Sünnetçioğlu: Koronayı, aşı ile yenelim!

Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, koronavirüsü yenmenin tek yolunun aşı olduğunu vurgulayarak, tüm Vanlıları aşı yaptırmaya davet etti. Tüm dünyada olduğu gibi Van'da da salgınla mücadelenin devam ettiğini belirten Sünnetçioğlu, bu savaşı aşıyla kazanacaklarını ifade etti.

Sünnetçioğlu: Koronayı, aşı ile yenelim!

Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Ergioğuz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dt. Şebnem Kartal, Destek Hizmetleri Başkanı Şahabettin Işık, Personel Hizmetleri Başkanı Yaşar Beygo, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda ve müdür yardımcıları kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, tüm Vanlıları aşı olmaya davet ettiler.

Pandemi ile mücadelenin en önemli yolunun aşıdan geçtiğini belirten Sağlık Müdürü Sünnetçioğlu, bazı örnekler vererek aşının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. Aşı sonrası herhangi bir kişide pozitif vakaya rastlanmadığını belirten Sünnetçioğlu, hastalıktan kurtulmanın tek yolunun aşı olduğunu ifade etti.

"HASTALIĞI YENMEMİZİN EN DOĞRU YOLU İYİ VE ETKİN BİR AŞI ORANINI YAKALAMAMIZDAN GEÇİYOR"

Pandemi sürecinde Van'ın Türkiye'de en iyi illerin başında geldiğini belirten Sünnetçioğlu, "Pandemi sürecinin başından bugüne kadar basın mensuplarının büyük bir desteğini gördük. Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de salgınla mücadele devam etmektedir. Pandemi ile mücadelenin en önemli yolu aşı yapmaktır. Salgın sürecinde sayın valimizin öncülüğünde ve diğer kurumların desteği ile pandemide büyük başarılara imza attık. Ülkemizde 81 il içinde en iyi illerden biriydik. Son zamanlarda vaka sayılarında artış oldu. Bunun da en önemli nedeni aşılama oranımızın düşük olması. Aşılamada iyi bir oran yakalayabilmemiz için siz değerli basın mensuplarının ve diğer kurum ve kuruluşların yöneticilerinin büyük desteklerine ihtiyacımız var. Aşılama ile ilgili bir kaç örnekle aşının ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Van'da sağlık personeli olarak aşı oranımız %95'in üzerinde ve çok ciddi bir başarı oranı yakaladık. Bugüne kadar kentte sağlık personelinde aşıdan sonra herhangi bir pozitif vakaya rastlanılmadı. Görülen vakalar da aşı yapmayanlar. Aşının ne kadar önemli olduğunu sağlık personellerinin aşı oranıyla da öğrenebilirsiniz. Ayrıca bunları örnek bazı illeri de verebiliriz. İzmir ve batıdaki illerin vaka sayıları bizden fazla iken aşılamada iyi bir oran yakaladıklarından dolayı şu an vaka sayıları daha az bir durumda. Bizim bu hastalığı yenmemizin en doğru yolu, iyi ve etkin bir aşı oranını yakalamamızdan geçiyor. Şu an sahada çalışan 63 tane mobil ekibimiz mevcuttur. Bu ekip ise 216 kişiden oluşmaktadır. Ekip olarak sahada çok ciddi çalışmalar yapmaktayız" dedi.

"HASTALIKTAN KURTULMANIN TEK YOLU AŞIDIR"

Tüm sağlık ordularıyla Vanlıların hizmetinde olduklarını söyleyen Sünnetçiloğu, "Vatandaşların aşı olmaları için, aşı yapılan yerlere gitmelerini istiyoruz. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim; tüm ilçe sağlık müdürlüklerimizde ve hastanelerimizde aşılama yapılıyor. Hastanelerde sabah 8 akşam 24'e kadar, ilçelerde ise sabah 8 akşam 5'e kadar aşı yapılıyor. Mobil ekiplerde ise herhangi bir saat kısıtlaması yok. Yeter ki vatandaşlarımız aşı olsun. Tüm sağlık ordusu olarak Van'daki vatandaşlarımızın hizmetinde ve emrindeyiz. Vatandaşlarımızın hastanelere düşmemesini, yoğun bakımlara düşmemesini canı gönülden istiyoruz. Bu durumların olmaması için tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya çağırıyoruz. Türkiye genelinde neredeyse 51 milyon insan aşılandı. Buna bağlı olarak şuana kadar herhangi ciddi bir yan etkiye rastlanılmadı. Bazılarında kol ağrısı, ufak tefek reaksiyon dışında hiçbir sorun yaşanmadı. Onun için vatandaşlarımızın bu konuda daha rahat olmalarını istiyoruz. Aşı tercihi konusunda ise istedikleri aşıyı yapabilirler. İkisinin de etkinliği yüksek. Önemli olan aşı olmaktır. Çünkü bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu aşıdır" diye konuştu.

"AŞILAMADA İYİ BİR ORAN YAKALAMAK ŞART"

Van'ın aşılamada Türkiye'de 71. sırada olduğunu ifade eden Sünnetçioğlu, "Hedefimiz 18 yaş üstünün %70 ve üzerine çıkmak. Eğer biz iyi bir aşılama oranı yakalarsak, ticari anlamda esnafımız rahatlıkla işini yapabilecek. Kısıtlamalar olmayacak, okullar zamanında açılacak ve salgından dolayı bir daha kapanmalar meydana gelmeyecek. Tamamen bir serbestlik istiyorsak, aşılamada iyi bir oran yakalamak şarttır. Aşılamada fena değiliz, ama daha iyi olabiliriz. Şu an Türkiye'de 71. sıradayız. Ancak aşılama ile ilgili hızımızı gün geçtikçe arttırıyoruz. Tekrar tekrar altını çizerek söylüyorum, bu konuda da vatandaşlardan ciddi destekler bekliyoruz. Aşı olan vatandaşların ve sağlık personellerinin daha sonra salgına yakalanma durumu olmadı" ifadelerini kullandı.

"AŞIDA %90'LARA VARMAMIZ LAZIM"

Dünyada varyantlar gittikçe attığını söyleyen Sünnetçioğlu, "Şuan mevcut aşılar, varyantlara karşı etkili. Özellikle biontech aşının çok etkili olduğunu söyleyebilirim. İyi aşı oranı yakalayan illerimizde, vaka sayıları ciddi oranda düştü. Buda aşının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Eylül, Ekim ayı gibi aynı sıkıntılara, farklı dalgalar yaşamamak için aşıda %90'lara varmamız lazım. Dünyada birçok ülke aşı bulamazken, ülkemizde şuanda hiçbir aşı sıkıntısı yaşamıyoruz. İlimizde de aşı stokumuz yeterli düzeydedir. Aşı stokumuz yüz binin altına hiç düşmüyor. Aşıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz, yeter ki vatandaşlarımız gelip aşılarını yapsınlar. İlimizde genç nüfus çok fazla, Türkiye'de genç nüfusun en fazla olduğu illerinden başında geliyoruz. Bunun için genç nüfusumuzu aşılamamız gerekiyor. Bu genç nüfus biz ne kadar iyi oranda aşılarsak, bahsettiğimiz okulların kapanmaması, esnaflarımızın işini rahat yapabilmesi, ticari sıkıntıların olmaması için gençlerimizi ve diğer belli yaş grubunda olanların hepsinin aşılamasını yapmamız gerekiyor. Van'da da artık gençlerimiz duyarlılar. Başta belki bir algı oluşmamıştı. Artık o algıda kırıldı ve gençlerimiz aşılarını yapıyorlar. Gençlerimiz de artık bu hastalığın ne kadar ciddi olduğunu biliyorlar. Koronavirüse yakalandığında sıkıntılı durumlara yol açabileceğini, insanları yoğun bakıma, hastanelere yatırılabileceğini gördükleri için, gençlerimizde de son zamanlar aşı için bir istek ve talep var. Aşı yapanlara da diyoruz. Kendi yakınlarınızı, akrabalarınızı ve komşularınızı aşı yapmak için ikna edin. Bu hastalığı yenmenin en iyi yolu aşıdır. Bu anlamda elimizde de yeterince aşı var. Birçok ülke aşı bulamazken, ülkemizde yeterince aşı var. Resmi kurumlarımızın da desteğiyle aşıda iyi bir oran yakalayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

"AŞIYLA BU SAVAŞI KAZANACAĞIZ"

Aşı anlamında sağlık çalışanlarında iyi bir oran yakaladıklarını ifade eden Sünnetçioğlu, "Kendi personelimiz %95'in üzerinde aşılanmış durumda. İkinci dozlarını da yapıyorlar. 3. dozlar başladı. 3. dozlarda yeni başladığı için, aynı oranı yakalayacağımıza inanıyorum. Sağlık personellerimiz bu işin öncülüğünü yapıyor. Yan etkisi, bir sıkıntı olsaydı kendileri aşı olmazdı. Dünyada 2 milyarın üzerinde insan aşılandı. Böyle ciddi sıkıntılar olsa, bu insanlar aşılanmazdı. Bu işin en doğru yolu aşı yapmaktan geçiyor. Aşıyla bu savaşı kazanacağız. Burada biraz da bizlere iş düşüyor. Biz sahada etkili olacağız ve aşı oranımızı yükselteceğiz. Balıkesir ile nüfus oranımız hemen hemen birbirine çok yakın. Orada aşı oranı 1 milyonu geçti. Balıkesir'de neredeyse vaka görülmüyor. Buda aşının varyantlara, mutasyonlara karşı ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bizde aynı oranı yakalamak zorundayız. Sağlık personelimiz çok büyük başarılara imza attı. Biz pandemide çok güzel sonuçlar aldık. Türkiye'de gerçekten de en iyi birinci il Van'dı. 6 ay birinciliği kimseye kaptırmadık. Bu bizim için onur verici. Bizim amacımız birin olmak değildi. Bizim amacımız insanlarımız hasta olmaması, yoğun bakıma düşmemesi ve koronavirüsten dolayı ölmemesiydi. Sağlık ordumuzu bunu gerçekten çok işi başardı. Aşıda da bunu hep beraber göstereceğiz. Umuyorum, 1-2 ay sonra aşıda %70'i yakalayacağız ve bunun üzerine çıkacağız. Şuan ilimizde aşı oranında %42'lere yaklaştık. Hedefimiz 15 gün içerisinde %65-%70'i yakalamak" ifadelerini kullandı.

"İNŞALLAH İYİ BİR ORAN YAKALAYIP, BU MASKEDEN KURTULACAĞIZ"

Sünnetçioğlu konuşmasının devamında, "İlimizde bilindiği gibi 8 tane Hindistan varyantı tespit edildi. Şuanda 8 varyantta duruyoruz. Bilindiği gibi bu varyantı bulaştırıcı oranı çok fazla. Varyantta artış olmadı. İnşallah bir sıkıntı olmaz. Ciddi bir seyirle, seyretmiyor. Bunları yenmenin de tek yolu yine aşıdan geçiyor. Kendi sağlığımız, yakınlarımızın sağlığı ve toplumun sağlığı için aşı diyoruz. 8 hastamızda şuanda taburcu olmuş durumda. Hiçbir sıkıntı yok. Biz halen iyi bir aşı oranını yakalayamadığımız için, vatandaşlarımızın kesinlikle kurallara uymasını istiyoruz. Sosyal mesafeye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bilindiği gibi ilimizde düğünler başladı. Düğünlerde 300-400 kişinin olduğu ve tamamen maske takmadıkları bilgi bize geliyor. Bunu kendileri için istiyoruz. Ne olur sosyal mesafeyi koruyalım. Maskemizi takalım. El hijyenine dikkat edelim. Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak duralım. İyi bir aşı oranı yakaladıktan sonra bu bahsettiklerimizin hepsini yapabiliriz. Bazı ülkelerde aşıda iyi bir oran yakalandığı için maskeyi çıkarıyorlar. Bu ülkeleri kıskanıyorum. Bizimde yeterince aşımız, personelimiz var, ekipmanımız var. Bizde inşallah iyi bir oran yakalayıp, bu maskeden kurtulacağız. Sayın Bakanımızın da belirttiği gibi, ciddi bir oran yakalayıp, tamamen normalleşmeye inşallah gireceğiz" dedi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2021, 08:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29