Şahlar Edremit'te mat edildi

Van Valiliği, Türkiye Satranç Federasyonu, Edremit Belediyesi ve Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ilki düzenlenen, Türkiye'de yaklaşık 40 il ve 7 ülkeden sporcunun katıldığı 'Uluslararası Van Edremit Satranç Turnuvası' ödül töreniyle sona erdi. Yaklaşık 330 sporcunun katıldığı uluslararası turnuva, heyecan dolu anlara sahne oldu.

Şahlar Edremit'te mat edildi

Van Valiliği, Türkiye Satranç Federasyonu, Edremit Belediyesi ve Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından, Edremit Belediyesi ev sahipliğinde ilki düzenlenen ve 5 gün süren, Türkiye'de 40 ilin yanı sıra İran, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak ve Bulgaristan'dan sporcuların katıldığı satranç turnuvası düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.

Bu yıl ilki düzenlenen yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 330 sporcunun katılım sağladığı turnuvanın ödül töreni, Edremit Uygulama Oteli'nde gerçekleştirildi.

'Van Edremit Uluslararası Açık Satranç Turnuvası' ismiyle bu yıl ilki düzenlenen turnuva, 5 kategoride gerçekleştirildi. Toplam 100 bin lira para ödülünün verildiği turnuvaya yoğun ilgi gösteren sporcular, bu yıl ilki düzenlenen turnuvada dereceye girmek için kıyasıya bir yarış içine girdi. Birbirinden çetin mücadelelere sahne olan turnuvaya katılan sporcular, aynı zamanda Van'ı yakından tanıma fırsatı da buldu.

Edremit Uygulama Oteli'nde düzenlenen ödül törenine, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, Satranç İl Temsilcisi Adnan Yaviç, turnuvaya katılan sporcular ve aileleri katıldı.

ORHAN: "BU TURNUVANIN DEVAMI GELECEK"

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, "Van Gölü kıyısındaki bu güzel mekanda sizinle beraber olmaktan mutluluk yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Biz bu güzide spora aşinayız ve satrancı çok seviyoruz. Bizim için çok önemli spor dalı, gençlerimiz için çok önemli bir spor dalı ve ülkemiz için çok önemli bir spor dalı. Çocuklarımızın önemli olması lazım. Gerçekten de son yıllarda Türkiye spor açısından uluslararası manada çok güzel başarılara imza attı. Bizim için satranç ayrı bir yere, öneme sahip. Bu konuda başkanımızın çok önemli çalışmaları var. Biz Bahçesaray'da yıllar önce yapmış olduk. Bu son olmayacak inşallah. Bu turnuvanın devamı gelecek ve yeniden çok önemli performansları burada tekrar gerçekleşecek" dedi.

TULAY: "ÜLKEMİZİN HER TARAFINA SATRANÇ SPORUNU YAYMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise, ülkenin her tarafına satranç sporunu yaymak istediklerini belirterek, "Son derece güzel bir turnuvanın çok güzel geri dönüşleriyle bugün buradayız. Bir işi başlatmak önemlidir, zordur ama devam ettirmek hepsinden çok daha önemlidir. Ben bugün burada bulunduğum zaman içerisinde gerek belediye yetkililerinden gerek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden gerek sporculardan ve sporcu ailelerinden bu turnuvanın son derece güzel geçtiğini ve devamını istediklerini öğrendim. Biz Türkiye Satranç Federasyonu olarak yönetime geldiğimiz ilk andan itibaren bir hedefimiz vardı; ülkemizin her tarafına satranç sporunu yaymak. Ulaşamadığımız yer kalmasın, gitmediğimiz il, ilçe bulunmasın istedik ve var gücümüzle gece gündüz çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. İşte bundandır ki şu an tüm spor branşlarını açık ara geride bırakacak şekilde 1 milyonun üzerinde lisanslı sporcuya sahibiz. İşte bu çalışmanın sonucudur ki 81 ilimizde 500'ü aşkın ilçede örgütlü bir federasyonuz. İşte bu çalışmanın neticesindedir ki bugün ülkemizde hayata geçirdiğimiz 17 tane uluslararası açık satranç turnuvası var. Son derece ilgi görüyor diğer illerden ve diğer ülkelerden. Hedefimiz ülkemizin her tarafına satranç sporunu yaymaktı ama şu an üzerinde bulunduğumuz bu coğrafyada, bu topraklarda zaten satranç sporu vardı. Biz bu güzel turnuvayla bunu taçlandırmış olduk. Burada bulunan hemen herkes satranç sporuna aşinadır, özellikle satranç sporuyla öne çıkmış ilçelerimiz vardır. Bahçesaray ilçesi de bunlardan biridir. Biz Van'da böylesine önemli bir turnuvayı gerçekleştirmek diğer illere de örnek teşkil etti. Bu turnuvada çok emek var. Başka ülkelerden gelen sporcular var. 44 değişik ilden gelen sporcular var. Size güzel haberlerimiz var; biz artık uluslararası turnuvadan sonra Van'da son derece güzel etkinliklere imza atacağımıza inanıyoruz. Burada ulusal bir turnuvanın görüşmelerini yaptık. En kısa zamanda size gerekli açıklamalarını yapacağız. Edremit bu güzel turnuvayla son derece güzel bir katkı sağladı ama Bahçesaray satranç deyince ilk akla gelen ilçedir. Sayın vekilimizle görüştük ve burada da son derece güzel bir projeyi yapacağız" diye konuştu.

YAVİÇ: "YAKLAŞIK 330 SPORCUNUN YARIŞTIĞI BİR TURNUVA DÜZENLEDİK"

Satranç İl Temsilcisi Adnan Yaviç ise, "Uzak yollardan gelerek bizi onurlandıran, bizi sevindiren sporcu kardeşlerimizi tebrik ediyoruz. İlimize gelen yabancı sporcularımızı mümkün olduğu kadar iyi ağırlamaya çalıştık. Yaklaşık 330 sporcunun yarıştığı bir turnuva düzenledik. Farklı kategorilerden farklı ülkelerden insanlar geldi ve yaklaşık olarak 50'ye yakın kardeşimiz bu organizasyonda ödül alacak" ifadelerini kulandı.

Edremit Belediye Başkan Vekili Yüksek Karacan ise, "Edremit Satranç Turnuvamızda yaklaşık 330'a yakın sporcumuz katıldı ve büyük bir coşkuyla bu heyecanı tamamladık" dedi.

Daha sonra ödüllerin verilmesi ile program sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER