Takva: Shopping Fest Van için önem arz ediyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yarın başlayacak olan ve 5 Nisan tarihine kadar sürecek olan Van Shopping Fest (Van Alışveriş Günleri) ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı. Van TSO hizmet binasında gerçekleşen toplantıda konuşan Necdet Takva, Van Shopping Fest'in kent için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Takva: Shopping Fest Van için önem arz ediyor

Van Valiliği himayesinde Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Edremit Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) katkılarıyla gerçekleştirilecek 'Van Shopping Fest' yarın başlıyor.

Van ekonomisine ve turizmine büyük bir katma değer sağlaması hedeflenen ve yarın start alacak olan 'Van Shopping Fest', 5 Nisan tarihine kadar devam edecek. Ülkelerindeki nevruz tatilini geçirmek için Van'a gelecek turistler için de yarın başlayacak olan festival kapsamında birçok etkinlik düzenlenecek.

Bu kapsamda odada basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 22 gün boyunca devam edecek olan Van Shopping Fest (Van Alışveriş Günleri) ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı.

Başkan Takva, festival kapsamında, sergi, halk oyunları gösterisi, alaturka konser, futbol turnuvası, çocuk tiyatroları, el sanatları sergisi, sokak gösterileri, dengbej ve kaside programı, Van Oturma Gecesi, kedi güzellik yarışması, konser ve şiir programların düzenleneceğini vurguladı.

"VAN NÜFUSUNDA ORANTISIZ BİR BÜYÜME VAR"

Van'ın sürekli nüfusu artan bir kent olduğunu belirten Başkan Takva, "Van'ın nüfusu 2009-2010 yılları arasında neredeyse 900 bin civarındayken, şuan 1 milyon 150 bin civarında bir nüfusu var ve orantısız bir büyüme var. Deprem görmesine ve gayri safi hasılada 81'nci sırada olmasına rağmen nüfusun bir artış trendi var. Bu orantısız ve hazırlık yakalandığımız bir süreç. Bu süreci de iyi değerlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla bunu kentin mülki amirleri, yerel yöneticileri, iktidarın merkezi yöneticilerinin yapması gerekiyor. Buna dair zaman zaman kamuoyunu bilgilendiriyor ve sorunları gündeme getiriyoruz. Şehirde olup biten her şeye duyarlı bir ticaret ve sanayi odasıyız. Üyelerimizin bu kriz sürecinde en az zarar görmesi için felsefimizi ve teorilerimizi ortaya koyuyoruz. Öncelikle üyelerin hak ve menfaatlerini koruma yaklaşımı içerisindeyiz. Bu çerçevede de odamızın hizmet standartlarını üst seviyede tutma yaklaşımı içerisindeyiz. Bu çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"VAN DEPREM BÖLGESİNDE DE KENDİ İMKÂNLARIYLA BİR KENTSEL DUYARLILIK GÖSTERDİ"

Kahramanmaraş merkezli depremin ülkeyi ve herkesi çok derinden etkilediğini belirten Takva, "Neredeyse 50 bin insan hayatını kaybetti ve 11 ilde ciddi yıkımlar yaşandı. İstesek de, istemesek de bunun etkilerini hepimiz yaşıyoruz. 6 Şubat bizim için de bir milat oldu. Bütçemizin bir kısmını TOBB konut kampanyasına gönderdik. Acil tedbirler kapsamında bütçemizin bir kısmını yine deprem bölgesine aktardık. Kendi imkânlarımızla 10'dan fazla TIR'ı deprem bölgesine gönderdik. Oda olarak yine buradaki yardımların deprem bölgesine ulaşması için 10 tane TIR kiraladık. Van deprem bölgesinde de kendi imkânlarıyla bir kentsel duyarlılık gösterdi. Bu vesileyle depremde hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Başkan Takva, geçtiğimiz günlerde Van TSO olarak İran'da önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve Kapıköy Sınır Kapısı'nda transit geçişlerin başlayacağını söyledi.

"IRAK İLE YENİ PAZAR OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"

Irak ile yeni bir pazar oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Takva, "Bu çalışma dönemimizde en önemli açılımlarımızdan bir tanesi Irak pazarı olacak. Daha çok Kürdistan bölgesindeki turizme erişimi sağlayacak bir çalışma yürüteceğiz. 2024 yılı bitmeden oraya 2 kez çalışma programı düzenleyeceğiz. İlkini Ramazan Bayramı'ndan hemen sonra yapacağız. Bir diğerini de yine oradaki uygun çıktılara göre uygun dönemde yapacağız. Bunun yanında son dönemlerde oda yönetimimizin uğradığı bir iftira süreci var. Bir dezenformasyon süreci var. Bazı kişilerin oda yönetimimizin çalışmalarını sekteye uğratma ve kentin gündemini meşgul etme gibi bir çabası var" ifadelerini kullandı.

"SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ODAYI KARALAMAK DOĞRU DEĞİL"

Van TSO'nun eski meclis üyelerinden birinin son seçimleri hazmedememesi neticesinde savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, soruşturmanın sürdüğünü anlatan Takva, "Utanmadan yazıp çiziyorlar, 'odayı düşürdüğünüz hale bakın' diye. İnanın hiçbir sıkıntı yok. Odanın personel bölümü tüm üyelerin oluruyla tadilattan geçirilmiş. Ödemeler hepsi ortada. Hesaplara bakılıp onaylanmış.  Onaylayan adam çıkmış şimdi iftira atıyor. Neticede yakında karar gelir. Kim suçlu, kim suçsuz ortaya çıkar. Sosyal medya üzerinden odayı karalamak doğru değil" diye konuştu.

Shoping Fest'in düzenlendiği yıllara ilişkin kredi kartı kullanım miktarlarının adet ve fiyatlarını söyleyen Takva, 2015'ten 2022 yılına kadar İranlı turistlerin Van'a ekonomik anlamda büyük katkılarının olduğunu dile getirdi.

Takva, İstanbul Laleli'nin, Rus turistlerin değerini bilmediğini, Van'ın aynı hataya düşmemesi gerektiğini söyleyerek, esnaf ve vatandaşların duyarlı davranması gerektiğini ifade etti.

Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş ise İran gezisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, söz konusu avantajların değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2024, 16:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER