Tandır yanıkları Van'da masaya yatırılacak

Van İl Sağlık Müdürlü ile SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi birlikteliği ile Van'da 'Yanık Sempozyumu, Tandır Yanıkları Çalıştayı' düzenlenecek. Çalıştayda tandır dumanının zararları ve yanık tedavisi ile ilgilenen tüm paydaşlar bir araya getirilerek, sağlık çalışanlarının bu konudaki bilgi düzeyi arttırılarak toplumsal duyarlılık oluşturulması hedefleniyor.

Tandır yanıkları Van'da masaya yatırılacak

  Van İl Sağlık Müdürlü ile SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi iş birliği düzenlenecek olan 'Yanık Sempozyumu, Tandır Yanıkları Çalıştayı'nda Van ve yöresinde sıkça karşılaşılan tandır dumanın sağlığa etkileri ile ilgili bir rapor hazırlanarak, politika yapıcılar ve yöneticilerle paylaşılacak.

  Çalıştayda tandır dumanının sağlık üzerindeki etkisi irdelenerek, paydaşlarla paylaşılacak. 'Yanık Sempozyumu, Tandır Yanıkları Çalıştayı'nın 5-6 Haziran tarihlerinde düzenleneceği belirtilirken, çalıştaya çok sayıda Profesörün katılım sağlayacağı öğrenildi.

  "ÖZELLİKLE GELİŞMEKTE OLAN BİZİM GİBİ ÜLKELERDE, YANIK VAKALARI DAHA FAZLA GÖRÜLMEKTEDİR"

  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sempozyum Başkanı ve Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu "Yanık Travması yanmaya maruz kalan bireyin yanı sıra tüm aileyi ve sağlık camiasını da ilgilendirmektedir. Özellikle gelişmekte olan bizim gibi ülkelerde, yanık vakaları daha fazla görülmektedir. Ancak bu hastalara yaklaşımda maalesef bilimsel yöntemin takip edilmediği pratikte gözlemlenmekte olup, kırsal kesimde yanık yaralarına; salça, diş macunu, yoğurt ve toprak gibi maddelerin halen uygulandığı bilinmektedir. Doğu Anadolu Bölgesine hizmet veren SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Yanık Ünitesi, tüm yanık vakalarına müdahale etmekle birlikte, ağırlıklı olarak korkunç sonuçları olan tandır yanıklarını da tedavi etmektedir. Yanık Ünitesi çalışanları, yanık travmalarıyla ilgili ciddi bir bilgi boşluğu olduğu gerçeği ile hemen hemen her gün karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

  "FACİA ÇUKURLARINA DUR DE!-MEK" İSTİYORUZ"

  Tandırların yoğun olarak kullanıldığı yörelerde yanık vakalarıyla birlikte, tandır dumanının neden olduğu kanser, KOAH gibi diğer hastalıklar da görüldüğünü belirten Müdür Sünnetçioğlu, "Tandır, bu hastalıklara neden olması bakımından toplum nezdinde "Ölüm Çukuru" olarak da nitelenmektedir. Bu realiteler karşısında tüm paydaşların bilgilenmesi, ayrıca bu tarz yanık travmalarına müdahale noktasında hazırlıklı olunması ve toplumun daha sağlıklı bir çevrede refah halinde yaşaması için toplumsal sorumluluk bilinci ile 05-06 Haziran 2021 tarihinde geniş katılımlı "Yanık Sempozyumu, Tandır Yanıkları Çalıştayı" planlanmıştır. İlimizde ilk kez düzenlenecek olan bu Sempozyumda siz kıymetli katılımcılarla birlikte bu "Facia Çukurlarına Dur De!-mek" istiyoruz" ifadelerini kullandı.

  5-6 Haziran tarihlerinde Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu başkanlığında düzenlenecek olan 'Yanık Sempozyumu, Tandır Yanıkları Çalıştayı'nda Prof. Dr. Kaya Yorgancı, Prof. Dr. Osman Abbasoğlu, Prof. Dr. Ali Konan, Prof. Dr. A. Çınar Yastı, Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya ve Doç. Dr. Sebahattin Çelik'in Bilimsel Komite Başkanları olarak yer alacağı belirtildi.

  Sempozyum düzenleme kurulunda ise ve Doç. Dr. Sebahattin Çelik, Uzm. Dr. Remzi Sakırkaya, Op. Dr. Hakan Köksal, Op. Dr. M. Kadir Bartın, Dr. Serpil Sevimli Deniz'en görev alacağı ifade edildi.

  Ar-Ge biriminde ise Fatma Erdemir, Reyhan Çinik, Selam Çakay ve Nail Kadak'ın görev aldığı belirtildi.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29