleştirdik. GİMER kapsamında 'bir çocuk da sen giydir' kampanyasında birçok ilimizde rağbet oldu. Birçok işadamı birimlerimizi aradılar. Şuana bin 950 çocuğumuz giydirdik. Bu projemiz devam edecek. Yine söylüyoruz Norduz Sofrası sadece bir sofradan ibaret değildir. Gelirinin 3'te 2'sini eğitime harcıyoruz. Bu kapsamda şuana kadar 35 okulumuzun onarımını yaptık. Yine bu yıl 17 okulumuzun çevre duvarını yapacağız. Aynı zamanda diğer ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 6 kütüphaneyi de donattık" dedi.

DEVAM EDEN PROJELER…

Hayata geçen projelerin yanı sıra, devam eden projelere de vurgu yapan Başkan Tanış, "Bunların dışında bir de devam eden projelerimiz var. Prestij caddelerimiz, kültür sokaklarımız, ana caddelerimizin ıslahı ve sağlıklaştırılması amacıyla bir ihalemiz çıkmıştı. O ihaleyi geri çektik. Şimdi büyütüyoruz. Yaklaşık 4,5 milyonluk bir işti. Şuan yaklaşık 7-8 milyon hale getirdik. Prestij caddelerimizle Gürpınar farklı bir anlam kazanacak. Özellikle okullar, hastane bölgesi hem yeşillendirme, hem mini parklar, yürüyüş yolları, kaldırım çalışması, ışıklandırma ve ağaçlandırma çalışmalarıyla, bunları da bitirip halkımızın hizmetine sunacağız. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar 14 bin 500 ağaç dikimi yaptık. 3 bin meyve fidanını belediye olarak vatandaşlarımıza dağıttık. Bu hizmetimiz devam edecek. Gürpınar Belediyesi çalışıyor. Gürpınar Belediyesi basit işlerle, gündeme gelen bir belediye değil. İcraatla, üretimle, yatırımla gündeme gelen bir belediyedir. Buna çok dikkat ediyoruz. Biz iş için, üretim için geldik ve bunlarla gündemdeyiz. Bu anlattıklarımızın çok daha fazlasını inşallah önümüzdeki süreçte yapacağız. Semt sahaları anlamında çalışmalarımız sürecek. Semt sahaları sayımızı 20-25'e çıkaracağız. İlçemizde şuanda 5 tane semt sahası yapılıyor" diye konuştu.

Başkan Tanış ve beraberindekiler, basın toplantısının ardından, ilçeye yaklaşık iki kilometre uzaklığında bulunan ve 210 kişinin istihdam edildiği tekstil fabrikasını ziyaret etti.

Başkan Tanış, fabrikadaki çalışanlarla sohbet ederek, yıl sonuna kadar fabrikada 600 kişinin istihdam edileceğinin planlandığını dile getirdi.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2021, 07:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER