Mersin: Üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyesi federasyonların kapasitelerini geliştirip, sivil toplum bilincini artırmayı ve ortak akıl ile bölgesel kalkınmayı hedefleyen Bölgesel İş Ağları Projesi (BİA Projesi), Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) ev sahipliğinde Van'da başladı. Toplantıda konuşan ve Van'dan övgüyle söz eden TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, TÜRKONFED olarak üretmeye, çalışmaya ve değer yaratmaya devam edeceklerini vurguladı.

Mersin: Üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz

Sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin arttırılmasına ve ortak akıl ile bölgesel kalkınmaya odaklanan TÜRKONFED yürütücülüğündeki Bölgesel İş Ağları Projesi'nin ilk bölgesel etkinliği DOĞUSİFED ev sahipliğinde Van'da gerçekleştirildi.

Elite World Otel'de düzenlenen toplantıya, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi - DOĞÜSİFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Suat Çiftçi ile DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, VATBO Başkanı Nayif Süer, VATSO Derneği Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van TSO ve VATBO eski Başkanı Feridun Irak, iş adamları, dernekler, TRB2 Bölgesi (Van, Bitlis, Hakkâri, Muş) sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kalkınma ajansı ve kamu kurum temsilcileri katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, BİA Projesi ile ortak akıl ve ortak vizyonu, kalkınmanın öznesi yapmak için yola çıktıklarını belirtti.

"ÜLKEMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMASI VE REKABETÇİLİK GÜCÜ ARTIŞI, YEREL VE BÖLGESEL POTANSİYELLERİN HAREKETE GEÇİRİLMESİ İLE MÜMKÜN"

Van'dan övgüyle söz ederek konuşmasına başlayan Mersin, "Güçlü Kurum, Güçlü Bölge" ve "Güçlü Bölge, Güçlü Sivil toplum" mottosu ile kısa adı BİA olan, Bölgesel İş Ağları Projesi ile, yerelden bölgesele ve ulusala uzanan değer yaratma zincirinin, bir parçası olacak etkinlik serimizin ilk durağı Van'da, sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.  Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve rekabetçilik gücü artışı, yerel ve bölgesel potansiyellerin harekete geçirilmesi ile mümkün. Bunun yolu da, o bölgenin ekonomik aktörleri, sivil toplum ve iş dünyası kuruluşları, kamu ve yerel yönetimler ile akademinin, katılımcı ve kapsayıcı işbirlikleri kurmasından geçiyor.  Gelişmiş ekonomiler, gelişmiş bir demokrasi kültürü ile güçlü bir sivil topluma sahip olmalarının yanı sıra kapsayıcı işbirlikleri kurmalarıyla bilinir" dedi.

"FARKINDALIK YARATMAYI HEDEFLİYORUZ"

Bölgedeki ilk toplantıya Van'da düzenlediklerini belirten Mersin, "BİA projesi ile bölgelerimizin ve bu sorumluluk alanlarında faaliyet gösteren federasyonlarımızın kapasitelerini artırmak, sivil toplum bilincini geliştirmek, ortak iş yapma kültürü ile ortak aklı ve ortak vizyonu, kalkınmanın öznesi yapmak için yola çıktık. Projemizin tanıtım toplantısını, 30 federasyon genel sekreterimizin katılımı ile İstanbul'da 2 günlük bir eğitim çalışması ile gerçekleştirmiştik.  Bölgelerimizde düzenlediğimiz ilk toplantımızı ise, üye federasyonumuz DOĞUSİFED ile Van'da gerçekleştiriyoruz. Yerel kalkınmadan paydaş ve sivil toplum yönetimine, proje oluşturmadan savunuculuk ve iletişime farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.  12 ay sürecek BİA projemizin bir sonraki durakları işe, Erzurum-İPEKYOLUSİFED, Hatay-DASİFED, Konya-MEVLANASİFED ve Tekirdağ-TRAKYASİFED federasyonlarımızda düzenlenecek etkinlikler ile devam edecek" diye konuştu.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN TEK BAŞINA KAMU KURUMLARININ, DESTEK VE ÇABASI YETERLİ OLMUYOR"

Başkan Mersin konuşmasının devamında, "BİA Projesi ile ağ içindeki paydaşlar işbirlikleri geliştirirken, katılımcı ve kapsayıcı bir yaklaşımla düzenlenecek fikir maratonu yarışmaları ile de ortaya çıkacak projelerde yaratılacak değer katlanacaktır. BİA projemiz için oluşturduğumuz dijital platformumuz, üyeler arasındaki sinerjiyi artırırken, bölgesel ve yerel düzeyde kalkınma odaklı projelerin geliştirilmesi için, ortak bir zemin oluşturacak. Yerelde tüm paydaşların sürecin bir parçası olması, ortaya çıkacak başarının da çarpan etkisini artıracak. Günümüzde sürdürülebilir kalkınma için tek başına kamu kurumlarının, destek ve çabası yeterli olmuyor. Kentin aktörlerinin liderliğinde, toplumun da sürece katılımı ile gelişecek fikirler, verimli Anadolu coğrafyamızda kök salacak; ortak akıl ve ortak vizyon ile yeşerip büyüyecektir. TÜRKONFED'in "Kurumsallaşma, Küresel Rekabet Gücü, Kapsayıcılık, Kobi ve Kadın" konularını odağına alan, 5 K vizyonunun da somut bir örneği olarak oluşturulan BİA projesi'nin hayata geçmesine destek veren AB Sivil Toplum Destek Programı ile ev sahibi federasyonumuz DOĞUSİFED'e ve yönetim kuruluna, üyelerimiz ile siz değerli paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye'nin sorunlarına çözüm üretmek isteyen iş insanlarının bir araya geldiği, 30 federasyon-280 dernek ve 40 bini aşkın şirketi temsil eden TÜRKONFED olarak; üretmeye, çalışmaya ve değer yaratmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"VAN'A HİÇ GELMEYEN TÜRKİYE'NİN ÇOK ÖNEMLİ İŞ İNSANLARINI BURAYA GETİRDİK"

Daha sonra söz alan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve DOĞUSİFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Suat Çiftçi ise, "Başkanımız projenin önemini ayrıntılarıyla anlattılar. Bizim bir hikayemiz vardı, Ege hikayesi ama biz bunu bölgemizin hikayesi olarak devam ettiriyoruz. Bunu yakın zamanda projelendirip tamamıyla ilimizi ve bölgemizi tanıtmak anlamında ülkemize bunu yayacağız. Biz DOĞU KONSİFED ile işbirliği yaparken birçok proje gerçekleştirdik. Projeleri tek tek anlatmama da gerek yok, etkilerini hep birlikte görüyoruz. Sosyal sorumluluk projemize başlarken 2014'te Van'a hiç gelmeyen Türkiye'nin çok önemli iş insanlarını buraya getirdik. Esas hedefimiz burada ticaret köprüsünü oluşturmaktı. İlimize ve bölgemize olan faydalarını ille gelip burada fabrika yapmalarını zorlamıyoruz. Bölgesel gerçeklik neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Bölgemizin esas olan turizm, hayvancılık ve madencilik anlamında çok ciddi bir potansiyeli var ama biz bunu bir türlü hayata geçiremiyoruz. Sütaş'ın burada 2019 yılında çok ciddi bir toplantısını yaptık. Tabi bunu Bingöl'de hayata geçirdi. Tabi bunun Bingöl ile Van'a etkisi nasıl olur, 600 km alanda bizim ilimize de etki edebilecek şekilde bir tesis kuruldu orada, yakın bir zamanda bunu faaliyete geçireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

"İLİMİZİN, BÖLGEMİZİN, KÖYDEN KENTE YERELDEN ULUSALA KALKINMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Son olarak söz alan DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, "280 dernek, 30 federasyon, 20 binden fazla iş insanı ve 40 bini aşkın şirketi bünyesinde barındıran Doğu TÜRKONFED ortak akıl ve uzlaşı kültürü temelinde evrensel değerler çerçevesinde ilimizin, bölgemizin, köyden kente yerelden ulusala kalkınması için çalışmalar yapıyoruz.  Bu bağlamda bölge gerçekleri ile örtüşen yerel ve bölgesel kalkınmayı tetikleyecek, birçok projeye imza attık, birçok projemizin de çalışmaları devam ediyor. Bugün burada pilot bölge olarak, ilk startını vereceğimiz ve 3 gün boyunca devam edecek olan bölgesel iş ağları projesi çalışmaları neticesinde ortak akıl ile belirleyeceğimiz fikirlerin ortaya çıkarılması ve birlikte iş olanaklarının artırılması hedeflenmiştir. Siz değerli katılımcıların katkıları ile 3 gün boyunca devam edecek olan çalıştay maratonu neticesinde bölgesel kalkınmaya yönelik 3 proje belirlenmesi ve bu projelerin hayata geçirilmesi ve hayata geçirilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak bölgesel iş ağları çalışmalarımızın ilimizin, bölgemizin ve de ülkemizin kalkınmasına ekonomimizin güçlenmesine, işbirliklerimizin artmasına vesile olması temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından 3 gün sürecek BİA Projesi DOĞUSİFED eğitim ve atölye çalışmaları ile devam etti.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2021, 08:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER