Sahiller çöplüğe döndü

Kentte havaların ısınması ve piknik yapanların Van Gölü sahillerini tercih etmesiyle birlikte, sahillerdeki çöp sorunu da yeniden gündeme geldi. Van Gölü'ne giden ve piknik yapan vatandaşların birçoğu, çöplerini sahillerde bırakarak, çevre kirliliğine neden oluyor.

Sahiller çöplüğe döndü

Van'da Temmuz ayının başından itibaren piknik yapan birçok kişi sahilleri tercih etti. Bu durumla birlikte sahiller çöplerle dolup taştı. Özellikle Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Mavi Bayraklı Plaj, Mollakasım, Amik sahilleri çöplerle dolup taşıyor. Hafta sonu da manzara değişmedi. Bu sahillerde piknik yapan birçok kişi, çöp tenekelerine atmak yerine, piknik yaptığı bölgelerde bırakarak evine dönüş yaptı. Duyarlı vatandaşlar ise, bu manzaranın Van'a yakışmadığını belirtiyor.

TOPLANCA ÇÖP TOPLANDI

Geçtiğimiz hafta içi, Tuşba Belediyesi ekipleri sahillerden toplanca çöp topladı. Söz konusu manzaranın her gün yaşandığını, özellikle hafta sonları çevreye daha fazla çöp bırakıldığını belirten yetkililer, söz konusu manzaradan dolayı bir Vanlı olarak üzüldüklerini dile getirdi.

"BU MANZARA VAN'A YAKIŞMIYOR"

Çevrede piknik yapan bazı duyarlı vatandaşlar ise, çevreyi koruduğu gibi, başkalarının çöplerini alıp, çöp tenekelerine attı. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan bir vatandaş, "Ailemizle birlikte Ayanıs'taki sahillere geldik. Hafta sonu olması dolayısıyla çok kalabalıktı. Akşam saatlerine kadar pikniğimizi yaptık. Gölde yüzdük. Hava kararmadan önce çöplerimizi belli bölgelerdeki çöp tenekelerine attık. Ama yanımızda piknik yapan birçok vatandaşın çöplerini sahilde ulu orta bıraktığını gördük. Bu manzara Van'a yakışmıyor. Eğer insanlar gelip pikniğini yapıyorsa, artıklarını da çöpe atmalıdır. Tüm vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Başka Van Gölü yoktur. Bu bölgeler temiz tutulmadığı taktirde, önümüzdeki süreçte buralarda bile piknik yapmak çok zor olacak. Umarım bu sorun kısa sürede sone erer" yorumunu yaptı.

DUYARSIZ VATANDAŞLAR KİRLETTİ, BELEDİYE TEMİZLEDİ

Yaz mevsimi boyunca aynı manzara ile karşı karşıya kalan belediye ekipleri, sahilleri temiz tutmak için büyük gayret sarf ediyor. Özellikle hafta sonları sahilleri çöplüğü çeviren vatandaşlar, bir sonraki hafta piknik yapmaya geldiklerinde tertemiz bulunan sahilleri, yeniden kirletiyor.

Belediyelere bağlı temizlik işleri müdürlüğü personelleri ise, özellikle hafta sonu saatlerce sahillerde temizlik yaparak, toplanca çöp topluyor. Bazı personeller, toplanan çöplerin çeşidinden dolayı utandıklarını belirterek, kirletilmiş çocuk bezinden, kadın pedlerine kadar atılmaması gereken çöplerin bile sahillere atıldığını ifade ediyor.

Pikniğe gelenlerin çöp poşetleriyle pikniğe gelmesini, çöplerini çöp tenekesine atmıyorlarsa eğer, bari bu çöp poşetlerine atmalarını isteyen temizlik personelleri, temizlik yapmaya geldiklerinde daha fazla zorlanmayacaklarını dile getirdi.

Hemen hemen her zaman yaşanan bu kötü manzaraların son bulması için herkese büyük sorumluluk düştüğü belirtiliyor.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER