Özgökçe'den, deprem yıldönümü mesajı…

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, 23 Ekim Van Depremi'nin 6. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Özgökçe'den, deprem yıldönümü mesajı…

   Başkan Özgökçe, 23 Ekim’in, Van’ın 41. yıl önce Çaldıran ilçesinde meydana gelen ve 3 bin 840 kişinin yaşamını yitirdiği ve binlerce kişinin de evsiz kaldığı depremden sonra yaşadığı en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi.

    Başkan Özgökçe, “Hükümetimiz ve milletimiz tüm dünyaya örnek olacak şekilde, eşsiz bir yardımlaşma ve dayanışma içerisine girerek büyük acılar yaşadığımız depremin yaralarını kısa sürede sarmasını bildi” dedi.

    Depremin hasarlarını felaketten sonra sergilenen dayanışma ile değil, depremden önce alınacak tedbirler ile azaltabileceğini vurgulayan Başkan Özgökçe, “Bizler ülkemizin deprem tehlikesi altında olduğunu unutmadan, deprem ve diğer doğal felaketlere karşı almamız gereken tedbirleri sürekli gündemde tutmalı, vatandaşlarımızla ve kurumlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmada kesinlikle kaçınılmalıdır. A’dan Z’ye kesinlikle deprem yönetmeliğine harfiyen uygun hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

   Özgökçe, mesajının devamında, “Yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanımız sayın Mehmet Özhaseki Türkiye genelinde 7,5 milyon binanın dönüşümünü ve yıllık olarak 500 bin binada dönüşüm yapılacağını, bunların 200 binini İstanbul, 300 binin ise Anadolu'da olduğunu belirtmişlerdi. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’da hemen akabinde ilgili yasaların bir an önce çıkması için ilgililere emir verdi. Bu yasalar Mecliste çıktıktan sonra da hedef Türkiye geneli yılda 500 bin binanın dönüştürülmesidir. Son dönemde kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar artarak devam etmektedir. Olası bir deprem tehdidine karşı kentsel dönüşüm çalışmalarının en önemli tedbirlerdendir. Deprem korkulacak bir şey değil. Deprem bölgesinde yaşayanlar olarak depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. İnsanları öldüren mühendis eli değmemiş ve fenni kurallara göre yapılmayan kötü yapılardır. Ülkemizin topraklarının yüzde 66’sı deprem kuşağındadır. Nüfusumuzun da yüzde 71’i de bu kuşakta yaşıyor. Son yüz yılda gerçekleşen tüm depremlerde yaklaşık 100 bin insanımız can vermiş, yüz milyar dolarlık bir kayıp ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Van’da Akıllı evlerin, yeşil evlerin yapılmasını teşvik etmekteyiz. Tuşba’da da dönüşüm yapılacak alanlar ile ilgili Tuşba Meclisimiz ile Tuşba İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz birlikte çalışarak Tuşba'yı deprem'e tam olarak hazır hale getirmektir. Yerel yönetimler olarak, deprem ve diğer felaketlerde can ve mal kaybının yaşanmaması, kan ve gözyaşlarının akmaması için yasal mevzuatların kendilerine verdiği tüm yetkileri uygulamakta kararlı olduklarının altını çizen Özgökçe, “Tuşba Belediyesi olarak, depreme dayanıklı yapılar ve yerleşim alanlarının oluşturulması, kaçak yapıların önlenmesi konusunda tüm hassasiyetimizi gösteriyoruz. Bu vesileyle 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 de yaşanan deprem felaketinin yıldönümünde, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER