Takva: Pazar günü Van Kahvaltısı konuşulsun!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, her yıl Haziran ayının ilk haftasının Dünya Kahvaltı Günü olduğu hatırlatmasını yaparak, "İstiyoruz ki 6 Haziran Pazar günü, dünyanın birçok bölgesinde Van Kahvaltısı konuşulsun. Pandemi dolayısıyla kahvaltı etkinliğini yine evlerimizde sosyal medya üzerinden yapacağımız paylaşımlarla gerçekleştirelim. Herkesin katkı sunması gerekiyor. Bu kişisel bir mesele değil, bu bir şehir meselesidir" dedi.

Takva: Pazar günü Van Kahvaltısı konuşulsun!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ve bazı STK temsilcileri ile birlikte, gazetecilerle 'Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı'nda bir araya geldi.

6 Haziran Pazar Günü'nün 'Dünya Kahvaltı Günü' olduğunu hatırlatan Van TSO Başkanı Necdet Takva, daha önce kentte 51 bin 793 kişinin katılımıyla dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası rekorunu kırdıklarını, bunun da en fazla ilham veren 10 rekordan biri olduğunu belirtti.

6 Haziran Pazar günü Dünya Kahvaltı Günü dolayısıyla özellikle sosyal medyada herkesin Van Kahvaltısı paylaşmasını isteyen Takva, "O gün rekor kırmalıyız" dedi.

"PANDEMİDEN DOLAYI SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ETKİNLİKLERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Söz konusu etkinliklerde basının büyük rolü ve desteğini görmek istediklerini söyleyen Takva, pandeminden dolayı etkinliklerin sosyal medya üzerinden gerçekleştirileceğini ifade etti.

Takva, "2 gün sonra kutlayacağımız Dünya Kahvaltı Günü kapsamında sizlerin de desteğine ihtiyacımız var. Malumunuz 1,5 yıldır Türkiye de, dünyadaki diğer ülkeler gibi pandemiyle uğraşıyor. Bu salgın münasebetiyle, dünyanın her tarafında olduğu gibi, biz de şehrimizde yakınımızdaki birçok insanı maalesef kaybettik. Bu salgın nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yine bu sabah bir meclis üyemizin de bu salgından hayatını kaybettiğini öğrendik. Bu üzüntü ile buradayız. Hem onların anısına duyduğumuz saygıyı ifade ekmek hem de devam eden hayatın rutini içerisinde kentimize sağlıklı, huzurlu, refah içerisinde bir gelecek kurgulamak üzere de, sorumluluklarımız olduğunun bilinciyle sizlerle beraberiz. Geçtiğimiz günlerde meclis üyemiz Kemal Gündüz'ü de yine salgından dolayı kaybettik. Yitirdiğimiz bütün canlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu süreçte kademeli normalleşme sürecindeyiz. 2 gün önce yeni bir sürece evrildi ve artık dayanılmaz kapanmanın, hayatın olağan akışı içerisinde yavaş yavaş, normale döndürülmesi konusunda alınan kararları hepimiz biliyoruz. Bu çerçevede de sıkıntılı süreçleri geride bırakarak, şehirlerimize, ülkemize, dünyaya, fayda sağlamak üzere çalışmalarımıza yeniden kaldığımız yerden devam kararı alındı. Bizlerde bu amaca hizmet edecek çalışmaların içerisindeyiz. Tabi 2013 yılında Van TSO öncülüğünde başlayan bir serüven var. İlkinde şehrimizin sahip olduğu değerleri öne çıkarmak, bunları ulusal düzeyde tescillemek, bunları bir kazanca dönüştürmek, katma değeri yüksek ürünleri haline getirmek gibi bir çalışma başlattık. Bugün o hikâyemiz devam ediyor" diye konuştu.

'EN KALABALIK KAHVALTI SOFRASI' REKORU, EN ÇOK İLHAM VEREN ON ETKİNLİKTEN BİRİ OLDU

2014 yılında 1 Haziran Pazar günü, dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurmak suretiyle Uluslararası Akreditasyon Kurulu olan, Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başaran bir şehrin çocukları olduklarını hatırlatan Takva, "Bu Van için önemliydi. Bugün dünyada en fazla ilham veren 10 tane rekordan biri olarak alınıyor. Uluslararası literatüre baktığınız zaman, binlerce ilham veren rekor vardır ama insanları bir araya getirmek, dolayısıyla markalaşmasına, kent katkı sağlamak için yapılan bir çalışmaydı. Burada herkesin çok büyük emek ve katkısı var. Tabi bunu ileriye de taşımak gerekiyordu. Aradan uzun bir zaman geçti ve geçen yıl tam kapanmanın dayanılmaz olduğu dönemde, yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarımız, samimi bir çaba ile ve inovatif bir fikir ile bu kapanma sürecini, şehrimiz lehine fırsata dönüştürmenin bir yolunu tartışmaya açtılar. Geçen yıl Haziran ayının ilk Pazar günü olan 7 Haziran'da sadece sosyal medya üzerinden, kahvaltı kültürümüzü temel alacak bir çalışma başlattık. Dünyaya 365 günün birini Van'dan hediye ettik. Yılın 365 gününden birini, artık şehrimizle anılan bir çalışma başlattık. Bu çalışmamız inanılmaz derecede bir ilgi ile karşılandı. Sadece piar değeri itibariyle arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar, aşağı-yukarı 2 milyon TL nakit bir piar karşılığı olduğu gerçeğini önümüze çıkardı. Dünyanın her tarafından insanlar, Dünya Kahvaltı Günü'ne sahiplik ettiler. Amerika'dan, Avrupa'dan, Rusya'nın uzak köşelerinden, Çin'den, Japonya'dan, Arap ülkelerinden insanlar o gün kahvaltılarını paylaştılar. Dünya Kahvaltı Günü bu anlamda Van'dan dünyaya armağan edilmiş, bir faaliyet olarak gün yüzüne çıktı. Bu yıl ikincisini yapacağız. Bu yıl 6 Haziran'a denk geliyor. Her yıl Haziran ayının ilk Pazar gününü Dünya Kahvaltı Günü ilan etmek suretiyle bu çalışmaları sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği delegasyonu bu işe sahiplik ettik. Brüksel'de kahvaltı yaptı. Yine tarım bakanı çok destekleyici bir paylaşım yaptı. TOBB çok güzel bir paylaşım yaptı. Bakanlar yaptılar. Özellikle Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, bu yıl Dünya Kahvaltı Günü'nün Dışişleri Bakanlığı uhdesinde sahiplenileceğini bizimle paylaştı. Koşullar oluşursa, Dışişleri Bakanlığı bahçesinde de kahvaltı yapmak suretiyle, bunu dünyaya duyurmanın, çabası içerisinde olacaklarını söylediler. Bilindiği gibi Pazar günü tam kapanma var. Pazar günü yine sosyal medya üzerinden bu süreci bütün dünyaya, geçen yıl olduğundan bir adım öteye taşımamız gerektiğini düşünüyoruz. Biz bu anlamda elimizden geleni yapacağız. Herkes kendi çevresi ile bu farkındalığı üst düzeye çıkarmaya çalışıyor. Bu yeterli değil. Herkesin katkı sunması gerekiyor. Bu kişisel bir mesele değil. Bu bir şehir meselesidir" ifadelerini kullandı.

"KENETLENME GÜNÜMÜZ OLMALI"

Dünya Kahvaltı Günü, Van halkının kenetlenme günü olmalı" diyen Takva, "Van TSO olarak çalışmalarımız devam ediyor. Van Otlu Peyniri, Keledoş, Kavut, Murtoğa, Savatlı Gümüş İşlemeciliği ve Van Kahvaltısı'nın garanti marka tescil işlemleri tamamlandı. Van pastası şuanda tescil aşamasında, bir hafta içerisinde oda tescillenecek. Yine başvurusu yapılan ürünler var. Kürt köftesi, tandırda Van Balığı, cirişli bulgur pilavı, ayran aşı, sengeserin başvurusu gerçekleşti. Şuanda çalışması devam edilen bazı ürünler de var. Erişte aşı, helise, bulgur şilesi, ciğer köftesi, kaburga kebabı, tava, püşürük, kavurmalı cılbır, tandır ekmeği ve acem köftesi de şuanda çalışmaları devam eden diğer yöresel ürünlerimiz. Bu süreç zorlu bir süreç, tüm bu ürünlerin analizini yapmak, yazmak, alt yapısını, tarihsel geçmişini çıkarmak kolay değil. Burada Van Pastacılar Derneği'nin sunduğu destek baha biçilmez. Van Pastacılar Derneği son yıllarda bölgede çok ciddi bir fark yaratıyorlar. Bu işin çok daha iyi bir aşamaya geleceğine inanıyorum. Bunu sahiplenelim. Bunu küçümsemeyelim. Ürünlerimiz hak ettiği değeri bulsun istiyoruz. Sahip olduğumuz ürünler, yok pahasına heba olup gitsin istemiyoruz. Bunlar kayıt altında olsun istiyoruz. Van TSO bugün Türkiye'de en iyi odalardan biridir. Belgeleriyle tescillenmiş bir odadır. Burada herkesin çok emeği var. Bireysel bir çaba ile elde edilecek başarılar değil bunlar. Burada hepimiz aynı gemideyiz. Bu bizim işimiz, bu bizim şehrimiz, bu bizim kültürümüz, bu bizim değerimiz anlayışıyla bu işi sahiplenmeliyiz. Bunu dünyaya duyurabilirsiniz. Bunu sahiplenelim" şeklinde konuştu.

VAN GÖLÜ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR…

Konuşmasında Van Gölü konusunda yapılan çalışmalara da işaret eden Başkan Takva, "Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir tane daha oda kurduk. Deniz Ticaret Odası'nı kurduk. Çok ıskalanmış bir iş olarak görülebilir. Ama Deniz Ticaret Odası'nın kuruşuyla beraber bugün Van Gölü Sempozyumu ve Emine Erdoğan hanımefendinin kentimize gelip, gölümüzün kurtarılmasına vesile olacak bir zemin oluşturdu. Binlerce yıldır sürekli kirlenen, ama hiç kimsenin bir şey yapmadığı, dünyanın en muhteşem coğrafik değeri, bundan sonra hepimizin hafızasında korunması gereken bir değer haline geldi. Bu dünyanın en kıymetli şeyidir. Kahvaltımız da böyle olsun istiyoruz. Şehir böyle kalkınacak. Geçtiğimiz hafta Tarıma Dayalı Besi Hayvancılık Bölgesi'nin onayları geldi. Yaklaşık 400 milyon metrekarelik bir alan, Cumhuriyetten bu yana 100 yıldır hiçbir ekonomik değeri olmayan bir alan, önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde inanılmaz derecede değer kazanan, ekonomiye kazandırılan, istihdama yol açan bir alana dönüşecek. Bunların hepsi kıymetlidir. İran pazarına erişim noktasında odamızın, paydaşlarımızın göstermiş olduğu performansı hepiniz biliyorsunuz. Buraya 100 milyondan fazla yapılan revizyonu biliyorsunuz. Türkiye'nin en büyük üçüncü alışveriş festivalini gündeme getirdik. Çok başarılı bir süreç oldu. Şehir ışıklandı. Şimdi şehir cıvıl cıvıl. Van TSO olarak iyi bir lobi gücüne eriştik. Van TSO'nun içerisinde olmadığı bir faaliyet neredeyse bu şehirde olmaz oldu. Belki cismani olarak içinde değiliz ama Van Gölü Sempozyumu'nun logolarına baktığınızda TSO oradadır" dedi.

"SOSYAL MEDYADA PAZAR GÜNÜ BİRİNCİ SIRAYA YÜKSELELİM"

"Pazar gününe kadar bütün herkesi Dünya Kahvaltı Günü'ne davet edelim" diyerek sözlerini sürdüren TSO Başkanı Necdet Takva, "Bütün insanlara erişelim. Dünya Kahvaltı Günü hashtagi ile Pazar günü sosyal medyada birinci sıraya yükselelim istiyoruz. Bunu da tek başımıza yapamayız. Herkesin desteğine ihtiyacımız. Bugün artık dünyaya mal olsun. Hiçbir şey yapılmasa bile, 365 günün birinin şehrimizle anılan bir güne dönüşme çabası içerisinde olalım. Bu etkinliğimizi önümüzdeki yıllarda meydanlarda yapacağız. Van mutlaka meydanda olacak. Her yıl Haziran ayının ilk pazarı, bu işin ortağı olan kurumlar, belediyeler, mutlaka bu işin Van'dan çıkmasının bir sembolü olsun diye, belki STK'lar, OSB kendi alanında, diğer STK'lar kendi mekânlarında meydanda olacaklar. Bunu bu yıl planlıyorduk. Fakat pandemiden dolayı yapamadık. İskele Caddesi'ni Karayolları Kavşağı'na kadar halka açalım, kahvaltı etkinliği yapalım istedik. Pandemi kuralları tekrar gündeme geldi. Bunu çok doğru bulmadık. Evimizdeki paylaşımlarla bu süreci fırsata dönüştürelim. Geçtiğimiz yıl pandemiyi fırsata çeviren tek şehir, tanıtım faaliyetiyle Van oldu. Dünyada en fazla konuşulan şehir Van oldu. En fazla üzerinde tartışılan, paylaşıma konu olan şehir oldu. Buda hepimizin gururudur. Önümüzdeki yıl hayat normale dönerse, Van TSO mutlaka muhteşem bir iş yapar. Herkesin kendini bu etkinliğin bir parçası olarak görmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ASLAN: İLİN ORTAK DEĞERLERİNİN KORUNMASI GEREKİR

Takva'nın konuşmasının ardından kahvaltı programına katılan bazı STK başkanları da söz aldı. Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memet Aslan, kentin ortak değerlerinin korunması gerektiğine diakkat çekerek, "Dünya Kahvaltı Günü'nü bir marka haline getirmek için hepimizin bir arada mücadele etmemiz gerekiyor. Bu işin temsiliyetini, bu işin başlangıcını, öncülüğünü elbette ki ilimizin en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan Van Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Bizlerde sivil toplum örgütleri olarak bu işe destek olacağız. Bu değerlerimizin tanıtımını, bilirliklerini artıracak ve bunlara ticari değer katacağız. Bizler de bu konuda Van OSB olarak ilimizin büyümesi, kalkınması için gerekli olan tüm çalışmaları yapıyoruz. Bu süreçte ilin ortak değerlerinin korunması konusunda aynı şekilde hepimizin tek taraflı veya hepimizin egolarını bir tarafa bırakarak, ortak mücadele zemininde buluşarak bunları gerçekleştirmek zorundayız. Bu bir keyfiyet değil, bir zorunluluktur. Bu konuda elimizde gelen ne varsa yapmaya çalışacağız" dedi.

Van Perakendeciler Derneği Tekin Irmaksever ise, hafta sonu kahvaltılık ürünlerinde indirim uygulayacaklarını ifade ederek, "Biz de Van Perakendeciler Derneği olarak hafta sonu itibariyle tüm kahvaltı ürünlerinde belli oranda indirim yaparak, Dünya Kahvaltı Günü'ne destek vereceğiz. Dünya Kahvaltı Günü'nün hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

GÜLER: VAN KAHVALTISI İYİ BİR NOKTAYA GELDİ

 Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise Van Kahvaltısı'nın tanıtımlar sonucu iyi bir noktaya geldiğini ifade ederek, "Van kahvaltısı rekoru kırıldığı günden bu yana, tüm samimiyetimizle bu işin içerisinde yer aldık. Büyük riskler alarak bu işin içerisine giren Van TSO'yu kutlamak gerekiyor. 2014 yılında Van'da kahvaltı rekoru kırılmamış olsaydı, zor bir süreç olacaktı. Van kahvaltısı artık bir noktaya geldi. Pazar günü diye herkes üzerine düşeni yapmalı. Herkes tanıdığını teşvik ederek, Dünya Kahvaltı Günü'ne destek vermeli" dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Eren, Yeni Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Muhittin Yıldızbaş ve Elite World Van Otel Genel Müdür Oktay Aksoy ise herkesi Dünya Kahvaltı Günü'ne destek olmaya davet etti.

Program çekilen toplu fotoğraf ile son buldu.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER